Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ĐEMILA TALIĆ GABRIEL, POČASNA KONZULICA BIH ZA NOVI JUŽNI VELS, NA OBILJEŽAVANJU DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE PRVOG SVJETSKOG RATA U SYDNEYU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. November 2017. 13:11:45
Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata u Sydneyu: Od Australaca trebamo naučiti kako se odnositi prema žrtvama koje su dale živote za slobodu


Đemila Talić_Gabriel sa ministrom multikulturalizma Rayom_Williamsom


U Sydneyu je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata. Na dan, 11. novembar označio je 99 godina od potpisivanja primirja kojim je okončan rat, a svake godine hiljade Australaca se okupe kako bi odali počast palim žrtvama Prvog svjetskog rata i svim onima koji su patili u svim ratovima i oružanim sukobima.

Brojni australski dužnosnici prisustvovali su obilježavanju ovog značajnog datuma, a u društvu eminentnih ljudi iz vodećeg rukovodstva političke strukture Australije, između ostalih, guvernera ove države Davida Harleyja, ministra multikulturalizma Raya Williamsa, te ministra trezora Australije Scotta Morrisona bila je i Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels i istaknuta humanitarka.

Talić Gabriel, koja je od imenovanja angažirana u što boljem predstavljanju naše zemlje i njene kulture i baštine, a iza sebe ima niz uspješnih projekata, stekla je veliko poštovanje na političkoj sceni Australije, te je prva predstavnica naše zemlje koja je na poziv premijera Novog Južnog Velsa učestvovala u odavanju počasti palim žrtvama Prvog svjetskog rata.- Drago mi je što sam kao predstavnik naše zemlje imala čast prisustvovati obilježavanju ovako važnog datuma u australskoj historiji. Sretna sam kada vidim sa koliko poštovanja se Australci i njihovi političari odnose prema žrtvama i svojim izgubljenim precima, koji su dali živote za slobodu. To našim narodima i političarima treba biti primjer da nikada ne zaborave žrtve, ne samo iz proteklog, već svih ratova i sukoba kroz bh. historiju. Imala sam priliku razgovarati sa australskim dužnosnicima, koji su izrazili želju da prisustvuju komemoraciji i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, te se poklone srebreničkim žrtvama- kazala je počasna konzulica BiH Đemila Talić Gabriel.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28