Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SARAJEVSKI KORAK NAPRIJED KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ
Autor: NAP
Objavljeno: 02. January 2018. 14:01:09


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će u službenoj posjeti BiH 17. i 18. januara 2018. godine. Susret sa članovima Predsjedništva BiH dolazi u vrijeme kada se još ne stišavaju reakcije nakon presude šestorci tzv. Herceg-Bosne Prliću i drugima kojima je Haški sud potvrdio kaznu od 111 godina zatvora za ratne zločine u BiH ali i udruženi zločinački poduhvat zajedno sa tadašnjim političkim i vojnim rukovodstvom Hrvatske.

Grabar-Kitarović je krajem prošle godine poručila da je „neprihvatljivo nametanje kolektivne krivice Hrvatima u BiH“, kao i da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da ih „niko neće svoditi na manjinu.“

Grbar-Kitarović mogla bi odgovore potražiti od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji je nakon presude kazao da je presuda „zločin prema svim hrvatskim časnicima, pa i hrvatskom narodu u BiH.“ Dakle, Čović je prvi političar koji je presudu tumačio kao presudu cijelom hrvatskom narodu. Išao je čak dotle da je poručio što se njega tiče "nema odgovornosti Hrvatske za UZP."

Veličanje osuđenih ratnih zločinaca nije primjereno nijednoj razvijenoj zemlji, a naročito ne članici Evropske unije gdje se insistira na vladavini prava i poštivanju sudskih presuda.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske u otvorenom pismu predsjednici navodi da „nije u stanju suočiti se sa zločinima koje su počinili naši sunarodnjaci.“

- Kroz svoje političko djelovanje u Republici Hrvatskoj izražavali ste simpatije prema ratnim zločincima te ste iskrivljavali ili selektivno prikazivali utvrđene činjenice i presude MKSJ-a što uveliko narušava odnose u regiji, kao i proces društvenog pomirenja. Pred hrvatskom javnošću i pred međunarodnom zajednicom ste propustili napraviti ono što je najvažnije u procesu suočavanja s prošlošću, a to je osuda zločina za koje su odgovorne političke strukture i vojne snage naše Republike.

Također, Grabar-Kitarović nije osudila agresorsku i zločinačku politiku koju je tadašnje vodstvo Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom, Jankom Bobetkom i Gojkom Šuškom vodilo u Bosni i Hercegovini.

I dok se još nije stišala bura nakon presude Prliću i drugima, hrvatska predsjednica je za savjetnika za odbranu i nacionalnu sigurnost imenovala Vladu Galića. Kako su objavili hrvatski mediji Galić je učestvovao u prikrivanju, osiguravanju lažnih identiteta i finansiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji ‘Hag’, s ciljem da se zavara Haško tužilaštvo. Radi se o pripadnicima HVO-a koji su počinili ratne zločine u Ahmićima i srednjoj Bosni. Upravo zbog ovakvih primjera Grabar-Kitarović sama nameće kolektivnu krivicu Hrvatima ma gdje oni bili.

Grabar-Kitarović sve češće navodi da je ključ stabilnosti BiH u istinskoj jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, te okrenutost euroatlantskim integracijama.

I dok i hrvatska predsjednica i hrvatski političari govore o jednakopravnosti Hrvata u BiH, u isto vrijeme ih podsjećaju na maticu Hrvatsku, nameću ideje o trećem entitetu i etnički čistom teritoriju, ugroženosti od drugih...

Nije li upravo takva politika krivac što Hrvati odlaze i iz BiH, ali i Hrvatske?

Grabar-Kitarović bi ovu posjetu trebala iskoristiti za smirivanje tenzija nakon presude ratnim zločincima, napraviti korak naprijed te pozvati Hrvate da ostanu u svojoj domovini i obećati da će biti dobar susjed Bosni i Hercegovini bez miješanja u unutrašnja pitanja.Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: