Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kada su izdali Sutorinu, izdat će i druge djelove Bosne
RAZGRANIČENJE IZMEĐU SRBIJE I BIH DO KRAJA GODINE
Autor: AA
Objavljeno: 10. November 2017. 13:11:01


Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkama Srbije i entiteta RS-a Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, da očekuje da bi do 2018. moglo da bude potpuno završeno razgraničenje Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da bi Sarajevo moglo da pravi probleme, javlja Anadolu Agency.

On je novinarima u Beogradu rekao da je na sastanku upoznat sa prijedlogom Srbije i da je taj prijedlog veoma jasan, ali da je moguće da će Sarajevo iz "svojih političkih razloga" možda praviti probleme. Dodik je rekao da entitet Republika Srpska podržava prijedlog Srbije i da ne vjeruje ni da će Hrvati u Bosni i Hercegovini imati nešto protiv.

- Niko tu ništa ne dobija i ne gubi - rekao je Dodik govoreći o razgraničenju.

Granica Bosne i Hercegovine i Srbije duga je 335 kilometara i sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd - Bar i dio oko općine Priboj, koja je razdvojena teritorijom općine Rudo. Vučić je ranije rekao da će Srbija predložiti razmjenu teritorija.

Dodik je kazao i da su na sastanku razgovarali o situaciji u regionu i ekonomskoj situaciji u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Razgovarali smo o razvoju situacije u regionu koji je važan, o potrebi stabilizacije mira i jačanja saradnje u regionu. Srbija je nezaobilazan faktor. Entitet Republika Srpska u tom pogledu je spremna pratiti i dati podršku naporima Srbije - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je sastanak veoma značajan, jer i Vlada Srbije i Vlada entiteta Republike Srpske pripremaju budžet za narednu godinu i mogu da planiraju sredstava kojima će finansirati zajedničke planove u 2018. godini.

- Sve aktivnosti koje smo planirali su realizovane i ovo je bila prilika da vidimo koji je naš imperativ saradnje u idućoj godini - rekao je Dodik.

Rekao je da se razgovaralo i o ekonomskim potrebama i u RS i Srbiji i da je entitet Republika Srpska spremna da u Srbiji pomogne obnovu škola i vrtića, ali da će o tome odluka biti naknadno donesena.

-Entitet Republika Srpska želi biti prisutna ovdje u Srbiji. Mi ćemo pažljivo odabrati mjesto da intervenišemo u adaptaciju škole ili nekog vrtića, vidjet ćemo na koji način - rekao je Dodik.

U toku je i sjednica vlada Srbije i entiteta Republike Srpske.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: