Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu
PODIJELJENO 175 STIPENDIJA FONDA "GAZI HUSREV-BEG"
Autor: AA
Objavljeno: 24. October 2017. 16:10:44


U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je podijeljeno 175 stipendija Fonda "Gazi Husrev-beg", koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBuNJ), javlja Anadolu Agency (AA).

Ovog mjeseca je napunjeno 17 godina postojanja Fonda "Gazi Husrev-beg" koji djeluje pri IZBNJ-e i 16 godina organizirane akcije "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku" kroz džemate.

U Sarajevu je danas podijeljeno 175 stipendija od po 500 eura (ukupno 87.500 eura). Obzirom da su neke stipendije dijeljene i na dva studenta, po 250 eura, stipendiranje je obuhvatilo više od 200 učenika i studenata. Dodjeli stipendija prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Značajna podrška u nastavku školovanja

Čast da prvi primi stipendiju imao je Elvin Okugić iz Bihaća, student drugog ciklusa na Tehničkom fakultetu u Bihaću, koji ima prosjek 10. Dobitnik je priznanja Tehničkog fakulteta kao student generacije. Ostao je bez oca krajem 2015., trenutno živi s majkom i bratom, koji je također student Tehinčkog fakulteta s prosjekom 10.

Asmir Puce iz Mostara, student komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, jedan je od stipendista.

"Ovo mi je prva godina da primam stipendiju Fonda 'Gazi Husrev-beg'. Mislim da će kako za mene, tako i za sve kolege, stipendije biti od velikog značaja u nastavku našeg školovanja", rekao je Puce.

Po drugi put je stipendiju je primila Arnela Zečević iz Bosanskog Petrovca, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Ona je istakla kako će joj stipendija mnogo pomoći.

"Trenutno sam na magistarskom studiju, odsjek građansko-pravni. Odličan sam student bila tokom dodiplomskog studiranja, ali i sada. Dobila sam stipendiju od 500 eura, koja će mi u mnogome olakšati moje troškove studiranja, za koje znamo da nisu mali", rekla je Zečević.

Obzirom da inače ne živi u Bihaću, Zečević je istakla kako će joj ovaj novac dobro doći za troškove stanovanja, ali da će njime platiti i jedan dio školovanja.

Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), istakao je kako Fond "Gazi Husrev-beg" već u kontinuitetu dodjeljuje stipendije učenicima i studentima u BiH i Sandžaku.

"Stipendije se ne dodjeljuju samo učenicima medresa i islamskih fakulteta, svi mogu aplicirati. Najviše se gleda imovinsko stanje učenika, odnosno da li neko nema mogućnosti da se školuje. Isto tako se gleda i njihov uspjeh u školovanju", poručio je Fetić.

Kavazović: IZ će stajati na temeljima promoviranja znanja

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u svom kratkom obraćanju je naglasio kako je svakako suština i najbitnije da kako danas učenici i studenti imaju podršku u obrazovanju, sutra na isti ili bolji način mogu uzvratiti.

"IZ u BiH će uvijek stajati na temeljima promoviranja znanja i naravno naših naših ljudi, koji će nastaviti put štiteći i braneći svoj narod i domovinu. Na vama, nije samo floskula, svijet ostaje. Uvijek je to tako bilo, na mladima svijet ostaje. Ali mladi trebaju potporu starijih, da bi i oni sutra mogli uzvratiti na najbolji način", poručio je Kavazović.

Reisu-l-ulema je stipendiju uručio Emini Mešić iz Orašca kod Bihaća, studentici Pedgagoškog fakulteta u Bihaća, smjer matematika i fizika. Mešić iz mjesta Orašac do Bihaća svaki dan putuje 36 kilometara i također ima sve desetke.

Cilj Fonda "Gazi Husrev-beg", osnovanog 23. oktobra 2000. godine, je bio da se uvežu humanitarne akcije kroz džemate i tako na jedan organiziran način što bolje i više pomogne onima koji su se obraćali za pomoć IZBuNj, a to su bili bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije.

Ovog mjeseca je 17 godina postojanja Fonda "Gazi Husrev-beg" koji djeluje pri IZBNJ-e i 16 godina organizirane akcije "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku" kroz džemate.

Počelo se s 14 stipendija 2001. godine koje su iz Fonda "Gazi Husrev-beg" podijeljene po medresama, da bi već 2002. godine organizirano kroz džemate u Njemačkoj sakupljeno i podijeljeno 105 stipendija. S ovom godinom obrađeno je preko 5.000 molbi od studenata i učenika, te će sa sutrašnjom podjelom biti podijeljeno ukupno 2.285 stipendija za jednogodišnje školovanje.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: