Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Islamska zajednica u Republici Sloveniji uz stotu godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom i stotu godišnjicu institucionalnog djelovanja u Republici Sloveniji
MARATON ZA MIR OD DŽAMIJE DO DŽAMIJE
Procitaj komentar

Autor: Nevzet Porić
Objavljeno: 03. October 2017. 03:10:23


Islamska zajednica u Republici Sloveniji, ove godine obilježava stotu godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom i stotu godišnjicu institucionalnog djelovanja Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Sa svečanošću u Logu pod Mangartom, koja je održana 23. septembra 2017. god., Islamska zajednica obilježila je značajan jubilej. Časopis Slovenec je 24. oktobra 1917. god., najavio dolazak tadašnjeg reisu-l-uleme i Vojnog muftije iz Sarajeva, na otvorenje džamije u Logu pod Mangartom.

Stotu godišnjicu Islamska zajednica obilježit će i sa maratonom za mir, imama Nazifa Topuza, koji će trčati od mjesta gdje je stajala prva džamija u Sloveniji, Loga pod Mangratom, do džamije u Ljubljani. Njegovo trčanje će imati jaku poruku mira koju će, imam Nazif Topuz, simbolično pronijeti od džamije u Logu pod Mangartom do nove džamije u Ljubljani. Imam Nazif Topuz je sa maratonom počeo 2. oktobra, kada se obilježava Međunarodni dan nenasilja, čime želi na taj način poslati jaku poruku protiv bilo kojeg nasilja.Imami su, kroz čitavo stoljeće u svome radu u Sloveniji, promovirali i zagovarali mir, te učili ljude da je mir vrijednost za koju se svi moramo zalagati i prenositi je na buduće generacije.
Islamska zajednica je, kroz stoljeće djelovanja u Sloveniji, doprinosila pluralnom društvu, kao jednoj od najvažnijih karakteristika modernog društva, koja bogati slovensko okruženje i doprinosi njegovoj raznolikosti. Zato je njen integritet u slovenski prostor veoma važan, jer djeluje institucionalno i brine se za značajan dio stanovništva Republike Slovenije. Stota godišnjica institucionalnog djelovanja je pečat opredijeljenosti i usmjerenja Islamske zajednice u njenom djelovanju, koji se temelji na odlučnosti i opredijeljenosti da svoj put zalaganja za mir, poštovanje, razumijevanje i toleranciju, nastavi i u budućnosti, jer je sigurna da svojim doprinosom u radu, doprinosi napretku cijelog slovenskog društva.


Džamija u Logu pod Mangartom


Poruku mira, koja simbolizira želju za mirom u cijelom svijetu, sa maratonom od džamije do džamije, pronijet će šezdesetjednogodišnji imam iz Celja Nazif Topuz, koji je s maratonom počeo u ponedjeljak 2. oktobra 2017. god. u 10.00 sati, sa mjesta na kojem je stajala džamija u Logu pod Mangartom. Dolazak u Ljubljanu je predviđen u subotu, 7. oktobra 2017. god. u 16.00 sati, ispred ljubljanske džamije. Predviđena trasa maratona je duga približno 130 kilometara.
Imamu Nazifu Topuzu će se pridružiti biciklisti iz Velenja, koji će prevoziti put od Loga pod Mangartom do Ljubljane, u subotu, 7. oktobra 2017. god. Biciklistički start je predviđen za subotu u 06.00 sati ujutro, u Logu pod Mangartom, a dolazak u Ljubljanu zajedno sa imamom Nazifom Topuzom.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus, koji je pokrovitelj oba događaja, dočekat će, zajedno sa ostalim imamima, okupljenim vjernicima, prijateljima i aktivistima, imama Nazifa Topuza i bicikliste ispred Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
» RADNI SASTANAK IMAMA U LJUBLJANI
24. August 2017 14:53
» NAJLJEPŠA DŽAMIJA U EUROPI
04. May 2013 11:57
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif