Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad muslimanima Arakana
UN: ZA DVIJE SEDMICE U BANGLADEŠ IZBJEGLO 270 HILJADA MUSLIMANA IZ ARAKANA
Autor: AA
Objavljeno: 08. September 2017. 14:09:10


Broj muslimana iz Arakana koji su u posljednje dvije sedmice zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš, dosegao je 270 hiljada, saopćile su Ujedinjene nacije (UN).

Glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice Duniya Aslam Khan i glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Doyle održali su danas u Ženevi konferenciju za novinare u vezi sa dešavanjima u Mijanmaru, gdje su muslimani Arakana izloženi nasilju.

Doyle je kazao da je 130 hiljada arakanskih izbjeglica smješteno u zvaničnim kampovima gdje žive u jako teškim uslovima. Prema njegovim riječima, 90 hiljada izbjeglica su prihvatili stanovnici pograničnih naselja i smješteni su kod njih dok se oko 50 hiljada pripadnika Rohingya manjinske zajednice spontano smjestilo u privremene kampove.

On je istakao da je u Bangladeš iz Arakana u protekle dvije sedmice pristiglo 270 hiljada arakanskih izbjeglica te dodao da su zbog toga izbjeglički kampovi prenatrpani. On je stanje izbjeglica ocijenio "zastrašujućim", te ponovio da je izbjeglicama hitno potrebna humanitarna pomoć.

Glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice Duniya Aslam Khan je pozvala na hitan prekid nasilja u Mijanmaru, koje je uzrokovalo veliki broj izbjeglica, ljudi kojima su uskraćena najosnovnija ljudska i građanska prava.

Podsjećajući da je muslimanska manjina bez države u Mijanmaru desetljećima izložena ekstremnom siromaštvu i diskriminaciji, Khan je napomenula da su arakanski muslimani u posljednjih nekoliko sedmica primorani bježati u Bangladeš, kako bi spasili živote.

Ona je kazala kako stalno pristižu vijesti o smrti velikog broja izbjeglica, koje živote gube na putu do Bangladeša. Khan je podjsetila i da su izbjeglice koje dolaze u Bangladeš iscrpljene od umora i gladi.Ostali prilozi:
» ODRŽANA 39. REDOVNA SJEDNICA RIJASETA
MINA | 17. November 2017 20:55
» U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU "PLANJAXOVO PERO"
Eset Muračević | 17. November 2017 15:37
» SANSKA DOLINA JE KRAJIŠKA SREBRENICA
AA | 15. November 2017 13:52
» U TORONTU OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Bošnjaci.Net | 14. November 2017 18:22
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVO MI SLUŽI KAO SKROVIŠTE
28. October 2017 12:47