Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HAN U BEOGRADU: EU NEĆE ODOBRITI ČLANSTVO NIJEDNOJ ZEMLJI KOJA IMA NERJEŠENA STATUSNA PITANJA
Autor: AA
Objavljeno: 08. February 2018. 14:02:55


Evropska unija neće odobriti članstvo nijednoj zemlji koja ima nerješena statusna pitanja, a da bi pristupila EU, Srbija mora da usvoji i primjeni pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, kao i da riješi otvorena bilateralna pitanja, izjavio je danas evropski komesar za politiku proširenja i susjedsku politiku Johanes Han, koji boravi u posjeti Srbiji.

Na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" u Beogradu, Han je istakao i da put ka evropskim integracijama zahtjeva podršku i pomoć svih aktera u društvu - kako političara, tako i civilnog društva, medija i biznismena, javlja Anadolu Agency (AA).

"Iako 2025. godina predstavlja samo indikativni rok za ulazak u EU, teški izbori moraju biti napravljeni sada. Ukoliko zemlja ispuni određene kriterijume, mogla bi da bude spremna za članstvo u EU", dodao je Han.

Evropski komesar je najavio i da će EU povećati svoju podršku zemljama kandidatima za poboljšanje šest oblasti koje su predviđene Strategijom EU prema Zapadnom Balkanu, objavljenom u utorak 6. februara, a to su: vladavina prava, bezbednost i migracije, povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusedski odnosi.

On je ocijenio i da bi Evropa trebalo da bude mnogo sigurnija u svoju snagu, istakavši da je jasno da budućnost Evropske unije čini više od 27 članica.

Upitan o nezadovoljstvu koje je objavljivanje Strategije EU prema Zapadnom Balkanu izazvalo na Kosovu, gdje je ocijenjeno da je Strategija destimulišuća za nastavak evropskog puta, Han je konstatovao da Strategija treba da bude viđena kao motivacija za Kosovo da radi na pravno-obavezujućem sporazumu s Srbijom, a koji vodi ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

"Također, nije samo u interesu Srbije, već i u interesu Kosova da nađe rješenje", dodao je.

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, koja je također učestovala na konferenciji, ocijenila je da Strategija vraća Zapadni Balkan u fokus Evropske unije.

"Sada kada imamo okvirni rok moramo naporno raditi da sve kriterijume ispunimo do tog roka. Ova Strategija će sigurno doprineti i povećanju podrške evropskom putu među građanima", rekla je.

S time se saglasio i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike i dodao da je sada jasna poruka da su zemlje Zapadnog Balkana budućnost EU.

Evropski komesar Han došao je juče u Srbiju, dan nakon objavljivanja Strategije EU o Zapadnom Balkanu, gdje je prvi put pomenut okvirni rok za ulazak u EU - 2025. godina, a navedeno je i 57 akcija koje je potrebno preduzeti kako bi taj, kako je Han rekao, ambiciozni rok bio ostvariv.

Tokom dvodnevne posjete, Han se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11