Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

MEDIJSKE IGRE BEZ GRANICA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 02. February 2018. 20:02:23

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Usljed nepostojanja uređene države u BiH na sceni je haos koji obuhvata sve segmente društva, a što se prikriva i želi sakriti od javnosti. U nepredvidivoj društvenoj konstalaciji iz svega mogu proizaći krupni problemi koji za tili čas ljudski život okreću naglavačke i razore mu mir, porodicu i svakodnevnicu pretvore u pakao. Svjedoci smo da zbog raznoraznih birokratskih anomalija, blokada i arogancije građani postaju žrtve sa katastrofalnim posljedicama po njihovu egzistenciju, zdravlja, pa čak i život.


Mediji u Bosni i Hercegovini su nezaobilazni faktor u svakom vidu analize društvenih i političkih odnosa jer ima mogućnost da osvjetljava događaje i procese iz ugla koji će u većoj ili manjoj mjeri javno pezentirati i prikriti suštinu stvari i pojava koje su od općeg interesa. Stavljanje u fokus aktera od presudne je važnosti, tako da sam izbor ljudi koji će se prezentirati javnosti u velikoj mjeri otkriva pozadinu medija koji prenosi informaciju u javnost, dakle, njegovu prograsku profilizaciju i orijentaciju, tj. profesionalnost i duh slobodnog i neovisnog informisanja ili cenzurisano i tendenciozno oblikovanje prenešenih vijesti.

Stoga mediji imaju ključnu ulogu o ukupnom oblikovanju društvenog ambijenta, te se kroz model medijskog djelovanja usko vezuje i stepen sveukupnih demokratskih sloboda u jednom društvu. U biti to podrazumijeva da su mediji ogledalo kroz koje se najdirektnije očituje stvarni sadržaj same države u njenoj sveukupnoj funkcionalnoj produktivnosti i posljedičnosti ostvarenog djelovanja.

* * * * *

Usljed nepostojanja uređene države u BiH na sceni je haos koji obuhvata sve segmente društva, a što se prikriva i želi sakriti od javnosti. U nepredvidivoj društvenoj konstalaciji iz svega mogu proizaći krupni problemi koji za tili čas ljudski život okreću naglavačke i razore mu mir, porodicu i svakodnevnicu pretvore u pakao. Svjedoci smo da zbog raznoraznih birokratskih anomalija, blokada i arogancije građani postaju žrtve sa katastrofalnim posljedicama po njihovu egzistenciju, zdravlja, pa čak i život. Nekome su bankarske malverzacije u vezi kredita i žiranata uništile životnu perspektivu; hiljade građana nemaju mogućnost adekvatnog liječenja; radnici ne mogu ostvariti penzije jer im nije uvezan staž, te plutaju kroz stvarnost bez egzistencijalne opskrbe i tako dalje.

U pravilu, oni koji su prouzrokovali probleme građanima zbog nestručnosti, javašluka, zloupotrebe položaja, korupcije ili kriminala ostali su nesankcionisani, a što je moguće samo u društvu koje se nalazi u raljama nehumanizma i odsustva svakog oblika moralne odgovornosti – a iz čega proizilazi mešetarenje sa zakonom, što u zapuštenom obliku poprima razmjere nepoštovanja presuda Ustavnog suda – što predstavlja totalnu degradaciju pravne države. Kakva je to država u kojoj nije provedeno približno oko sto odluka Ustavnog suda? Takve države nema jer kao takva ne može opstati – međutim, Bosna i Hercegovina egzistira kao skup neodrživih kontradiktornosti.Obzirom na navedeno uloga medija je od krucijalne važnosti da bi „da stvari u društvu ne bi izmake kontroli“ jer je frustracija građana u ogromnoj razmjeri i svjedoci smo da su javna okupljanja često eskarala u destrukciju. Dakle, i iskra je dovoljna da zapali opće nezadovoljstvo građana koje u tili čas dobija formu nekontrolisanog bijesa, a što uz nesavjesnu medijsku eskploataciju može da eskalira u destruktivne procese nesagledivih razmjera. Stoga, uloga medija u tranizicijskim društvima je od izuzetne važnosti, i njihova uloga je znatno različita u odnosu na uređena društva, jer svaki medij, faktički, potencijalni je faktor stabilnosti ili nestabilnosti – što u datim društvenim okolnostima može proizvesti ogromu korist ili štetu za građane i kompletno društvo.

Međutim, te kalkulacije o postojanju rizika za društvo ne može biti alibi za restrikcije javnih sloboda i informisanje koje narušava osnovne principe profesionalnog novinarstva i moralnog kodeksa medijskih djelatnika – a što jeste stvarni demokratski izazov sa kojim treba da se izbori slobodno novinarstvo.

* * * * *

Sa čime se danas susreću mediji i da li su na razini zadatka koje pred njih postavlja kompleksna društveno-politička situacija u BiH? – delikatno je pitanje a čiji odgovor nužno proizilazi iz stepena realizirane ili upotrebne slobode koja je u općedruštvenoj funkciji, a proizilazi iz ograničene kontrole institucije društva na kojima počiva – dakle, prije svega sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, a čije nadležnosti su limitirane međunarodnim protektoratom kao posljedicama koje prozilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.Dakle, BiH je na papiru suverena, slobodna i pravna država, dok je u praksi sve to reducirana, dovedeno do nefuncionalnosti ili potpuno derogirano u pojedinim sferama ili djelovima državne teritorije.

Odnos medija prema svim tim osjetljivim i frustrirajućim pojmovima, stvarima i otvorenim pitanjima suštinski determiniraju uređivačku politiku pojedinih medijskih kuća – jer su one, faktički, pri svom ustanovljenju ideološki definisane, a time i programski profilisane, pa se prema određenim javnim faktima odnose aformativno ili ignorantski.

U svemu tome, kroz prelamanje sfera uticaja centara moći, prije svega putem medijskih propagandnih mašinerija, građani su zbunjeni jer ostaju uskaćeni za suštinske informacije na kojima počivaju odnosi koji im čine životnu egzistenciju i svakodnevnicu. Međutim, ono što je vidljivo u tim igrama bez granica jasno je da su građani u fokusu svih tih manipulacija ali se na sve načine želi predstaviti da su oni nemoćni da bilo šta promjene. Naravno da se to ne poklapa sa istinom ali je očito da su medijske magle u mnogome uspjele da zatvore prividan krug besmisla, akoji je u velikoj mjeri postao stvaran uslijed širenja demokratskog slijepila.

2.2.2018. godineOstali prilozi:
» ODGOJ I OBRAZOVANJE
Aziz Hurem | 14. December 2018 15:43
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
Ostali prilozi istog autora:
» POSTIZBORNE DILEME
11. November 2018 16:17
» POLITIČKI UDAR
04. November 2018 00:04
» BOŠNJACI I MEDIJI
11. October 2017 02:00
» BOŠNJAČKO PITANJE (II DIO)
14. August 2017 01:40
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29