Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, razgovarao sa političkim predstavnicima Bošnjaka u entitetu RS
POZIVAMO PREDSTAVNIKE HRVATA DA SE ZAJEDNO BORIMO ZA NAŠA PRAVA U ENTITETU RS
Autor: B.net
Objavljeno: 06. December 2017. 20:12:47


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 6. decembra 2017. godine, u Banjaluci sastao sa izabranim i imenovanim političkim predstavnicima Bošnjaka u ovom entitetu, te razgovarao o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci povratnici.
Sastanku su prisustvovali Senad Bratić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS, Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS, Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS i Admir Čavka, predsjednik Kluba poslanika „Domovine“ u Narodnoj skupštini RS .

Učesnici sastanka su osudili nastavak prakse negiranja zločina nad Bošnjacima, veličanja ratnih zločinaca i vrijeđanja žrtava, što smatraju nastavkom činjenja genocida. Pozivali su vlast u entitetu RS da prestane sa tom praksom, te da poduzme neophodne mjere na uklanjanju plakata i bilborda koji veličaju osuđene ratne zločince, ali i da se konačno okrene izgradnji društva jednakih mogućnosti za sve građane, uz poštovanje žrtava i osudu ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da je neprihvatljiv nastavak pritisaka na Bošnjake u entitetu RS, provođenje različitih oblika diskriminacijje i napada na njihovu imovinu.

-Očekujemo od Vlade RS da ukine aparthejd i diskriminnaciju u obrazovnom procesu i prekine negiranje bosanskog jezika, te omogući Bošnjacima, kao konstitutivnom narodu, zastupljenost u javnim ustanovama i institucijama u skladu sa članom 97. Ustava entiteta RS. Tražimo uspostavu nacionanog balansa u MUP-u RS u skladu sa članom 97. Ustava entiteta, kako bi se vratilo povjerenje u MUP RS, koje danas ne postoji unutar bošnjačkog naroda. Također, očekujemo od entitetske Vlade da konačno značajnije počne podržavati infrastukturne projekte u bošnjačkim mjestima u ovom entitetu, ali i privredne aktivnosti, te projekte iz oblasti kulture i obrazovanja, kazao je Salkić.

Predstavnici Bošnjaka u institucijama entiteta RS su pozvali izabrane predstavnike Hrvata u institucijama entiteta RS na zajedničku borbu radi ostvarivanja pune konstitutivnosti i ravnopravnosti na prostoru entiteta RS. Oni su pozvali na otvaranje međustranačkih razgovora radi zajedničkog političkog nastupa na prostoru ovog entiteta, a sve s ciljem sticanja potpune ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane na prostoru ovog entiteta.

Na sastanku je rečeno da je Federalna vlada bila ranije, a posebno je to danas evidentno, glavni finansijer i nosilac povratka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a posebno bh. entiteta RS.

-Mi smo zbog toga zahvalni svim dosadašnjim sazivima. Međutim, imajući u vidu svakodnevne zahtjeve s terena, te položaj povratničke populacije, smatramo da sredstva koja trenutno izdvaja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nedovoljna za realizaciju potrebnih projekata u sredinama gdje žive povratnici. Zbog toga, očekujemo od nadležnih u Vladi Federacije, ali i drugih nivoa vlasti, da razmotre zahtjeve povratnika iz bh. entiteta RS, te povećaju izdvajanja za ovu populaciju, kazao je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: