Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Hajde da zajedno uključimo Zapadni Balkan u članstvo u EU
MOGHERINI: EU ĆE DIJELITI ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST SA ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA
Autor: AA
Objavljeno: 06. February 2018. 16:02:21


Zapadni Balkan dijeli istu historiju kao članice EU, isto naslijeđe, iste izazove, iste interese i prilike, a rekla bih da je danas vrlo jasno da ćemo dijeliti i zajedničku budućnost u okviru EU, poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Najvažnija politička poruka Strategije o Zapadnom Balkanu koju smo usvojili jeste da je vrlo jasno podcrtan put za svih naših šest partnera zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU", istakla je Mogherini na konferenciji za medije povodom objavljivanja Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan.

Kako je kazala, u proteklim godinama ostvareni su rezultati koji se ne mogu prebrojati, investicije se povećavaju, kao i međusobna trgovina, a sigurnost je sve snažnija.

"Dvije od šest zemalja – Albanija i Crna Gora 100 posto su usklađene sa vanjskom politikom EU. Potvrđujemo jedinstvenu evropsku perspektivu za svakog od naših šest partnera sa područja Zapadnog Balkana na osnovu rezultata, ispunjavanja standarda koji su itekako dobro poznati. Vidimo i dalje reforme u regionu sa jednim snažnim opredjeljenjem. Ta perspektiva je vrlo jasna i sa naše strane", rekla je Mogherini.


Strategija prikljucenja EU zapadnog Balkana za Bosnu i Hercegovinu važi: Požuri polahko! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Mogherini je kazala da 2025. godina nije krajnji rok za ispunjenje kriterijuma za pridruženje EU.

"Nije cilj već jedno od eventualnih termina i strategija je vrlo jasna kada kaže da su to vremenski rokovi za one koje su sada u fazi pregovora, ali zašto ne i za one koji bi mogli u doglednoj budućnosti pokrenuti proces pregovora", poručila je Mogherini.

Istakla je da bi naredni mjeseci mogli biti ključni i vjeruje da tada će proces evropske integracije postati jedan bespovratan proces, bez alternative za sve zemlje.

"Zato je potrebna odlučnost i hrabrost. Sve to imamo i hajde da zajedno uključimo Zapadni Balkan u članstvo u EU u našem zajedničkom radu koji će se nastaviti", poručila je Mogherini.Ostali prilozi:
» PACK: REGIONU ZAPADNOG BALKA­NA PRIJETI HAOS
Fena | 22. February 2019 14:27
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11