Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, održao sastanak sa predstavnicama udruženja žrtava
SALKIĆ: NEGATORI GENOCIDA ĆE ZAVRŠITI NA STUBU SRAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. March 2018. 15:03:44


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 20. marta 2018. godine, u Banjaluci sastao sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u Srebrenici, Podrinju i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.
Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za zajedničku borbu u traganju za istinom i pravdom, te na širenju istine o počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini, a posebno kada je u pitanju sudski dokazani i presuđeni genocid počinjen nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN-a Srebrenica, a u kojem su učestvovali vojska i policija RS-a.

- Potpuno smo opredijeljeni da treba nastaviti procesuirati one koji su počinili zločine, kako bi bili kažnjeni, a žrtve i njihove porodice doživjele satisfakciju. S druge strane, osuđujemo sve one koji negiraju sudski dokazani i presuđeni genocid i one koji veličaju ratne zločince, vrijeđaju žrtve, dodjeljuju priznanja ratnim zločincima i daju nazive ustanova po imenima zločinaca. Mislimo da će oni koji negiraju počinjeni genocid, uskraćuju prava preživjelima, a kroz javno djelovanje, politiku i obrazovni sistem, ratne zločince predstavljaju kao heroje, biti u historiji stavljeni na stub srama. Takav odnos i stavovi, koji nigdje u civiliziranom svijetu nemaju podršku, imat će dugoročne posljedice na buduće generacije. Negiranje genocida, vrijeđanje žrtava i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja završnu fazu u činjenju genocida, i obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih ideologija i pojedinaca koji ih provode. Mi vjerujemo da će se u vremenu koje dolazi u ovom entitetu pojaviti ljudi koji su spremni pogledati istini u oči, prihvatiti sudske presude, priznati genocid, distancirati se od ratnih zločinaca i uputiti iskreno izvinjenje i podršku porodicama žrtava, kazao je potpredsjednik Salkić.Na sastanku su prisustvovale Munira Subašić i Kada Hotić, predstavnice Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Šuhra Sinanović i Kadefa Rizvanović, iz Udruženja „Žene Podrinja – Bratunac“, Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“, Munevera Avdić i Semina Alekić, iz Udruženja „Vrbanja“ iz Kotor Varoša, Ema Čekić iz Udruženja porodica nestalih Vogošća i Zekija Avdibegović iz Udruženja porodica nestalih Ilijaš.

Gošće su potpredsjednika upoznale o konferenciji o traženju nestalih, koja se održava u Banjaluci, a na kojoj učestvuju i predstavnice ovih udruženja. Iskazale su punu podršku potpredsjedniku Salkiću u njegovim aktivnostima i radu, posebno kada je u pitanju njegovanje kulture sjećanja, ali i borba za istinu, procesuiranje odgovornih, traženje nestalih, te snažno sprečavanje širenja neistina o počinjenim zločinima. Predstavnice udruženja su na sastanku govorile o problemima s kojima se susreću u radu, i važnosti ubrzanja procesa ekshumacija i identifikacija, te su izrazile nezadovoljstvo primjenom Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38