Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Zenica
IZVJEŠTAVANJE O TEMI RODNO ZASNOVANOG NASILJA
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 28. October 2017. 13:10:04

U toku predavanja


U organizaciji Udruženja BH novinari, asocijacije ”Isključimo nasilje, mediji protiv nasilja nad ženama” te organizacije pri UN-u Vomen, u petak, 27.oktobra 2017. godine, u hotelu Fontana u Zenici, održana je radionica pod radnim naslovom ”Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”. U radu radionice učestvovali su novinari i predstavnici zeničkih medija, kako printanih tako i elektronskih, ali i PR organizacija i institucija, kojih se ova tema dotiče u praksi. Pored predavača: Ljiljane Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu i dugogodišnja novinarka, Milkice Milojević, novinarka Euro Blica i aktivistica, Lejle Heremić, Udruženje „Medica“ Zenica i Dajane Pašić, PR u Asocijaciji XY.

Na samom otvaranju rada radionice, Ljiljana Zurovac je istakla: Izvještavanje o nasilju obično se dešava kada je isto u završnoj fazi. Neprofesionalnost i neetičnost u smislu objave imena žrtve, posebice kada se radi o maloljetnoj žrtvi, pa i slike, samo je dodatno nasilje nad žrtvom, koje u ovom slučaju čine mediji. Zato ova radionic a ima za cilj:
- doprinijeti poboljšanju uredničke politike u bh. medijima i znanja novinara/ki i blogera/ki kako bi mogli izvještavati sa najvišim profesionalnim standardima o rodno zasnovanom nasilju i objavljivati priče u štampanim, online i elektronskim medijima, čija će osnova biti promoviranje prava i interesa žrtava, kroz kontekstualiziranje pitanja rodno zasnovanog nasilja u BiH;
- pomoći medijskim stručnjacima i blogerima u BiH da učinkovitije sarađuju i razmjenjuju informacije sa javnim i drugim institucijama i civilnim sektorom koji se bave zaštitom prava žrtava, provođenjem zakona i kreiranjem politika u oblasti rodno zasnovanog nasilja,
- idenifikovanje novinara/ki i blogera/ koji će formirati mrežu i poslije pilot–edukacije nastaviti izvještavati o pitanjima rodno zasnovanog nasilja, čije su najčešće žrtve žene i mlade djevojke;
- ustanoviti novinarsku nagradu i osigurati takmičenje novinara/ki i blogera/ki koji/je istražuju i objavljuju teme u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem na profesionalan i rodno osjetljiv način.Učesnici radionice


Ono što je važno istaći da je radionici prisustvovao i zapažen broj mladih budućih novinara, koji su također iznijeli svoja stajališta i time obogatili sadržaj radionice. U interakciji razmjene iskustava kao i iznošenja svojih stavova u pogledu medija i njihove učinkovitosti u datom problemu, učestvovali su svi učesnici radionice.

Nije izostao ni vrlo kritički stav izrečen spram određenih medija čiji novinari su svojom nestručnošću, neetičnošću i u konačnici neodgovornošću, samo otežali položaj žrtve i time pokazali kako ustvari jedan novinar ne treba raditi. Zatraženo je od Udruženja novinara da putem Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije, na ovaj i svaki naredni ispad reaguje promptno kako bi se medijske kuće za koje isti radi, novčano kažnjavale, čime bi se svakako unaprijedio kvalitet informisanja o temi rodno zasnovanog nasilja. Bilo je sučeljavanja mišljenja oko toga da li je zakazao sistem, nakon čega se došlo do zaključka, da sistem ima instrumentarij za efikasno djelovanje, ali je primjena istog različita od sredine do sredine, tačnije od grada do grada.


U toku radionice


Ovo je bila osma po redu radionica koja se održava u gradovima širom BiH i potvrđeno je da ona nije nikako sebi svrha, već nudi jasne smjernice pravilnog djelovanja novinara. Uz to naglašava, da se poštujući zakonske propise o samom izvještavanju te odgovrnošću i profesionalnošću izvještača, umnogome može pozitivno uticati na smanjenje broja nasilja ili bar zaustavljanja davanja nepotrebnog publiciteta istom, čime se žrtva dovodi u još teži položaj.

Na kraju treba reći i to, da nasilje kao društvena anomalija nije novost, ali da se putem mogućeg tehnološkog pristupa istom,(internet, društvene mreže, op.a) ovoj anomaliji stvara se pogodno tlo za njeno razvijanje čemu se teško suprostavljaju i mnogo uređenije zmelje nego je Bosna i Hercegovina.

Koordiniranim djelovanjem novinara sa organima, ustanovama, institucijama i organiacijama društva, na stalnom educiranju i ukazivanju na razmjere posljedica kakvo nasilje ostavlja u društvu, nikako ne iskuljučujući porodicu ka njegov nukleus, možemo se nadati ozdravljenju našeg društva i kvalitetnijem radu medija.


Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu i Said Šteta, knjžvnik i novinarOstali prilozi:
» KUDA IDE SAUDIJSKI REŽIM?
| 20. November 2017 20:53
» OTAC KOJI SA KAMENOM PRIČA
Said Šteta | 05. November 2017 04:25
» IZVJEŠTAVANJE O TEMI RODNO ZASNOVANOG NASILJA
Said Šteta | 28. October 2017 13:44
» PISMO MOJOJ KĆERI
Yussuf, Al-Qaradawi | 26. October 2017 18:26
» MEFAILOVO DOBROČINSTVO
Zijad Bećirević | 22. October 2017 02:12
» SVEČANA INAUGURACIJA NOVIH ČLANOVA BANU
BANU | 08. October 2017 13:10
» DAN BOŠNJAKA U MAKEDONIJI
Šerif Ajradinoski | 05. October 2017 18:36
» DIVAN POGLED NA PROŠLOST I SADAŠNJOST ROŽAJA
Mr Halil Markišić | 22. September 2017 17:52
» MOJ PUT U SREBRENICU
Zijad Bećirević | 10. September 2017 22:03
» GUSINJE I PLAV, GRADOVI PAŠA I BEGOVA
Ibro Mehmedović | 08. September 2017 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» OTAC KOJI SA KAMENOM PRIČA
05. November 2017 04:25
» DJEČAK NA STEPENICAMA
30. October 2017 20:29
» POLITIČKO SEVDISANJE
02. October 2017 00:22
» SUSJEDO
22. September 2017 18:42
» PELJEŠKA
21. September 2017 12:21
» TRAŽILI SU PJESMU
19. September 2017 01:52
» HADŽIJINE RUKE PUNE ZNANJA
22. August 2017 16:29
» ILADŽ LICE AMRE DOKTORICE
02. August 2017 01:13
» APARTMAN ZA DUŠU
19. July 2017 03:55
» SREBRENIČKI ZOV
09. July 2017 15:54
» DIRLIJA IZ LAKTAŠA
23. March 2017 00:48
» OTVORENO PISMO
03. March 2017 17:16