Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURSKA DELEGACIJA U USK: RADOM FONDACIJE MAARIF RIJEŠITI PROBLEM FETO ŠKOLA
Autor: trt.net
Objavljeno: 27. September 2017. 16:09:50

Prema riječima Huseina Rošića, premijera Unsko-sanskog kantona, Vlada USK je otvorena za sve vrste razgovora sa prijateljskom zemljom Republikom Turskom.


Rješenje problema obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO na području Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine je u otvaranju novih škola koje djeluju pod okriljem turske Fondacije Maarif, poručeno je prilikom posjete turske delegacije USK-u.

U cilju jačanja kulturnih veza i realizacije projekata u toj oblasti, delegacija Ambasade Turske u BiH, Fondacije Maarif i Instituta "Yunus Emre" posjetila je danas Unsko-sanski kanton i sastala se s premijerom Huseinom Rošićem te predstavnicima Vlade USK.

Delegaciju su sačinjavali Vasi Ete ataše za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u BiH, Salih Sagir, koordinaror Fondacije Maarif za Balkan i Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Sarajevu.

Delegacija je najprije posjetila Ministarstvo obrazovanja USK, gdje se sastala sa ministrom Muhamedom Ramićem, Izanom Mustafićem, direktorom Radio-televizije Unsko-sanskog kantona i Suadom Mahmutovićem, profesorom u medresi “Džemaludin-ef. Čaušević” i stručnjakom za pitanje vakufa i vakufske imovine na području Unsko-sanskog kantona. Razmjenjujući dosadašnja iskustva i dogovarajući buduće projekte, obje strane su istakle značaj ulaganja u kulturu na ovom području BiH.

Ističući značaj dugogodišnjih veza između dvije zemlje, ataše za obrazovanje Vasi Ete je kazao da je ova posjeta upriličena s ciljem jačanja tih veza i realizacije novih projekata na području Unsko-sanskog kantona.

“Danas smo razgovarali o turskom jeziku koji je u Unsko-sanskom kantonu uveden kao drugi izborni strani jezik i kako da to unaprijedimo. S nama u posjeti su bili i predstavnici Fondacije Maarif koja je nova organizacija ovdje u Bosni i Hercegovini, te smo razgovarali o tome šta i na koji način možemo uraditi ovdje na Unsko-sanskom kantonu. Pored toga, razgovarali smo i o reformama u oblasti obrazovanja i o tome kakvu podršku možemo pružiti. Nadamo se da će naša saradnja sa ovim kantonom u budućnosti biti bolja nego što je do sada bila“, kazao je Ete.

S obzirom da Republika Turska ulaže velike napore u poboljšanje obrazovanja na području BiH, tako je i ova posjeta, kako je istaknuto, veoma značajna jer otvara vrata za realizaciju novih projekata kao što su privatne škole za koje najprije treba stvoriti potrebne uvjete.

Prema riječima Huseina Rošića, premijera Unsko-sanskog kantona, Vlada USK je otvorena za sve vrste razgovora sa prijateljskom zemljom Republikom Turskom. On ističe da su ovakve posjete vrlo značajne, posebice jer imaju namjeru da poboljšaju kvalitetu bh. obrazovanja, a ujedno i promoviraju zajedničku kulturu.

„Za nas su veoma značajni projekti koje na području BiH realizira Republika Turska, jer se na taj način dodatno obogaćuje kulturološka slika ovog kraja. Zbog toga sam naše goste danas pozvao da ovdje otvore institucije koje promoviraju kulturu Republike Turske i da nama omoguće da u Turskoj otvorimo iste takve institucije koje promovišu našu kulturu koja je kao što sam maloprije kazao, po mnogočemu zajednička čime ćemo unaprijediti naše odnose“, kazao je Rošić.

Problem FETO škola

Salih Sagir, koordinator Fondacije Maarif za Balkan je zatražio tačne informacije i brojke o školama povezanim sa terorističkom organizacijom FETO, te upitao da li se vrši kontrola tih škola, kakva je situacija po tom pitanju i kada će te škole biti zatvorene, kako bi Fondacija što prije krenula u realizaciju i otvaranje svojih škola na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Muhameda Ramića, ministra obrazovanja Unsko-sanskog kantona, Unsko-sanski koledž u Bihaću još uvijek egzistira na području ovog kantona i nad njim se kontinuirano vrši monitoring u šta se uključio i Pedagoški zavod USK.

Sekretar Ministarstva Albijana Trnavci rješenje problema vidi upravo u otvaranju novih škola koje Fondacija Maarif planira realizirati.

- Posjeta Cazinu

Delegacija Ambasade Republike Turske u BiH i Instituta Yunus Emre iz Sarajeva posjetila je danas i Osnovnu školu "Cazin 1", koja je jedna od dvadesetak škola u Unsko-sanskom kantonu u kojoj se turski jezik izučava u školskim klupama.

Godine 2011. Institut "Yunus Emre" iz Sarajeva započeo je projekat kojim je predviđeno uvođenje turskog jezika kao drugog izbornog predmeta za strane jezike u školama u BiH. U Federaciji BiH projekat je u međuvremenu implementiran u sedam kantona.

U Unsko-sanskom kantonu turski jezik je prošao proces dvije godine probne faze izučavanja u školama, a od ove godine počeo se zvanično primjenjivati i ocjenjivati. U USK turski jezik trenutno uči 250 učenika.

"U aprilu ove godine proveli smo anketu o mogućnosti uvođenja turskog jezika i oko dvadeset škola se prijavilo. 250 učenika trenutno uči turski u našem kantonu. Ovo je pozitivna stvar i naši turski partneri će nam pomoći u tome. Poznavanje jednog jezika je neprocjenjivo", rekao je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona.

On je istakao da prve četiri godine trajanja projekta resorno kantonalno ministarstvo neće izdvajati sredstva za plaćanje nastavnog kadra i udžbenika, već da će sve finansirati turski partneri.

A kako teče realizacija projekta, predstavnici Ambasade Republike Turske, Instituta "Yunus Emre" i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK mogli su se danas uvjeriti kroz primjer Osnovne škole "Cazin 1". Učenici škole su prezentirali svoje znanje turskog jezika kroz recitacije i pjesmice.

"Zahvaljujemo se našim domaćinima što su nas pozvali i upriličili lijep doček i prezentaciju. Mi smo došli smo da sa ministrom obrazovanja USK razgovaramo o daljnjoj implementaciji ovog projekta i mogućnosti obnove nekih škola, pa i otvaranja novih", izjavio je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu.

On je naveo podatak da je prije dvadesetak dana, u sklopu ovog projekta, grupa nastavnika Osnovne škole "Cazin 1" posjetila Istanbul i Tursku.

"Sve škole iz BiH koje su se pobratimile sa pojedinim školama iz Turske zahvaljujući ovom projektu imaju mogućnost posjetiti Tursku, kao i obratno. Na taj način, preko 2.000 učenika posjetilo je Tursku u prošloj godini, a taj broj želimo povećati", dodao je Yaman.

U Osnovnoj školi "Cazin 1" trenutno postoji jedno odjeljenje od 22 učenika koje uči turski jezik.

"Danas smo u jednom danu na prigodan način obilježili dva događaja koji su za nas veoma bitni. Započeli su zvanični radovi na izgradnji nove škole te imamo posjetu visoke delegacije iz Republike Turske", rekao je Zlatko Sabljaković, direktor škole.

On je kazao da za izgradnju novog objekta škole vrijednog oko 2,4 miliona KM već obezbijeđen dio sredstava.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: