Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRIJETNJA OD TERORIZMA U BIH NIJE NIŠTA VEĆA OD ONE U REGIONU I EVROPI
Autor: AA
Objavljeno: 12. September 2017. 14:09:37

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio da je današnji sastanak sa čelnicima sigurnosnih agencija u BiH svojevrstan institucionalni odgovor BiH na posljednje izjave iz regiona koji su vezani za sigurnosnu situaciju u BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je nakon sastanka s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem i direktorima sigurnosnih agencija u BiH da opasnost od terorizma u BiH nije nimalo veća u odnosu na druge zemlje u regionu i šire te da se bh. sigurnosne agencije vrlo uspješno bore protiv svih vidova ekstremizma i terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o redovnom sastanku kojem su prisustvovali direktori Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je današnji sastanak svojevrstan institucionalni odgovor Bosne i Hercegovine na posljednje izjave iz regiona koji su vezani za sigurnosnu situaciju u BiH i regionu.

"Mi ne želimo ulaziti u dnevnopolitičke rasprave niti želimo da reagujemo na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja u zemaljama regiona i zemljama EU i zbog toga želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su vezane za sigurnosnu situaciju u BiH. Ovo je odgovor koji je baziran na relevantnim činjenicama, koji je baziran na relevantnim podacima naših obavještajno-policijskih agencija i podacima koje naše agencije razmjenjuju s agencijama u susjedstvu, u EU i na međunarodnom nivou", rekao je Zvizdić.

Istakao je da je saradnja obavještajno-sigurnosnih institucija BiH na visokom nivou i da svi relevantni podaci govore da ona nikada nije bila bolja niti efikasnija.

"Njihova saradnja sa partnerskim agencijama, susjedima, EU, SAD, Europolom, Interpolom je na zavidnoj razini i mi, što se tiče BiH, raspolažemo podacima koje pobijaju tvrdnje određenih dužnosnika iz zemalja regiona i EU", rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da je od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu iza kojih stoji teroristička organizacija ISIS, ni u ujednom aktu nije učestvovao neko ko je na bilo koji način bio povezan s BiH.

"To je važan podatak koji demantira sve one koji govore o BiH kao mogućoj bazi samog terorizma. Druga stvar, u BiH se ne vijore zastave ISIS-a, to je paušalna izjava koja je očito izrečena u sklopu predizbornih ili političkih aktivnosti. Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH imamo pet ili deset hiljada osoba koje predstavljaju terorističku prijetnju. Mi ne raspolažemo takvim podacima, demantujemo takve podatke. Ako neko ima te podatke onda pozivamo, pogotovo naše susjede s kojima želimo imati dobru saradnju, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama", istakao je Zvizdić.

Dodao je da sigurnosne službe iz zemalja regiona nikada nisu poslale takve podatke, zbog čega izjave iz susjedstva smatra paušalno izrečenim koje imaju političku pozadinu.

"Niko na svijetu u ovom trenutku ne može kazati da je zaštićen u potpunosti od terorizma, to ne može kazati ni BiH ali ni bilo koja druga zemlja u regionu ili svijetu. Nikakva veća opasnost ne postoji u BiH nego što postoji u Hrvatskoj, Srbiji ili bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Zbog toga očekujemo od naših susjeda, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s kojima dijelimo duge granice i sa kojima želimo imati dobru susjedsku saradnju da se u budućnosti izbjegavaju takve izjave koje uznemiravajug grašane BiH, koji nam u svakom segmentu nanoše štetu, od počitičke do ekonomske, jer je teško govoriti o privlačenju velikih investitora ako se govori o zemlji gdje postoje potencijalni teroristi", poručio je Zvizdić i pozvao lidere susjednih zemalja da svoje izjave baziraju na relevantnim činjenicama.

Istakao je da bh. obavještajne agencije rade veoma dobar posao i da ostvaruju dobre rezultate, te da sama činjenica da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo odlazaka na strana ratišta niti incidenta koji bi se karakterisao kao akt terorizma u BiH govori o uspješnim aktivnostima. Dodao je da će institucije u BiH nastaviti raditi na otklanjanju bilo kakve prijetnje koja može biti povezana sa terorizmom.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: