Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH za DW
IZETBEGOVIĆ: ONAJ KO VOLI OVU ZEMLJU MORA BITI SPREMAN IĆI DO KRAJA
Procitaj komentar

Autor: DW.de
Objavljeno: 13. November 2017. 19:11:52
"Turska igra pozitivnu ulogu u BiH i na Balkanu" kaže za DW Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH. Rusija, prema njegovom mišljenju, ne može nadjačati NATO i EU na Balkanu.


„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu", dodao je Izetbegović.
Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenario, Izetbegović je rekao: „Dakle na rat? Jesam."


„Radit ću ono što će raditi sve patriote ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je u intervjuu za DW Bakir Izetbegović na pitanje o tome šta će uraditi ukoliko Republika Srpska raspiše referendum od otcjepljenju.

„Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, historija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu", dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenario, Izetbegović je rekao: „Dakle na rat? Jesam."

Izetbegović je rekao da svako u ovoj zemlji „ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet."

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH Izetbegović je rekao da su Hrvati lutali u svojoj politici: „Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH", rekao je Izetbegović.
Izetbegović smatra da treba uraditi više kada je u pitanju položaj Srba u Federaciji BiH, ali i kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

Pozitivna uloga Turske na Balkanu

Izetbegović je za DW ocijenio da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu. „Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže", kaže Izetbegović.

Kada je riječ o tome može li se uticaj Turske negativno odraziti na europske integracije BiH s obzirom na napetosti koje trenutno postoje između Ankare i brojnih zemalja EU Izetbegović kaže:„Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti", odgovara Izetbegović.

„Da li sam ja politički igrač Erdogana koji će početi da se svađa sa Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svog prijatelja", kaže Izetbegović.

On dodaje da se ne želi miješati u unutarnje odnose Turske, kao ni u Erdoganove odnose sa Angelom Merkel koju, kako kaže, također smatra velikom prijateljicom BiH.
Izetbegović je rekao da to da li će Rusija zaustaviti prijeme BiH u NATO zavisi od snage Rusije za koju ocjenjuje da je u porastu na Balkanu.

Hoće li Rusija zaustaviti prijem BiH u NATO? Zavisi od snage Rusije. „Sve je prisutnija na Balkanu, i medijski i na svaki drugi način. Dodik (Milorad, predsjednik Republike Srpske – op. red.) očigledno gleda da bude igrač te velesile, da joj se dodvori, da zaustavi prije svega NATO put BiH."

„Ja mislim da Rusija ne može nadjačati NATO i EU kada je BiH u pitanju i kompletan Balkan", kaže Izetbegović.

Intervju u cjelosti možete pogledati u video snimku na našoj stranici. Intervju je sniman polovinom oktobra u Sarajevu.

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
Ostali prilozi istog autora:
» STABILOKRATA VUČIĆ
22. June 2020 21:38
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif