Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Komentar na presudu Prliću i ostalima
SAFET ORUČEVIĆ: PRESUDA PRLIĆU I OSTALIMA VAŽNA JE ZA PROŠLOST KOJA JE BILA UŽASNA (VIDEO)
Procitaj komentar

Autor: DW.de
Objavljeno: 29. November 2017. 16:11:17

SAFET ORUČEVIĆ: Mi u Mostaru, u regiji cijeloj i u bivšoj Jugoslaviji znamo šta nam je značio Stari most. Možda to ne zna neki sudija sa Malte ili iz Južne Afrike. Nakvažnije za nas je da je presudom jasno i glasno rečeno ko je srušio most. HVO je srušio Stari most. Smatrali su ga vojnom metom. Uredu. Imaju pravo na to. Mi se s tim ne slažemo, ali sad znamo jasno ko je srušio most. Imamo snimke i znamo kako je to urađeno, znamo u kojoj je funkciji bio i na nama je da prihvatimo presudu.


Presudu hercegbosanskoj šestorci i kazne od ukupno 11 godina zatvora danas je u Hagu, gdje je pratio izricaje, komentarisao i bivši gradonačlenik Mostara Safet Oručević. U razgovoru za DW je poručio kako ej ova presuda važna za prošlost ali i za budućnost.

DW: Gospodine Oručeviću kakva je Vaša reakcija na ove presude?
ORUČEVIĆ:
Ja i delegacija iz Mostara stigli smo, znajući šta se sve dogodilo i mi nismo iznenađeni niti presudom niti svim onim što je pročitano. Dakle mi smo došli na jednu zadnju stranicu historije onoga što se dogodilou užasnom ratu od 1992 do 1995.godine, čak i u onome poslijeratnom periodu, da zatvorimo jednu knjigu koja je iza nas i kojom treba da se bave historičari i analitičari a ne političari. Mislim da je ova presuda važna za prošlost koja je bila i užasna. Ne treba sada da govorim nikakve teške riječi, rečeno je ovih dana sve, ali je vrlo važno za budućnost i kako će se postaviti Hrvatska država, da li će se oko ovoga praviti neki novi problemi koji će jako puno da utiču na ukupnu političku situaciju na Balkanu. Do njih je da li ćemo krenuti u budućnost i napraviti novi korak ili će se sve ovo skandalizirati.

DW: Koji je to korak potrebno napraviti da se krene u bolju i zajedničku budućnost svih građana BiH a i samog Mostara koji je podjeljen grad?
ORUČEVIĆ:
Mostar je žrtva ukupne politike u BiH, i on je podjeljen zato što je podjeljena cijela Bosna i Hercegovina po nekim šavovima i zamišljenim linijama, ništa gore od drugih, ako nije čak i bolje. Poslije onako užasnog rata ljudi mnogo bolje, iako su institucije podjeljenje, mnogo bolje komuniciraju nego u drugim dijelovima BiH. Ja jako vjerujem u budućnost Mostara. Jako vjerujem da ima puno Hrvata koji poštuju presudu i koji žele da vide BiH onako kako to žele oni koji su je branili i njen dignitet. Jako vjerujem u zajednički život. Šta treba da urade oni koji žele dobro i sebi i BIH. Treba da prihvate javno i na svaki drugi način ovu presudu da bi krenuli naprijed.

DW: Kako reagujete na postupak Praljka. On je odbio presudu i navodno popio otrov?
ORUČEVIĆ:
Malo je nezgodno da komentarišem taj jedan režiserski potez. On će sigurno imati loše posljedice po sve ovo što se događa, jer ako se on stvarno otruje i umre, napravio je jednu stvar koju su radili Hitlerovi generali. Ako ostane živ, ismijao je i sebe i svoje prijatelje. Da je on popio tu čašu zbog žrtava ja bih ga sigurno razumio.

DW: Stari most je prema presudi Žalbenog vijeća ipak bio vojni cilj ali niko ne snosi odgovornost za to?
ORUČEVIĆ:
Mi u Mostaru, u regiji cijeloj i u bivšoj Jugoslaviji znamo šta nam je značio Stari most. Možda to ne zna neki sudija sa Malte ili iz Južne Afrike. Nakvažnije za nas je da je presudom jasno i glasno rečeno ko je srušio most. HVO je srušio Stari most. Smatrali su ga vojnom metom. Uredu. Imaju pravo na to. Mi se s tim ne slažemo, ali sad znamo jasno ko je srušio most. Imamo snimke i znamo kako je to urađeno, znamo u kojoj je funkciji bio i na nama je da prihvatimo presudu.

DW: Hoće li biti dodatnih tužbi. Sada je poznato, ko šta i kako?
ORUČEVIĆ:
Ja mislim da je sada vrijeme da svi oni koji vole Bosnu i Hercegovinu jednostavno ovdje podvuku crtu, i da se napravi jedan mozaik od svih presuda Haškog tribunala. Mislim da se u presudama Haškog tribunala krije jedna vrlo važna stvar, istina o tome šta se događalo u BiH. Kada se to sve složi, od svake presude od Martića pa do svih presuda do danas, i do drugostepenih presuda koje dolaze Karadžiću i Mladiću, mislim da će bez puno nekih rupa i onih incidenata gdje je politika presrela pravo i pravdu, možemo reći da je ovaj sud ispunio onu ulogu koju smo očekivali. Istina to traje malo duže i ide teško ali zamislite šta bi bilo da ovog suda nije bilo. Vidite koliko ima ratova u svijetu a ne prate ih sudovi.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: TRAŽIM HITNO ISTRAGU O PRIJETNJAMA
Bošnjaci.Net | 01. April 2023 15:55
» PODRŠKA PROTESTIMA U SARAJEVU
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:45
» MEHOLJIĆ: NAPADNUTI SMO IZNUTRA I IZ VANA
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:30
» PREMIJER ŠKOTSKE HUMZA YOUSAF - DUHOVITA OSOBA I PRAVI GOSPODIN
Anadolu Agency (AA) | 30. March 2023 13:43
» MOSTARSKI PJEVAČ SALEM SIHIRLIĆ: DOŽIVIO MOŽDANI UDAR
Eset Muračević | 29. March 2023 15:31
» NEIZVJESTAN DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 29. March 2023 13:57
» KURTI: NEMA AUTONOMIJE ZA SRBE NA KOSOVU
Vijesti.ba | 28. March 2023 20:12
» USKORO NOVA OSNOVNA ŠKOLA „ROSULJE“
Eset Muračević | 28. March 2023 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» STABILOKRATA VUČIĆ
22. June 2020 21:38
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif