Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

VUČIĆ SJEDI NA DVIJE STOLICE, ALI DO KADA?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. October 2017. 15:10:35DR. MUSTAFA CERIĆ

Vučić nije Tito, a Srbija nije Jugoslavija. Vučiću je predugo ostavljeno da pomisli da može igrati igru sa dva lica - jedno rusko a drugo europsko. Ta Vučićeva igra sa dva lica možda može proći u Bosni, ali u Americi ne može. To je ono što se bilo počelo zaboravljati - da je Amerika itekako prisutna na Balkanu.
I
Pitanje je sada za Aleksandra Vučića i za Srbiju. Odgovor na njega Vučić sprema danas ili sutra. Ne znamo da li će Vučić pitati Srbiju kako da odgovori na to pitanje, ali Rusiju sigurno hoće.
Naime, jučer je Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, kojemu je, između ostalog, u radnom opisu i Balkan, posjetio Beograd, gdje je Vučiću jasno poručio da "ne može sjediti na dvije stolice u isto vrijeme" ( “cannot sit on two chairs at the same time"), tj., ne može se koketirati malo sa Rusijom malo sa Europom - Zapadom. To je mogao samo Tito, ali opet je bilo sve pod kontrolom Zapada.

Vučić nije Tito, a Srbija nije Jugoslavija. Vučiću je predugo ostavljeno da pomisli da može igrati igru sa dva lica - jedno rusko a drugo europsko. Ta Vučićeva igra sa dva lica možda može proći u Bosni, ali u Americi ne može. To je ono što se bilo počelo zaboravljati - da je Amerika itekako prisutna na Balkanu.

Zato jučerišnja poruka Vučiću nije samo njemu, već svim političarima na Balkanu da je politika sa dva lica neodrživa. To posebno važi za Bosnu, posebno za Bošnjake. Jedan od išareta da je vrag odnio šalu je izraelski protest zbog imenovanja jedne sarajevske škole imenom Mustafe Busuladžića. Time se nije uvećalo ime Mustafe Busuladžića, ali jest se umanjila bošnjačka moralna i politička kredibilonost kod onih koji misle da to nije trebalo uraditi ni Busuladžićevim potomcima ni našem narodu. Naravno, o Mustafi Busuladžiću treba povesti raspravu i valorizirti njegov intelektualni, duhovni, ali i moralno-politički lik i djelo, ali ne na način da se s njegovim imenom ikom gura prst u oči kao što se to ponekad radi u Hrvatskoj.

Bošnjaci su zaradili ili zaimali moralni i politički kredibilitet u svijetu strpljim radom i korektnim odnosom, posebno prema Holokaustu. Taj kredibilitet se ne smije dovesti u pitanje zato što ako ga izgubimo, izgubili smo status žrtve Genocida, status koji je najviše vrednovan u jevrejskim zajednicama u svijetu, pa tako i u Americi. Ne smije se od gotovine praviti veresija. Bošnjaci ne smiju gubiti ni moralni ni politički kredibilitet, kojeg su s mukom i žrtvom stekli. Jer, kad se jednom izgubi moralni i politički kredibilitet kod istinskih prijatelja, onda ni oni ne čuju vaš glas za bosansku istinu i pravdu. A ponekad samo jedna nesmotreno izgovorena riječ ili neoprezan učinjeni potez može vam poništit moralni i politički kredibilitet i kod prijatelja, a to je gubitak kojeg je kasnije teško nadoknaditi. Ili je ponekad nenadoknadiv.

Ako išta, to sam naučio i iskusio u svom radu kao reisu-l-ulema i zato sam zabrinut kad vidim da se ovih dana poigrava (mo) oko našeg moralnog i političkog kredibiliteta u svijetu. Zbog toga, poruka Hoyt Yee, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, koju je upitio jučer Vučiću mi u Bosni, posebno, mi Bošnjaci moramo shvatiti ozbiljno i odgovorno! Mora se posjetiti Jevrejska zajednica u Sarajevo i mora se pitati kako se osjeća s nama i među nama. To su radili naši davni preci i tako nam ostavili u amanet da i mi to radimo, da prema Jevrejskoj zajednici u Sarajevu imamo korektan odnos. I Zbog tog korektnog odnosa naših predaka prema Jevrejskoj zajednici, kad je protjerana iz Španije 1492. god., Jevreji su širom svijeta, posebno Jevreji u Americi, bili uz nas kad nam je bilo najteže. Ime Madam Albright ne smijemo nikad zaboraviti!

II
Alija rahmetli je govorio da mi Bošnjaci nemamo pravo na dvoličnost. To pravo imaju samo veliki i snažni. Mi moramo biti jasni i precizni u komunikaciji sa svijeto, koji ionako zna više o nama i našim mogućnostima nego mi sami. Zbog toga mi, odnosno naša ulema, naši intelektualci i političari, moraju svaki dan objašnjavati našem narodu šta za nas znači članstvo u Europskoj Uniji. Koje su prednosti, a koje opasnosti za naš opstanak i naš vjerski, nacionalni i kulturni identitet ulaskom u veliku familiju Europske Unije, koja broji oko 500 milijuna stanovnika. Mi smo tu kao praška na njihom obrazu, koju oni mogu otpuhati jednim otpuhom. Zato nam valjo mnogo učiti; mnogo međusobno razgovarti; monogo se oslobađati od loših navika podjela, sujeta, pakosti i odmazde; mnogo pratiti što se oko nas događa; mora se izaći među narod i objasniti mu naš položaj, naše prednosti i naše slabosti.

No, iznad svega moramo shvatiti da je naš spas u Božjim rukama te u našoj sposobnosti da komuniciramo sami sa sobom i sa svijetom onako kako smo komunicirali u ratu i u miru.
Dakako, važna nam je komunikacija sa muslimanskim svijetom, ali nam je još važnije da primjetimo i shvatimo da Palestinci žive u okruženju 400 milijuna muslimana, ali i nakon gotovo jednog stoljeća nemaju nezavisnu i suverenu državi, a to znači nemaju pasoš. Mi, Bošnjaci muslimani živimo u okruženju 500 milijuna kršćana, ali imamo nezavisnu i suverenu državu, a to znači imamo bosanski pasoš, s kojim možemo putovati Europom bez vize i obilaziti cijeli svijet. Zbog toga, Bošnjaci moraju biti jasni i precizni oko svog opredjeljanja za europski put, jer "Bosna je europska država", govorio je Alija rahmetli. Ali, to ne znači da odustajemo od našeg državnog (bosanskog) vjerskog (islamskog), nacionalnog (bošnjačkog/bosanskog) i kulturnog (multietničkog i multikulturalnog) identiteta.

Pouka: Muslimanski svijet se ubi od priče o brizi i pomoći Palestincima, ali Palestinci su i dalje tu gdje jesu - bez države i bez pasoša.

Poruka: Lijepo i pošteno sa muslimanskim svijetom, ali vodi računa o sebi i svom položaju u Europi, koja nije savršena, ali jest dovoljno pilitički uređena i moralno odgovorna da još uvijek vodi računa o ljudskim pravima.

A nama uprovo to treba u Bosni - poštivanje ljudskih prava, a to pretpostavlja poštivanje prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Pročitaj komentar o Vučiću na linku ispod:
Daniel Serwer
Scholar, Middle East Institute and
Professor, School of Advanced International Studies
Johns Hopkins UniversityOstali prilozi:
» BOŠNJACI NEMAJU PRAVO DA SE BILO KOME IZVINJAVAJU NAKON GENOCIDA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2017 20:53
» DA LI JE VRIJEME ZA KATARZU NA OVIM PROSTORIMA?
Mr. Milan Jovičić | 22. November 2017 18:39
» DOŽIVOTNA ROBIJA ZA KUKAVICU SA ĐENERALSKIM ČINOVIMA
Elmedina Muftić | 22. November 2017 14:34
» FILIPOVIĆ MURSEL BEGOVIĆ, KAO "POSLANI" DA ŠIRI FESAD U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2017 18:08
» ALIJA ISAKOVIĆ - BRZO ZABORAVLJENI ISTINSKI VELIKAN U BOŠNJAKA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 21. November 2017 16:34
» SANDŽAK IZMEĐU BOSNE I SRBIJE
Dr. Admir Muratović | 20. November 2017 13:46
» ZAŠTO NAS „RAK“ VODI U INFORMATIVNI MRAK
Sead Zubanović | 16. November 2017 19:16
» HISTERIJA POLITIKANATA
Mr. Milan Jovičić | 15. November 2017 17:03
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
Elmedina Muftić | 15. November 2017 14:52
» SANDŽAK, OD OKUPIRANE TERITORIJE, DO PREKOGRANIČNE EUROREGIJE
Dr. Rizvan Halilović | 15. November 2017 02:32
» SRAM TE BILO, DODIK!
Ajša Čišija | 15. November 2017 02:14
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (I DIO)
Džebrail Bajramović | 13. November 2017 21:12
» GDJE IZLAPIŠE JUBILEJI KOSOVSKE BITKE?
Mehmed Meša Delić | 13. November 2017 01:08
» I NAKON GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA PASJI ODNOS SRBA
Elmedina Muftić | 12. November 2017 17:05
» PUT ZA NIGDJE
Admir F. Beganović | 12. November 2017 15:15
» VELIKOSRPSKE ZABLUDE ILI ZAMJENA TEZA
Mr. Milan Jovičić | 10. November 2017 17:12
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2017 13:16
» HERCEGOVAČKI PUTEVI NEPRAVDE
Avdo Huseinović | 09. November 2017 16:28
» BOSNA, BOŠNJACI, BOSANSKI JEZIK I BOSANČICA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 08. November 2017 20:28
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
10. November 2017 13:16
» ALIJA NIJE KRIV
06. November 2017 20:18
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
03. November 2017 14:21
» IMA LI SELAMETA OD AMANETA?
23. October 2017 02:27
» MRŽNJA JE OTROV
09. October 2017 16:25
» PRVI BOŠNJAČKI SABOR - ŠTA JE TO?
30. September 2017 14:34