Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama čvrstog je stava da naša država ima svoj državni glas u Washingtonu
AMBASADOR HRLE: BIH IMA SVOJ DRŽAVNI GLAS U WASHINGTONU
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 02. November 2017. 12:11:01
U intervjuu za Radiosarajevo.ba Ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle je govorio o aktuelnoj situaciji u SAD-u, pogledu službenog Washingtona na BiH te bh dijaspori.

AMBASADOR HRLE: Bosna i Hercegovima ima svoj državni glas u Washingtonu, suverenost i integritet su garantovani, njene zajednice su obrazovane, jake i imućne, naši republikanski i demokratski prijatelji u Kongresu nas podržavaju, držimo svoju sudbinu u svojim rukama, blokade su izazov, kraja preprekama nema... ali uspjećemo


U proteklom periodu SAD je zadesio val protesta ekstremnih desničara. U kojoj mjeri je ovakva atmosfera možda uznemirila našu dijasporu u SAD-u?
- "SAD su dinamična i praktična supersila, unutrašnje zakonitosti je tjeraju na stalna preispitivanja i formiranja novih rješenja, svaki problem se shvaća kao izazov, izazov daje motiv, motiv je vezan za uspjeh, za sposobnije institucije i za bogatije društvo. Takva vrsta pokretljivosti se osjeća u svakoj ladici, na svakom točku svačijeg vozila.
Američka ekonomija bilježi rast i pored političkih razmirica i obračuna te štete nastale uraganima. Naša dijaspora se dobro snalazi, sposobnost prilagođavanja je odlika inteligencije, dakle sve ide onako kako se prema redovnom toku stvari moglo predvidjeti. Dakle, nije uznemirena, niti je u pitanju neka posebna atmosfera. Republikanska većina je jasna u svom opredjeljenju da prati liniju koja je davno zacrtana, bosanskohercegovača dijaspora je jedna od najvrijednijih i najcjenjenijih, to je stav republikanskih senatora i kongresmena".

A šta je s pojmom "Fake News" koji se nekako pojavio s dolaskom Trumpa na čelo SAD-a?
- "Fake News su opet novi izazov. To je opasno stanje sa stanovišta morala, etike i političke filozofije. Laganje, smišljeno interpetiranje lažnih vijesti, stvaranje mreže neistina opasna su djela i novi oblik propagande koji koristi IT mreže i individualnu dostupnost.
Da bi se shvatile opasnosti i posljedice, potrebno je pokušati Fake News primjeniti na porodičnom ili individualnom nivou. Kakve bi posljedice po konkretnu porodicu uslijedile ako bi jedan bračni partner bio zapuhnut lažnim informacijama, sumnjama, strahovima itd?Ili, na ličnom nivou, da umjesto stvarnog medicinskog nalaza dobijete lažne parametre, pa da se slomite pod teškim vijestima, lažnim, da ne bude sumnje, ili propustite obaveznu terapiju zbog lažnog nalaza koji obmanjuje da je sve u redu.

Ovakve osobne ožiljke i poremećen životni tok pomnožite sa milion ili deset miliona i zamislite društvene, političke ili ekonomske učinke lažnih vijesti i propagande. Fake News su sljedeća faza u borbi za etičnost, jasnu političku filozofiju, republikanizam i demokratiju. Borba za istinu podrazumijeva cijeli spektar koji obuhvata individualno i osobno, pa svakako društveno, kulturno, svjetovno i religijsko".

Kakva je institucionalna i svaka druga saradnja Ambasade BiH s Američkom administracijom na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom?
- "Saradnja i kontakti su redovni, konvencionalni, uobičajeni, bez naznaka koji bi upućivali na promjenu kursa Administracije kada je u pitanju region i Bosna i Hercegovina".
Vi ste čovjek s bogatim diplomatskim iskustvom. Kako cijenite trenutni politički odnos Vlade SAD-a prema BiH? Radi li vrijeme protiv nas?
- "Naznaka da sam osoba s bogatim diplomatskim iskustvom nagovješatava da sam duboko zagazio u šezdesete. Helem, BiH nije u fokusu. U fokusu u ovom trenutku nisu ni mnogo veće i ekonomski snažanije države. Ali u potencijalu, BiH je činjenica i parametar koji SAD i EU uvijek imaju u vidu. Bosna i Hercegovina je u neku ruku osigurač stabilnosti – precizni i složeni pravni, politički i historijski državni mehanizam u centru Evrope.
Bosna i Hercegovina je upodobljena ključnim stvarnim i simboličkim osiguračima – to su urbi et orbi naglasili i najsnažniji likovi evropske i svjetske zbilje, bilo da su glavni grad označavali kao Jerusalem Europe, bilo da se imali u vidu simbolizam Srebrenice, bilo da se govorili o bravama koje pravno i stvarno zaključavaju-otključavaju vrata Brčkog ili Neuma ili pak o ravnopravnosti svih na obodu - bila to Sava, Drina ili more.
Bosna i Hercegovina ima ulogu sigurnosnog žiroskopa, ona održava mogućnost orijentacije, ali i mjeri promjenu političkih i društvenih uglova u našem okruženju. Ambasada sa svoje strane ostvaruje konvencionalnu i tradicionalno utvrđenu diplomatsku komunikaciju sa Administracijom, ali koristi i ostale kanale da utvrdi suverenost i integritet države. Kakogod, ne bih rekao, s vanjskopolitičkog stanovišta, da vrijeme radi protiv nas".

Da li je BiH u većoj političkoj i egzistencijalnoj opasnosti nego, na primjer, prije četiri godine?
- "Mislim da je u okviru utvrđenosti međunarodnog položaja u boljoj. Nacionalna sigurnost BiH nije ugroženija od nacionalne sigurnosti bilo koje susjedne zemlje. Ne mogu govoriti o detaljima vezanim za susjedstvo, ali čini se, prema američkim izvorima, da je okruženje za koje se mislilo da je zrelije i upućenije, napravilo veće greške nego što se očekivalo".

U komunikaciji s našim ljudima, kakav dojam imate o njihovoj percepciji aktuelnih zbivanja u BIH. Možete li nam prenijeti neke impresije?
- "Bh. zajednice od Bostona do Floride, pa dijagonalno preko St. Louisa i Atlante do saveznih država Washington i Californije predstavljaju realnu snagu, kulturnu vrijednost i ključnu polugu bh stvarnosti i naše državnosti. Oni rade odličan posao za Bosnu i Hercegovinu. Snagu naših zajednica u SAD vidjećete ako ih se u nekom bitnom trenutku pozove da pruže konkretnu podršku.
S druge strane, zajednice i naši ljudi uvijek imaju dobronamjerne ali i oštre kritike, savjete i prijedloge, smatraju da bi reformske aktivnosti trebale ići brže, to je cijeli spektar tema, od Sarajeva i vode, zemljišnih i statusnih prava, iseljavanja mladih, problema korupcije itd. Naš reformski put je kao vožnja - ne možete jasno isplanirati gdje će biti crveno, gdje radar, gdje radovi na mostu, koliko puta morate pritisnuti kočnicu i dati žmigavac, ali znate gdje želite stići. Vozimo i upravljamo se prema pravilima, vozilo nije baš Tesla, mnogo je blokada i odrona, ali napredujemo".

Zaključak? Nekako ste sve ovo diplomatski upakovali.
- "Bosna i Hercegovima ima svoj državni glas u Washingtonu, suverenost i integritet su garantovani, njene zajednice su obrazovane, jake i imućne, naši republikanski i demokratski prijatelji u Kongresu nas podržavaju, držimo svoju sudbinu u svojim rukama, blokade su izazov, kraja preprekama nema... ali uspjećemo". ( radiosarajevo.ba )Ostali prilozi:
» MNOGI ZVANIČNICI ČESTITALI GRAĐANIMA DAN NEZAVISNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 18:48
» ZLOČIN U ŠTRPCIMA - BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 15:31
» CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 14:58
Ostali prilozi istog autora: