Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BIHORAC BKZ-L: NAŠ PROGRAM "ZA POMIRENJE" VEĆ DAJE IZDAŠNE REZULTATE
Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 01. November 2017. 20:11:34

Asmir BIHORAC: 

Da bismo uspostavili neraskidivo povjerenje među ljudima, potrebno je mnogo iskrenih dijaloga, komunikacije, saradnje, podrške, strpljenja, susreta, kvalitetne pouke, objavljene literature, članaka, pomiriteljskog govora, iskrenih svedočenja i naprednih vizija.


Je li opće pomirenje među narodima, grupama i grupacijama na Balkanu na pomolu? U procesu pomirenja sve se više briše crno-bijela verzija 'nas' i 'njih', gdje smo 'mi' (ma koja to strana bila) uvijek bili bijeli, a 'oni' uvijek crni. Glasovi neslaganja sve više prestaju biti neprijateljski akti, dvostruki aršini se polahko eliminišu, a istini se sve gordije i otvorenije gleda u oči. 

Nedavno snimljeni i objavljeni višesatni dokumentarni film u produkciji Sandžak televizije "Odbrana islamske zajednice" učinio je dostupnim bitne hronološko historijske podatke koje su pomogli javnosti u obnovi kulture sjećanja i razlučivanja istine od zablude. Mlađa generacija je s lahkoćom povezala tretirane događaje i prvi put svojim očima vidjela realna dešavanja o kojima je od starijih slušala.

Određeni dio zajednice uvidio je da je godinama živio u zabludi, pa su se određeni odbjegli džemati ponovo vratili svojoj jedinoj legitimnoj Islamskoj zajednici u Srbiji. 

Islamska zajednica je, prema našim saznanjima, halalila zabludu pomenutim džematima i velikodušno ih primila pod svoje okrilje. Ponekad je veoma važno ko će prvi pružiti ruku u procesu pomirenja, a važno je i ko će je, i na kakav način, prihvatiti. 

Da bismo uspostavili neraskidivo povjerenje među ljudima, potrebno je mnogo iskrenih dijaloga, komunikacije, saradnje, podrške, strpljenja, susreta, kvalitetne pouke, objavljene literature, članaka, pomiriteljskog govora, iskrenih svedočenja i naprednih vizija.


 Prilikom realizacije akcija, kampanja i programa, trebaju se uraditi iscrpne analize i ocenjivanja postignutih rezultata, kao i utvrđivanja tuđih i sopstvenih pogreški. Bez suočavanja i hvatanja u koštac sa teškim i bolnim problemima u našem društvu, ne može biti istinske promjene.Nadalje, naše pomirenje treba da bude prekograničan i regionalan proces, tj. trajan mir sa drugima mora se graditi prekogranično, bilo da je riječ o etničkim, nacionalnim ili političkim granicama. Mir se ne može graditi samo na jednoj strani, već se mora graditi i na suprotstavljenim stranama istovremeno. Jedan od prvih ciljeva u tom smislu jeste ponovna izgradnja poverenja među ljudima. Vjerujemo da smo na dobrom putu izgradnje značajnih vrijednosti mira i blagostanja među ljudima, jer, kako vidimo, naš afirmisani program pod nazivom "ZA POMIRENJE" već daje izdašne rezultate, rekao je Asmir Bihorac jedan od osnivača BKZ-L.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BAL VAMPIRA U TUTINU
10. February 2019 16:58
» ŠTA HOĆE PERSONA NON-GRATA?
27. November 2018 21:18