Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

INZKO U UN-U: AKTIVNOSTI RS-A DOVODE U PITANJE BUDUĆNOST BIH
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 07. November 2017. 18:11:17


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kazao da su česte intencije entiteta Republika Srpska da se provode referendumi koji nisu u njegovoj nadležnosti.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je u utorak pročitao svoj izvještaj za prethodni period u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem je oštro kritizirao politiku bh. entiteta Republika Srpska, kazavši da se svjesno oslovljava taj entitet kao država, naglašavajući česte intencije da se provode referendumi koji nisu u nadležnosti RS-a.

U izvještaju koji se odnosi na period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine Inzko je naglasio kako stranke u Bosni i Hercegovini moraju učini sve što je u njihovoj moći kako bi se omogućili izbori i provedba njihovih rezultata te da se Dom naroda Parlamentarne slupštine Bosne i Hercegovine mora pripremiti za nadolazeće izbore, prenose bh. mediji.

On je rekao kako aktivnosti u RS-u dovode u pitanje budućnost države Bosne i Hercegovine i opstanak sudova te da se govori o državnosti entiteta RS, što dovodi do paralize reformi i predstavlja problem za integraciju Bosne i Hercegovine.

'Korupcija, diskriminacija, odlazak mladih...'

Naglasio je da vlasti u RS-u mogu odlučivati o pitanjima u okviru njihovih nadležnosti, a ne o zakonima o pravosuđu i državnim institucijama.

Kao jedan od problema Inzko je istakao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik tražio od sudija iz reda srpskog naroda u Sudu Bosne i Hercegovine da se povuku nakon oslobađajuće presude ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću.

Kao neke od ključnih problema u zemlji naveo je nedostatak vladavine zakona, nesprovođenje odluke Sejdić-Finci, zbog čega su određene grupe diskriminirane, korupcija u političkom sistemu te egzodus mladih.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi da bi se u Bosni i Hercegovini održao mir i da bi se riješili ključni problemi, poput korupcije i vladavine prava.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» VAŠAR U SRBISTANU
11. October 2017 15:22