Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pismo rektor Univerziteta u Sarajevu u mirovini dr. Jusufa Mulića Bošnjacima Svijeta u povodu dodjele nagrade „Isa-beg Ishaković“ Predsjedniku Crne Gore
NAKON FILIPA VUJANOVIĆA, OSTAO JE JOŠ VOJVODA ALEKSANDAR VUČIĆ DA MU KLEPSIDRA DODIJELI NAGRADU
Autor: Prof. dr. Jusuf Mulić
Objavljeno: 02. December 2017. 23:12:06

DR. JUSUF MULIĆ: Ostalo je nejasno šta je navelo Hanifu Kapidžić-Osmanagić, Zvonka Lešića, Abdulaha Šarčevića, Nedžada Mulabegovića i Saliha Foču navelo da se nađu u ovom Komitetu, koje jedan Portal naziva elitnim, onih koji Bosni i Bošnjacima radili o glavi, među kojima je i mrzitelj svega što je bošnjačko Senadin Lavić.


Dragi moji,
Ja sam inače ranoranilac i, prvo što uradim, otvorim komjuter i pregledam poštu koja je, zbog vremenskih razlika, stigla na moj e-mail tokom noći. Zbog nekih zdravstvenih poteškoća, jutros sam se probudio u 5,00 sati po srednjeevropskom vremenu i zatekao pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), kojoj se na tome neizmjerno zahvaljujem. Kad sam pročitao da je ovogodišnju Međunarodnog komiteta nagade Isak Ishaković, (bez naslova beg i gazi, a puni naslov je Gazi Isa-beg Ishaković), koju je utemeljilo Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra (od istoimene grčke riječi = vrsta vodenog i pješčanog sata; simbol prolaznosti života...), a dodjeljuje se šefovima država i drugim državnicima stranih zemalja iz oblasti nauke, umjetnosti, kulturne baštine, domoljublja, sevdaha, dodjeljena predsjedniku Crne Gore Filip Vujanović, zdravstveno stanje mi se pogoršalo. Pošto je vijest zastrašujuća. Ali, ono što je još zastrašujuće od same dodjele nagrade, je činjenica da nijedno sredstvo javnog obavještavanja u Federaciji BiH, jer to Republika srpska sa zadovoljstvom prihvaća, ovaj čin Komiteta nije osudilo, nego su se utrkivala u opisu gala svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, crvenom tepihu, kao da se radi o filmskom festivalu, kulturno-umjetničkom programu i dr., da su dodjeli nagrade prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Doma naroda Džaferović, oba vatreni pobornici da se Sutorina prepusti Crnoj Gori i potpisnici odluka o tome, te druge ugledne ličnosti javnog i političkog života FBiH i diplomatski kor, a sve je začinjeno nezaboravnim koktelom, prenijela govor akademkinje Adile Pašalić-Kreso i slavodobitnika Filipa Vujanovića. Mene, kao njegovog redovnog gosta, posebno je pogodilo što se u ovo uključio i Bošnjački islamski radio (BIR). Nakon svega toga, odlučio sam da odmah napišem ovo pismo svim Bošnjacima svijeta.

Gazi Isa-beg Ishaković, utemeljitelj Sarajeva na prostoru oko sela Brodac (današnje šire područje oko Benbaše) i Novog Pazara (Yeni Bazar) na meraji, vakif značajnih vakufa, među kojima se ističu stara Careva džamija s mektebom, Bazar i vodovod u Sarajevu, te jedne od najuglednijih prosvjetnih ustanova u osmanskom carstvu medrese u Skoplju (Isa begova Medresa i Isa begova džamija), koja je u znak zahvalnosti svome vakifu ponijela njegovo ime. Mmrzitelj muslimana kralj Aleksandar I Karađorđević, medresu je 1925. godine posvojio (Srbi svoje zadužbine čuvaju kao zjenicu oka, ali tuđe posvajaju), ovu godinu obilježio kao godinu njenog osnivanja i nazvao je Velika medresa Kralja Aleksandra I. Za zasluge koje je stekao kao utemeljitelj Novog Pazara, Sinan-begova medresa koja datira iz XV vijeka, dobila je ime po Gazi Isa-begu Ishakoviću. Treba posebno naglasiti da su obje medrese otvorene prije čuvenih Gazi Husrev-begovih u Sarajevu (Hanikah 1531. i medresa 1537).


Kakav li je doprinos Filipa Vujanovića nauci, umjetnosti, kulturnoj baštini i sevdahu, to znaju samo oni koji su odluku o nagradi ovom sevdaliji, jednom od sudionika rušenja kulturne baštine u Hrvatskoj i Hercegovini dodijelili. Crna Gora, bez da mrdne prstom, od Bošnjaka dobija sve što joj treba, a sada se očekuje da Filipu Vujanoviću Grad Sarajevo preda Zlatni ključ, pa da se ova farsa s Crnom Gorom zaključi.


Ostalo je nejasno šta je navelo Hanifu Kapidžić-Osmanagić, Zvonka Lešića, Abdulaha Šarčevića, Nedžada Mulabegovića i Saliha Foču navelo da se nađu u ovom Komitetu, koje jedan Portal naziva elitnim, onih koji Bosni i Bošnjacima radili o glavi, među kojima je i mrzitelj svega što je bošnjačko Senadin Lavić. Međutim, nijedan od dosadašnjih slavodobitnika nagrade (dva pedsjednika Hrvatske, predsjednici Makedoinije, Slovenije, Austrije i Turske), nema nikakvih zasluga ni za jednu osnovu navedenu o povodu dodjelu nagrade za nauku, umjetnost, kulturnu baštinu, domoljublje i sevdaha, čak ni za svoju zemlju. A nečuveno je da bilo koja nagrada vrjednuje njihovo domoljublje prema vlastitoj zemlji. Bilo bi nečuveno da se taj povod navede i u bilo kojoj nacionalnoj nagradi. Kakav li je doprinos Filipa Vujanovića nauci, umjetnosti, kulturnoj baštini i sevdahu, to znaju samo oni koji su odluku o nagradi ovom sevdaliji, jednom od sudionika rušenja kulturne baštine u Hrvatskoj i Hercegovini dodijelili. Crna Gora, bez da mrdne prstom, od Bošnjaka dobija sve što joj treba, a sada se očekuje da Filipu Vujanoviću grad Sarajevo preda Zlatni ključ, pa da se ova farsa s Crnom Gorom zaključi.


dodjeli nagrade prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Doma naroda Džaferović, oba vatreni pobornici da se Sutorina prepusti Crnoj Gori i potpisnici odluka o tome, te druge javne ličnosti


Nisam mogao utvrditi iz kojih se sredstava finansira ovo Društvo. Ako je iz budžeta FBiH, onda ove lakdrdije idu na štetu njenih stanovnika koji sredstva za budžet osiguravaju raznim nametima.

Pošto su nagradu Isak ishaković dobili predsjednici svih bivših republika Jugoslavije koja se raspala, ostao je samo vojvoda Aleksandar Vučić. Ali, kako je krenulo, nije isključeno da je na redu kao sljedeći slavodobitnik.

Nakon svega ovoga i onoga što još nije napisano i objelodanjeno, ja mogu reći samo: Žalosna nam majka s ovakvim političarima i intelektualcima. Molim Allaha dž.š. da nas spasi od njihove brige za bošnjački narod.

Želim svim Bošnjacima diljem svijeta sve najbolje.


Oni su dodijelili nagradu!


Jusuf Mulić

P.S.
Gazi Isa-beg Ishakoivć je, ikpak, sretan čovjek, jer za ovo poniženje u Džennetu ne može saznati.
Danas u FBiH ima bezbroj manjih nagrada, a veće su Šestoaprilska nagrada Grada Sarejeva, koju za ovu godinu nisam dobio za pet knjiga o historiji muslimanskog školstva u Sarajevu od 1451. do 1926. godine i nagrada nazvana po šejhu i pjesniku Hasanu Kajmiji, koju svake godine dodjeljuje Medžlis Islamske zajednice u Zvorniku,

XXX

Podatak da je Bosna i Hercegovina stara 74 godine (Mrkonjić Grad, 25. novembra 1943. godine, zbog čega se slavi DAN DRŽAVNOSI, netačan je, jer je država stara najmanje 828 goidina, jer je te godune njen ban Kulin Duborvnčanima izdao povelju o slobodnoj trgovini kroz njegovu zemlju Bosnu, pa se može slaviti samo kao Dan obnovljene državnosti.
Autor je rektor Univerziteta u Sarajevu u miroviniOstali prilozi:
» DAMIR NIKŠIĆ - KUKAVICA I DEZERTER
Elmedina Muftić | 19. February 2019 16:26
» "BORO, JA JESAM SRBIN, ALI ZA TEBE SAM UVIJEK BOSANAC"
Ajša Čišija | 19. February 2019 16:04
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
Ostali prilozi istog autora: