Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Težak put: Od muhadžira do uspješnog biznismena
POSJETILI SMO AZIZA ŠAHOVIĆA, VLASNIKA „BROTHERS & SISTERS“
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 12. December 2017. 21:12:29


Sa sabaha decembarske prohladne nedjelje (10.dec.) potpisnik ovih redaka sa svojim dobrim ahbabima, dr. Mirsimom Ziljkićem i Mirsadom Šiljkovićem, uputili smo se u Harrisburg, glavni grad američke savezne države Pennsylvania, koji je udaljen nekih 200 milja od New Yroka. Iako je prijethodni dan u New Yorku napadao snijeg, nekih 4 do 6 inči, bar kako su javili materolozi, uglavnom autoput ka Harrisburgu je bio suh i dobar za vožnju. Mirsad doduše bolje zna, jer smo mu povjerili da drži pravac i upravlja sa svojim autom, dok smo ja i Mersim razgledali okolicu i prepričavali mu kako je lijepa pozna jesenja ili rana zimska idila i priroda, pjesnički se osvrćući - Sandžak-Bosno daleko odosmo... ali i stvarnošću gdje nas je sve raselila fašističko-genocidna politika Srbije, Crne Gore i Hrvatske!

Nismo sugirni oni koji budu čitali ove redke, koliko poznaju Aziza Šahovića, ali smo ubijeđeni da bar oni sa područja Amerike itekako dobro poznaju suhomesnate proizvode: Suho meso, sudžuka, kobasice, razni parizeri, gulaši, naresci, paštete...ali i ćevapi, ćufte... koji nose žig, odnosno naljepnicu „Brothers & Sisters“. Pomenuh paštete, pa da naglasim da se radi o poznatoj “Argeti” koju pod ugovorom radi I distribuira na ovom kontinentu pomenuta firma. Upravo vlasnik ove firme je Aziz Šahović čiji su korjeni iz Šahovića, Sandžak. Nažalost, 9. na 10. novembar 1924. uzrokom crnogorskog i srpskog genocida, kao i potpunog istrebljenja, Šahovići su ostali bez Bošnjaka, a kasnije je i sam naziv Šahovića zatrt i preimenovan u Tomaševo. Svi to znaju u Crnoj Gori, ali i svi onako licemjerno šute, s vrha vlasti i tako redom od 1924. pa sve do danas. Ovaj genocid nad Bošnjacima je počinjen u miru, nikada niko u Crnoj Gori nije odgovarao iako se dobro znalo ko su zločinci, niti je ikada ijednom preživjelom Bošnjaku vraćena popljačkana imovina. Baš ‘nako čojski i sojski!Šahovićki Bošnjaci oni koji su imali sreću da prežive, u muhadžirluk su tada otišli na razne strane Sandžaka, Bosne i Hercegovine.

Aziz Šahović je upravo potomak tih muhadžira. Njegov otac Hasan, danas starina, dok u vremenu genocida, pokolja u Šahovićima, imao je nešto više od godinu dana. Neizvodljivo je danas opisati oni koji su uspjeli preživjeti kako su preživjeli... Uglavnom, jedan broj šahovićkih Bošnjaka nastanio su kod Brčkog... tako kako je vrijeme teklo, iz godine u godinu kako su sazrijevali uklapali se u novu sredinu, i život je tekao. I tako '40-tih došao je Drugi svjetski rat. Opet genocid nad našim narodom. Oni koji su preživjeli opet u mahadžerluk, ali nakon rata vratili su se na svoj toprak kod Brčkog... i opet život ispočetka.
I sve tako do '90-tih kada kreće višedržavna agresija na Bosnu i Hercegovinu, i opet genocid nad Bošnjacima. Ni Brčko i okolica nisu bili iznimka drugim mjestima u BiH, Bošnjaci su bili meta... ubijani su na kućnom pragu, na ulicama, u logorima, mljeveni u silosima... Porodica Hasana Šahovića, opet progon, opet mahadžerluk... ali ovog puta ka zemljama zapadne Europe. Zatim su se nastanili u New York (SAD).Dolaskom u New York, Aziz pokreće privatni biznis, trgovinu i kreće sa manjom proizvodnjom suhomesnatih proizvoda ali na bosanski način, po bosanskim standardima i ukusom. Sa svojim biznisom približio je Bosnu svima onima koji žive u ovoj zemlji... Zatim seli u Harrsiburg gdje kupuje jednu fabriku i povećava kapacitet proizvodnje... da bi prije nekih četiri godine kupio još jednu fabriku, ustvari gigant od 150 hiljada kvadratnih stopa ili nešto više od 50 hiljada kvadratnih metara. Po slobodnoj procjeni ovaj projekt je vrijedan više od 50 miliona dollara. Danas ova fabrika zapošljava oko 40-tak stalnih radnika, dok po sezonskoj potrebi taj broj se povećava. Dakako, redovno su uz sve poslove angažirani labaratorijski stručnjaci i inspektori koji provjeravaju da li se sve radi po porpisima I standardima za ovakvu vrstu biznisa. Kada se sve utvrdi i udari muhur, odnosno službeni pečat, tada proizvod može da ide van fabrike na razna odredišta. I sam vlasnik Šahović kaže da jesa ovakvim načinom rada relaksiran velike odgovornosti upravo zbog prisustva stručnjaka, jer kada je hrana u pitanju ne smiju biti propust. Dok s druge strane Aziz kaže, pripreme za sve proizvode teku kao za svoju djecu odnosno porodicu.Obilazeći pogon fabrike „Brothers & Sisters“ uvjerili smo se o odličnom održavanju i bezprijekornoj higijeni. Svaka prostorija i kutak uredni. Mašine čiste kao da nisu samo na par sahat prije bile u poginu u punom kapacitetu...

Fabrika „Brothers & Sisters“ vlasnika Aziza Šahovića je danas bez sumnje najviši proizvođač bosanskih suhomesnatih proizvoda van Bosne i Hercegovine, pa čak i brojnih fabrika u samoj BiH, ali i gigant je i u ovoj zemlji. Pored toga, radi se o jednom prepoznatljivom kvalitetu proizvoda na američkom tržištu. Proizvodi „Brothers & Sisters“ mogu se nabaviti u svim trgovinama čiji su vlasnici Bošnjaci, ali i Albanci, kao i pripadnici drugih naroda sa prostora bivše YU, odnosno u svim trgovinama gdje su europski ali američki proizvodi.Uglavnom Aziz je sa svojom porodicom prošao dug i težak put od muhadžira do svjetskog biznismena. Uspjeli su agresori da prognaju Aziza sa porodicom iz Bosne, ali ovo je dokaz da nisu uspjeli izgnati Bosnu iz njega. Dapače, Aziz sa svojom porodicom i biznisom koji vode je najbolji amasador Bosne i Hercegovine.

I ova kratka priča o Azizu ne završava se samo u krugu njegove fabrike „Brothers & Sisters“, dakako Aziz je uvijek tamo gdje je naš narod. Porodično je aktivan u bosanskoj komuni ali i jedan je od ključnih vakifa izgrađene prelijepe džamije u Harrisburgu.
O tome ćemo narednih dana, insha’Allah!ZA VIŠE FOTOGRAFIJA POSJETITE LINK NA FACEBOOKUOstali prilozi:
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
RFE | 08. November 2018 19:58
» SIMPOZIJ O IMAMU AL-MĀTURĪDIJU NA UNIVERZITETU MARMARA U ISTANBOLU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2018 12:48
» U BRISELU ODRŽANA RASPRAVA O IZVJEŠTAJU: "ČOVJEČANSTVO U RIZIKU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2018 15:18
» U BIHAĆU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBIH
Zijad Bećirević | 24. October 2018 17:38
» NEKE BOŠNJAČKE ZABLUDE O SVOJOJ PROŠLOSTI
Fikret Hafizović | 23. October 2018 15:10
» STAZAMA LEGENDARNIH HEROJA TEOČAKA
Prof. Amira Fejzić | 21. October 2018 00:14
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42