Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saveza logoraša u BiH: Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata
SAVEZ LOGORAŠA U BIH DANAS OBILJEŽAVA GODIĐNJICU POČETKA RASPUŠTANJA LOGORA "MANJAČA"
Autor: AA
Objavljeno: 18. November 2017. 12:11:48


U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hecegovini danas će biti obilježena 25. godišnjica početka raspuštanja koncentracionog logora ‘’Manjača’’ na Manjači na području općine Banje Luke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Koncentracioni logor Manjača formiran je na vojnom poligonu iznad Banje Luke 1991. godine i služio je zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon otpočinjanja ratnih dejstava i agresije na Republiku Bosnu i Hecegovinu, ovaj logor je formiran za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja općina Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banja Luke…, podsjećaju iz Saveza logoraša u BiH.

Kroz logor, naveli su iz Saveza logoraša u BiH, prošlo je oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata. Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uslovima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i zlostavljani. U ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora Manjača i iz logora, ubijeno je oko 80 logoraša.

Dana 14. novembra 1992. godine, puštena je veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i bio u funkciji sve do 1996. godine.Ostali prilozi:
» JERUSALEM - OKOSNICA PALESTINSKOG PITANJA
AA | 14. December 2017 15:48
» CRNA GORA PODRŽAVA PUT BIH U NATO
AA | 11. December 2017 16:54
Ostali prilozi istog autora:
» CRNA GORA PODRŽAVA PUT BIH U NATO
11. December 2017 16:54
» JERUSALEM JE ZJENICA NAŠEG OKA
08. December 2017 13:43