Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GENOCID PRED OČIMA CIJELOG SVIJETA: Mijanmarska vojska na mjestu porušenih sela u Arakanu gradi militarizirana naselja
NAD ARAKANSKIM MUSLIMANIMA IMA SVE ELEMENTE ETNIČKOG ČIŠĆENJA I GENOCIDA
Autor: trt.net
Objavljeno: 12. March 2018. 17:03:13


Amnesty International saopćio je kako su mijanmarske oružane snage na mjestu porušenih muslimanskih sela u pokrajini Arakan izgradile nova naselja i u zastrašujućem obimu militarizirali to područje.

Međunarodna organizacija Amnesty International u izvještaju “Ponovna izgradnja pokrajine Arakan“ navodi da je mijanmarska vojska okupirala zemlju protjerane muslimanske manjine Rohingya.

Izvještaj je načinjen na bazi satelitskih snimaka, izjava svjedoka i aktivista humanitarnih organizacija, a u njemu se navodi da je vojska u januaru buldožerima u potpunosti srušila muslimanska sela i započela izgradnju novih naselja.

Također se navodi da mijanmarska vojska gradi i vojne komplekse i u zastrašujućem obimu militarizira područje u koje se trebaju vratiti protjerani muslimani.

Direktorica Kriznog štaba Amnesty Internationala Tirana Hassan upozorila je da se militarizacijom arakanskih sela brišu tragovi počinjenih zločina nad tamošnjom muslimanskom manjinom.

“Snage koje su nad arakanskim stanovništvom počinile zločin protiv čovječnosti, sada tamo podižu nove vojne baze. Takva slika nas udaljava od mogućnosti dobrovoljnog, sigurnog i časnog povratka arakanskih izbjeglica“, kazala je Hassan.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta prošle godine se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 700.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima u Arakanu je 70-ih godina prošlog vijeka živjelo oko dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Iz Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenje, pa čak i genocida.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: