Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Izbori 2018.
UJEDINILI SE NBL I SDU
Autor: NAP
Objavljeno: 14. February 2018. 14:02:51

Hadžibajrić, Ahatović i Pećanac


Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac potpisali su Sporazum o ujedinjenju političkih partija prema kojem će određeni broj članova SDU BiH kooptirati u Glavni odbor i Predsjedništvo NBL-a, a na narednim općim izborima svi ranije utvrđeni kandidati SDU BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru lista NBL-a.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da politička lista koju predvodi nikada nije podlijegala šablonima karakterističnim za većinu političkih partija, pa ne čudi što su prvi koji počinju ujedinjavanje stranaka.

- Naš cilj je da pokažemo da se stvari mogu raditi i na drugačiji način, da možemo ostaviti po strani naše sujete ili neslaganja i ujediniti se radi zajedničkog izlaska na izbore i višeg cilja. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje dvije političke opcije u jednu i ovo je primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu - kazao je Hadžibajrić.

Dosadašnji predsjednik SDU-a Nermin Pećanac složio se da je ovo put kojim treba ići, te naveo kako je osnivač SDU-a Nijaz Duraković još 2007. godine, na Drugom kongresu stranke, tražio da se ide ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije.

- Često sam isticao da je za ovakvo stanje u zemlji dobrim dijelom odgovorna i opozicija, njena razjedinjenost, sujete i međusobna konkurencija. Ujedinjavanje NBL-a i SDU prvi je korak u prevazilaženju ovog stanja. Mi smo dokaz da se može i drugačije i da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti i nacionalnom konceptu koji su nas doveli ovdje gdje smo danas - kazao je Pećanac.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: