Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Poruka Srbiji i Vučiću i plitičkom vrhu Bosne i Hercegovine
JERLAGIĆ (SBIH): NEMA CIJENE ZA KOJU BOSNA I HERCEGOVINA TREBA DA PREPUSTI SRBIJI LIJEVU OBALU RIJEKE DRINE!
Autor: B.net
Objavljeno: 06. December 2017. 21:12:00

Ne postoji cijena za koju bi BiH trebala pristati da lijevu obalu Drine prepusti Srbiji.


Na press konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Vučić je izjavio: ''Bilo je riječ i o utvrđivanju granica. Danas smo u 'non paper' formi dali prijedloge. Model je takav, to je naš prijedlog, i čini mi se da smo dobili saglasnost od BiH. Mi smo rekli da bismo željeli HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije, ali je njihov stav bio nešto drugačiji, tako da smo se usaglasili. Razgovarali smo o općinama Priboj i Rudo gdje bismo išli na razmjenu teritorija. Dio oko Štrpca bismo mi uzeli, a mi bismo ponudili BiH isto toliko površine koliko i oni nama".

Zašto da Bosna i Hercegovina pristane na ovakvu ponudu? Ne postoji cijena za koju bi BiH trebala pristati da lijevu obalu Drine prepusti Srbiji.

Čak i pod pretpostavkom da je Srbija investirala u pomenute dvije hidroelektrane, a znamo da nije, to se ne može prihvatiti. Čak i da je tako kako kažu, ne mogu te koncesije trajati do sudnjeg dana. Drina je granična rijeka i dio novca od proizvedene električne energije prije ili kasnije mora pripadati i Bosni i Hercegovini.

U pomenute dvije hidroelektrane novac je investirala Jugoslavija, a ne Srbija. U to vrijeme sve investicije su pokretane od strane Jugoslavije i JUGEL-a.Vrlo doro znamo da su postojali dokumenti ''Dogovori'' dvije republike iz 1982. godine i 1984. godine ''O korištenju hidroenergetskog i vodoprivrednog potencijala rijeka Drine i Morače'', ''O raspodjeli, načinu i kontroli plaćanja vodnog doprinosa, odnosno naknade za upotrebu vode iz akumulacija na vodotoku Drine radi proizvodnje električne energije na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine'', ''O načinu utvrđivanja visine i podjele doprinosa, odnosno naknade za izvađeni pijesak, šljunak i kamen i o drugim pitanjima od značaja za davanje saglasnosti iz vodotoka rijeke Drine na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine''.

Prema tome gospodine Vučiću ne treba Bosni i Hercegovini nikakav djed Božićnjak da joj nešto poklanja u ove novogodišnje dane. Bosni i Hercegovini to pripada. Ako se o tome ne možemo dogovoriti i sporazumiti, onda postoje međunarodni sudovi.

Granice se moraju ratificirati u skupštinama obiju država, pa tek onda eventualno u dobrosusjedskim odnosima razgovarati o nekim malim ustupcima, a nikako o ogromnim kakvo je davanje lijeve obale Drine!

Očekujem da će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine insistirati na ovome i da ni po koju cijenu neće pristati na razmjenu teritorija, koja nam se nudi i za sva vremena izgubiti ogromni hidroenergetski potencijal rijeke Drine, napisao je u reakciji za medije Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegvinu.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: