Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo: 9.novembra u Domu Oružnih snaga Bosne o Hercegovine
RUŽDIJA ADŽOVIĆ PROMOVIŠE NOVU KNJIGU "SEBIJINI SNOVI"
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. November 2017. 17:11:31


Promocija nove knjige “Sebijni snovi”, novinara i književnika Ruždije Adžovića održat će se u četvrtak, 9.novembra ove godine u sarajevskom Domu Oružnih snaga Bosne o Hercegovine, sa početkom u 19 sati. Pored autora o knjizi će govoriti: Safet Sijarić, Fehim Kajević i Kerim Sefer. Promocju će moderirati Senad Dorić a o muzičkoj podlozi brinut će se Aida Adžović. Po riječima autora radi se o knjizi pripovijetki koje govore o životu ljudi, uglavnom Bošnjaka, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, o njihovim sudbinama, navikama, običajima...

- Pored sarajevske već su u izgledu promocije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, poput Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika, Mostara, kao i u Crnoj Gori, u Podgorici i Rožajama, kaže Ruždija Adžović. Imam ponude i za održavanje promocija u nekoliko evropskih zemalja u kojima živi bosanskohercegovačka dijaspora.

Radnja polovine pripovijetki „Sebijini snovi“ smještena je u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama, a druga polovina u Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Beranama.

-Knjiga pripovijetki „Sebijini snovi“ nastala je tokom mog putovanja po sjećanjima i emotivnog „lebdenja“ između moje dvije domovine - Bosne i Hercegovine i Crne Gore te Sarajeva i Podgorice. Stoga se i u ovom knjizi, kao ranije u mom romanu „Ogrlica iz Šanliurfe“ i drugim knjigama, prožimaju Bosna i Hercegovina i Crna Gora, životi i sudbine ljudi ovih krajeva. Tokom mog literarnog izražavanja, koje sve više uzima primat nad mojom osnovnom profesijom – novinarstvom, prožimaju se te moje dvije domovine: Crna Gora, stečena rođenjem, i Bosna i Hercegovina, izabrana domovina i ništa manje značajna u mom životu i emocijama.Recenzije za knjigu „Sebijini snovi“ napisali su naš poznati pisac i akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik, prof. dr Novak Kilibarda. Evo šta su oni, između ostalog, rekli o ovom vrijednom djelu:

-U oba svoja bitna elementa: bajkovitom i folklornom (“Vučko”), i tradicionalno-realističkom, kojega bi – da govorimo o slikarstvu – morali nazvati hiperrealizmom (“Sebijini snovi”, “Usud ljepote”, itd.). Ako vam duše nisu sasvim oguglale na ljudsku nesreću i bol, budite spremni da otpatite i oplačete nad sudbinom jedne seoske djevojke, čiju želju da studira medicinu, u Sarajevu, osujećuje očeva neprikosnovena odluka da je “dadne u Njujork”, za jednog tamošnjeg zemljaka, zavičajca, “uspješnog”poslovnog čovjeka, rekao je Abdulah Sidran.

-Književno ostvarenje Ruždije Adžovića u zbirci “Sebijini snovi” slijedi put kojim, kao prozni pisci, hode Ivo Andrić i Meša Selimović. A to znači da pisca Ruždiju Adžovića nije obuzeo prozni modernizam koji je odmaknut od duhovnosti etnosa kojemu on pripada, rekao je Novak Klibarda.

Inače, ovo je peta knjiga Ruždije Adžovića. Njegov roman „Ogrlica iz Šanliurfe“ preveden je na Turski jezik i uskoro će biti objavljena u Ankari. Adžović je počeo raditi na novom romanu, a uskoro završava i knjigu o akademiku Muhamedu Filipoviću.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
31. July 2018 17:00
» KAD OSVANEŠ SAM
02. July 2018 01:29
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14