Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžak
BIJELO POLJE: ODRŽANA MANIFESTACIJA - KULTURA NAS SPAJA
Autor: B.net
Objavljeno: 21. January 2018. 00:01:46


U petak večer, 19. januara 2019., u Centru za kulturu u Bijelom Polju, u organizaciji Kulturnog udruženja Bošnjaščkog omladinskog kluba održana je kulturna manifestacija pod nazivom ,,Kultura nas spaja“.

Na manifestaciji su učestovali kaligrafkinja iz Novog Pazara Selma Mekić, uz pjevačicu tradicionalne izvorne balkanske muzike pjevanjem sevdelinki Nine Strugar koja je pjevala u pratnji Dženana Drekovića gitariste bjelopoljskog čuvenog rock benda Crna dama. Nakon toga je nastupala pjesnikinja Šejla Hot sa recitacijama stihova Maka Dizdara i Avda Međedovića. Predavanje voditelja međunarodne Škole filozofije “Nova Akropola“, koji je govorio o značaju kulture i vrijednostima koje spajaju ljude.Manifestaciju je otvorio Denis Mekić, predsjednik Bošnjačkog omladinskog kluba koji je kazao da je udruženje osnovano sa ciljem okupljanja mladih oko plemenitih i lijepih ideja, kulturnog i humanitarnog karaktera i volonterizma, gdje žele kroz one lijepe specifičnosti bošnjačke culture, od muzike, umjetnosti, folklora prezentovati i baštinu bošnjačke kulturne vrijednosti u interakciji sa drugim kulturama i narodima u Crnoj Gori. Mekić je pozvao posebno mlade da pokrenu inicijativu za nove bolje odnose među svim našim narodima u multikulturalnoj Crnoj Gori. Mekić je pozvao sve građane Crne Gore posebno mlade ljude da zajednički podstiču jedne druge i doprinose boljim odnosima među našim narodima, kulturama i tradicijama, vrijednosti zajedništva, čovjekoljublja, plemenitosti, tolerancije, različitosti, miroljubivog suživota i interekacije kultura u CG. Glavna poruka ove večeri, rekao je Mekić, da je u različitosti bogatstvo i da nas kultura spaja.Kaligrafkinja Selma Mekić, je kazala, da arapska kaligrafija u islamu zauzima posebno mjesto, tako da ne postoji ni jedna džamija i mesdžid, a da nema neki kaligrafski natpisi ili riječ. Ona je dodala, da je kaligrafijom moguće ispisivati ajete Kur’ana, zatim hadise, kao i Božja svojstva kojih ima 99. Kaligrafijom su se ispisivala mnoga dokumenta vjekovima nazad i da bi se bavili kaligrafijom važno je da volite svaki harf, odnosno, svako arapsko slovo.

Patrik Milošević, koji vodi međunarodnu organizaciju Škola filozofije, je govorio o filozofiji i kulturi. On je kazao, da kultura nije nešto sa čime se rađamo, već nešto što učimo. Da kultura nije samo umjetnost, ona je i religija, kultura je i humani društveni odnos, kultura je ukupno ljudsko kreativno izražavanje, koja nam omogućava da budemo bolji ljudi i koja nam omogućava ljudsko dostojanstvo.

Nina Strugar je govorila o svom iskustvu mosta između crnogorske i turske kulture, tradicionalnih, izvornih, naših pjesama koje su prevedene na turski jezik. I govorili o tome da je i muzika most između kultura. Ono što nas spaja, saopćili su iz Bošnjaščkog omladinskog kluba.
Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: