Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

EUROPA DANAS I SUTRA: PROŠIRIVANJE ILI SUŽAVANJE PO ZAPADNOM BALKANU?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 07. February 2018. 17:02:03

DR. MUSTAFA CERIĆ: Bosna je, zbog svega toga, usamljena u njenoj želji za eurosko proširenje i širenje po zapadnom Balkanu. To je istina koju valja kazati u ime Bosne, kojoj Europa mnogo više duguje nego što Bosna duguje Europi. U stvari, Bosna ima pravo da postavlja uvjete Europi za njeno ponašanje u Bosni, a ne obratno... Genocid je prekrupna riječ oko koje bi se Europa trebala dvoumiti kad je u pitanju njen odnos prema Bosni. Šta to znači? To znači da nije moralno, nije ljudski, nije ni po Božjim ni po europskim normama da se Bosnu stavlja i ostavlja kao da se Genocid nije ni dogodio na zapadnom Balkanu, tj. u Europi.


Mi u Bosni uvijek dobro naćulimo uši kad god iz Brisela (Brussels) čujemo da Europa ne odustaje od proširenja ili širenja po zapadnom Balkanu. Načulimo pa odčulimo ili odišćilimo, što bi se u Bosni reklo - omeračimo. Pa onda sve zaboravimo kao da nismo ništa ni čuli. Sve dok nas opet neko iz Bresela ne udari po ušima s istom pričom o proširenju. To se ponavlja svih ovih godina - više od dvije decenije. Oni nama priču o proširenju i širenje na zapadni Balkan... Mi njima načulimo uši, klimnemo glavom i pokoju progovorimo da nam je drago, da se veselimo njihovom proširenju i širenju... Oni nam drmnu uvjete... Mi njima prospemo obećanja... Oni nas prate... Mi njih prevarimo... Oni nas ruže... Mi njih ne zarezujemo... Oni nas dobro poznaju... I tako se ganjamo u krug već više od dvije decenije... Mi ovdje na zapadnom Balkanu... A oni tamo u zapadnom Briselu...

Tako je i ovoga puta. Mi u Bosni smo dobro načulili uši kad su nam ovih dana opet iz Brisela javili da Europa (EU) ima ozbiljnu namjeru da se proširuje, tj., da se širi po zapadnom Balkanu sve do 2025. god. Mnogo je tu godina pred nama (sedam godina) i pred njima da se prošire i rašire do sedam mora i sedam balkanskih planina.

Ko u Bosni može biti protiv tog proširenja iako niko ne zna tačno šta to znači. Nama u Bosni je važno da se po njoj proširuju i šire svi osim onih koji Bosnu hoće da ukradu, hoće da je uzurpiraju. Mislim na njene susjede s lijeve i s desne strane. Oni su ti koji ne daju da se Europa proširuje i širi po Bosni i zapadnom Balkanu, jer im onda nema Bosne na koju oni bacaju pik od davnina. Umjesto proširenja, oni su ti koji sužavaju ili sprečavaju širenje Europe po Balkanu. Umjesto Europe, oni prizivaju Rusiju.

Rusija ne priča da želi da se proširuje i širi po zapadnom Balkanu. Rusija to radi - milom ili silom. Nije joj od prve pošlo za rukom u Crnoj Gori i Makedoniji. Ali to ne znači da neće proči po drugi puta... i drugdje.Srbija se ponaša komotno - malo tamo, malo vamo. Malo europsku, malo rusku priču. Zasada obje priče dobro se prodaju. Eurpa živi u uvjerenje da joj se Srbija otvara za proširenje, a Rusija je uvjerena da joj je Srbija uvijek bila i da će uvijek biti otvorena za širenje po zapadnom Balkanu.

Rusija ne postavlja nikakve uvjete za njeno proširenje po zapadnom Balkanu osim jednog, a to je da se na svaki način opstruira proširenje i širenje Europe po zapadnom Balkanu. To Srbija radi vrlo uspješno. Ni Hrvatska nije daleko od tog. Hrvatska je ponekad čak komotnija od Srbije u svom djelovanju korist Rusije.

Hrvatska si umislila da uživa status europske mezimice pa joj i najjeftinija papina oproštajnica briše sve antieuropske grijehe. I to je ono što je meni nejasno - hrvatska antieuroska politika u Bosni, koja se, na jednoj strani, ubi dokazujući da je provropska, dok na drugoj strani čini sve, svjesno ili nesvjesno, da zaustavi proširenje i širenje Europe po zapadnom Balkanu u korist Rusije (politički blizanci Dragan Čović i Milorad Dodika). Doista, hrvatska politika u zadnje vrijeme liči na sve osim na proeuropsku politiku, posebno u odnosu na Bosnu i u odnosu na poštivanje europskih legitimnih, legalnih i moralnih normi.

Ovo hoću da kažem: Bosna je, zbog svega toga, usamljena u njenoj želji za eurosko proširenje i širenje po zapadnom Balkanu. To je istina koju valja kazati u ime Bosne, kojoj Europa mnogo više duguje nego što Bosna duguje Europi. U stvari, Bosna ima pravo da postavlja uvjete Europi za njeno ponašanje u Bosni, a ne obratno... Genocid je prekrupna riječ oko koje bi se Europa trebala dvoumiti kad je u pitanju njen odnos prema Bosni. Šta to znači? To znači da nije moralno, nije ljudski, nije ni po Božjim ni po europskim normama da se Bosnu stavlja i ostavlja kao da se Genocid nije ni dogodio na zapadnom Balkanu, tj. u Europi. Bosanski premijer Denis Zviovzić ne smije biti usamljen. Svi mi koji volimo Bosnu i koji smo odgovorni pred Bogom i narodom moramo stati uz njega, ohrabrit ga i pomoći mu da Bosnu uvede u porodicu europskih nacija-država za bolju, sigurniju i sretniju budućnost naše djece i unučadi - bez Genocida.


PODRŠKA ZVIZDIĆU: Bosanski premijer Denis Zviovzić ne smije biti usamljen. Svi mi koji volimo Bosnu i koji smo odgovorni pred Bogom i narodom moramo stati uz njega, ohrabrit ga i pomoći mu da Bosnu uvede u porodicu europskih nacija-država za bolju, sigurniju i sretniju budućnost naše djece i unučadi - bez Genocida.


Europa bi trebala znati da nije europski Bosnu držati kao zatočenika svih ovih godina zbog njenih susjeda - Srbije i Hrvatske, - susjeda koji sve čine da Bosna bude zadnja na svom putu u Europsku uniju umjesto da bude prva kao znak da je Europa naučila moralnu lekciju u Bosni i oko Bosne. Unatoč Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, muslimani Bošnjaci/Bosanci u Bosni nisu ni strah i sramota za Europu. Oni su dobrano čast i ponos Europe. Oni su europski jedinstveni ukras i dika. Sve dok Europa to ne shvati, ne može reći da je civilizacija prvoga reda.

Europa mora znati da ako se Rusija proširi i raširi u Bosni, što nije nemoguće da se desi ako srpsko-hrvatska politika o podjeli Bosne nadjača razumnu bosansku politiku, Europa nema šta tražiti ne samo u Bosni, već i na zapadnom Balkanu. Nadam se da Sultan u Briselu nije toliki politički analfabet da ne razumije da je Bosna ključ za europsko proširešnje i širenje po zapadnom Balkanu. Nije to ni Crna Gora, ni Makedonija, ni Srbija, ni Hrvatska, već Bosna. To su znale sve svjetske carevine. Nadam se da će prije ili kasnije to spoznati i sadašnja europska carevina, tj., Europska Unija. Koja ne smije zanemariti četiri male stvari:

1) Malu vatru!
2) Malu bolest!
3) Malog neprijatelja!
4) Malu mudrost!

Bosna ima svega pomalo od ove četiri stvari!
Zbog toga Bosna mora ići preko reda zato što je preko reda oštećena zbog svoje ljepote!
Pametnom je dovoljan išaret!Ostali prilozi:
» RS PROŠIRUJE I UČVRŠĆUJE DOMINACIJU NAD BIH
Zijad Bećirević | 19. August 2018 20:26
» ISTINA I PRAVDA, JA RESULALLAH, ZA MOJ NAROD I ZA MOJU BOSNU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2018 12:40
» MILORAD DODIK (NE) MOŽE BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Prof. dr. Jusuf Mulić | 16. August 2018 17:13
» MILORAD DODIK - MEGAFON GENOCIDNOG GENA
Elmedina Muftić | 16. August 2018 14:39
» U OKTOBRU KAZNITI ONE KOJI VRIJEĐAJU INTELIGENCIJU GRAĐANA
Džebrail Bajramović | 15. August 2018 21:16
» BOSNO I HERCEGOVINO, LJUBAVI MOJA
Edward Ferguson, ambasador | 09. August 2018 14:59
» DA LI ĆE BOSNA SAČUVATI IZLAZ NA OTVORENO MORE?
Zijad Bećirević | 09. August 2018 00:03
» PATOLOŠKI LAŽOVI
Esad Krcić | 08. August 2018 20:17
» ČOVIĆ - DODIK, U IME BOGA I GRAĐANA, POVUCITE KANDIDATURE
Mr. Milan Jovičić | 08. August 2018 15:29
» RAZORUŽAVANJE JE PRIPREMA ZA GENOCID
Sead Turulja, prof. | 05. August 2018 13:12
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2018 06:26
» IZET NANIĆ, KRAJIŠKO SRCE PUNO BOSNE
Dževad Ponjević | 04. August 2018 13:14
» SMIJU LI VUČIĆ I DODIK ZAPOČETI NOVU „KOSOVSKU BITKU“
Eset Muračević | 03. August 2018 20:45
» ZAVIST, PAKOST, ZLOBA
Sead Zubanović | 02. August 2018 16:38
» OPOREZIVANJE DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA
Zijad Bećirević | 02. August 2018 13:50
» DEPRESIJA, TUGA I OČAJ - KOD OMLADINE, KAKO IM POMOĆI
Hfz. Hako Omeragić | 01. August 2018 16:34
» KAKVO NAM JE RAZMIŠLJANJE, TAKVI SU NAM I ŽIVOTI
Ajša Čišija | 31. July 2018 16:24
» ZLOČIN U VRBANJI
Armin Čusto, dipl.iur. | 27. July 2018 22:59
» EZAN SA BOSANSKIH DŽAMIJA
Zijad Bećirević | 26. July 2018 16:33
Ostali prilozi istog autora:
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
05. August 2018 06:26
» RIJEČ JE O GENOCIDU
11. July 2018 13:40
» MI, NASER ORIĆ I ONI
04. June 2018 20:23
» DAN POSLIJE KANDIDATURE
27. May 2018 15:04