Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Novi Pazar: Književnici Begović-Ličina dodijeljena nagrada „Amir Dautović“
ŠEFKA BEGOVIĆ LIČINA - KNJIŽEVNA ZVIJEZDA NA SANDŽAČKOM NEBU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. February 2018. 20:02:24

Nakon dodjele nagrade: Književnica Šefka Begović-Ličina i Husein Memić, direktor Kulturnog centra Novi PazarNovi Pazar nagradom ga ovjekovječio: Rahmetli Amir Dautović
Svečana sala Kulturnog centra Novi Pazar bila je premala da primi veliki broj građana Novog Pazara, (od kojih je znatan broj ostao u holu), koji su željeli prisustvovati svečanoj dodjeli tek formirane nagrade „Amir Dautović“ za 2018. god. čija je prva dobitnica sandžačka književnica Šefka Begović-Ličina.

Amir Dautović je bio plemenit čovjek

O životnom djelu rahmetli profesora Amira Dautovića i bivšeg predsjednika Društva za bosanski jezik, govorio je književnik Enes Nikšić. On je istakao veliki Amirov doprinos za očuvanje bosanskog jezika i bošnjačke kulture.

- „Amir je bio plemenit čovjek, veliki entuzijasta, odan prijatelj, čestit Bošnjak, koji je je ovoj čaršiji ostavio vidljiv trag čovječnosti“, - istakao je.
Biografiju ovogodišnjeg laureata književnice Šefke Begović-Ličina, pročitala je moderator svečanosti, žurnalist Hasna Ziljkić.

O stvaralaštvu Begović-Ličina

O književnom stvaralaštvu Šefke Begović-Ličina, govorili su promoteri i članovi žirija prof. dr. Rifat Redžović, profesorica Melida Rebronja i profesorica Nezrina Dolovac.

Oni su rekli:
Šefka u svojim djelima piše o svom narodu, o svom Sandžaku, o Sandžaklijama koji su odselili; predstavlja njihove adete, navike, mentalitet. U njenim djelima nailazimo na perom oslikane sandžačke krajeve, porodice i običaje, ljudske odnose; vještim nizanjem riječi, stilom kojim se decenijama, možda i stoljećima, koristio sandžački živalj, pretvara djelo u nostalgiju i one iskonske ljudske i moralne vrijednosti. Njena djela sadrže mnogo energije, mnogo znanja o prošlosti i sadašnjosti naroda koji obitavaju na ovim prostorima. I ne samo to, ona je živući konzument svega onoga o čemu piše, svjedok je društvenih promjena, mijenjanja psihologije našeg čovjeka iz tradicionalnog i patrijarhalnog u savremeno, i sudi, ne sa palicom u ruci i tako što je njena posljednja, već tako što pušta svjedoke da oni sami budu sudionici i vremena i prostora, a nadasve turbulentnih sudbina sandžačkog naroda.


Begović-Ličina sa članovima žirija za dodjelu nagrade "Amir Dautović"


Njena misija se ne zavšava samo na pisanju. Gostovanjima i promovisanjem svojih djela u mnogim gradovima Evrope i Amerike predstavlja sponu između Sandžaklija u Sandžaku i Sandžaklija rasutih po svijetu, između Sandžaklija u Sandžaku i Bosanaca u Bosni i Hercegovini, između Sandžaklija u Sandžaku i Bosanaca rasutih po svijetu; između Sandžaka i ostatka svijeta. Ona je najbolji ambasador Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja i ostalih sandžačkih opština, prezentujući sandžački i bošnjački narod sa svim njegovim specifičnostima – vrlinama i manama.


Književnica Begović-Ličina sa brtom i sestrićem rahmetli Amira Dautović


Iz pomenutih razloga smatramo da ova nagrada „Amir Dautović“, koju dodjeljuje Kulturni centar Novi Pazar, a shodno postavljenom kriterijumu za ovu nagradu: afirmacija kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje), odlazi u prave ruke.


Begović-Ličina: Ovo vrjednovanje mog pera


ŠEFKA BEGOVIĆ LIČINA: Ova nagrada moga grada je potvrda svega onoga što sam do sada ugradila svoja djela


Dobitnici Šefki Begović-Ličina nagradu je uručio direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić.

- „Ova nagrada, koju sam od mog grada godinama priželjkivala, potvrda je svega onoga što sam do sada ugradila svoja djela. Ovo vrjednovanje mog pera od mojih sugrađana je podstrek da svoj rad nastavim dalje, jer je velika radost u mojim godinama doživjeti ovakvu čast i ovakav uspjeh.

Sva ona priznanja i zahvalnice od meni nepoznatih ljudi iz raznih država po svijetu, udaljenih na hiljade kilometara, nisu mogla nadomjestiti ovu, koju mi večeras dodjeljuje moj grad i moji sugrađani.


Šefka sa književnikom Enesom Nikšićem i novinarkom Hasnom Ziljkić


Imajući promocije u raznim državama širom svijeta, u svojim djelima sam, k'o u bošči, nosila upakovano gospodstvo naših adeta i tabijata, naših korijena i kućnjih ognjišta. Po policama evropskih i svjetskih biblioteka smještala sam naše hanume u alaturko santalionskim katovima, rasipala sandžačke merdžane po Sandžaku, po Bosni i tamo daleko čak do Amerike preko okeana, tako da mi je ova nagrada za sve to najveća naknada.


Šefka sa sinovima Džemilom i Vahidom i snahom Zanom


Svi oni moji silni sati neprekidnog druženja sa perom, sva ona ljepota kojom sam mirisala sandžačke sokake i kitila naše gondže nevjeste, urodili su plodom, ovom krunom uloženom mi trudu.

Mladim naraštajima poručila bih da se samo istrajnim radom stiže do cilja, da za uspjeh i sreću ne postoji granica životnog doba i da ljudima u poznim godinama život zna da bude lijep, ako ga oni sami učine sadržajnim i lijepim,“ – rekla je Šefka Begović-Ličina.

Šefka Begović-Ličina, književna zvijezda na sandžačkom nebu, kako su je nazvali u Turskoj, ne miruje, sprema još mnogo novih projekata koja će još više obogatiti bošnjačku književnost.


Šefka sa svojim narodomOstali prilozi:
» “ZULIJA” KAD MI SE PLAČE, POMISLIM
Said Šteta | 10. May 2019 13:46
» SVJETLO
Said Šteta | 05. May 2019 17:53
» „BATONOVE PRIČE“ U MOSTARU I POČITELJU
Bošnjaci.Net | 29. April 2019 19:30
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03