Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo - Mostar
SBIH: VUČIĆ-PLENKOVIĆ I DODIK-ČOVIĆ NASTAVLJAJU GDJE SU STALI MILOŠEVIĆ-TUĐMAN I KARADŽIĆ-BOBAN
Autor: B.net
Objavljeno: 10. April 2018. 17:04:48


Poštovani građani Bosne i Hercegovine,
kao što vidite ovih dana je u Mostaru pod firmom mostarskog sajma upriličen bilateralni razgovor Vučića i Plenkovića, uz asistiranje dvojca Dodik - Čović.

Naravno privredne teme nisu taknute, kao i sam sajam koji je u privrednom smislu marginalan, nego je očito da se ovdje radi o tome da se nastavlja tamo gdje su stali oni prije njih (Milošević - Tuđman, Karadžić - Boban).

Uz prenemaganje o miru i evropskim vrijednostima očito je da se radi o pokušaju da se zada konačni udarac državi BiH i to u formi pritiska usvajanja Čovićevog izbornog zakona, koji je de facto podjela države na tri dijela, što je i cilj ove dvije ekipe.

Očito je da tu nikoga nije briga ni za Srbe, ni za Hrvate, jer da jeste, Srbi bi u HNK-u bili konstitutivni narod, što nije dozvolio HDZ, niti ih je briga za Hrvate u RS-u, o čemu svakodnevno govori biskup Komarica, ali i podatak da je Hrvata u RS-u manje od 5%.

Dakle, jasno je da se radi o dvije delegacije koje su jako daleko od evropskih vrijednosti i očito je da od nacionalizma, koji nose u sebi, nisu u stanju uopće da prepoznaju evropske vrijednosti i standarde, koji oni propisuju.

Zabrinjavajuće je bujanje nacionalizma u Hrvatskoj, koji sve više uočavaju evropske zemlje, ali i licemjerna politika Srbije, koja se izdaje za mirotvornu, a ustvari ne priznaju ni presuđeni genocid. Ako šta zbližava ove dvije strane sigurno su presude za genocid s jedne strane i UZP s druge strane.

Ovdje takođe zabrinjava nesnalaženje člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je pokazao da politika koju predvodi nije u stanju da radi na integraciji države, niti da svim građanima BiH garantuje put prema Evropi.Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva patriote da razumiju potrebu uspostave građanske države i da odbacimo politike koje provode akteri političke realnosti danas.

Takođe, pozivamo institucije sistema da pokrenu mehanizme zaštite države i to:

-provođenje presuda za genocid i UZP sa posljedicama i konsekvencama koje treba da se dese kao posljedice presude i da ovlašteni pokretači odmah pokrenu mehanizme zaštite žrtava u oba slučaja.
Pozivamo Vijeće ministara BiH i relevantne institucije sistema da zaštite interese države BiH u energetskim resursima, koje je okupirala i koristi Srbija, ali i nekretnine i ostale resurse na teritorijama obje države koje vode tzv. promicatelji evropskih vrijednosti.

Pozivamo takođe ambasadore evropskih država da u skladu sa presudama i pozitivnim zakonskim propisima Evrope i vrijednostima Evropske unije prepoznaju dvojac sa delegacijama kao nekoga ko ima aspiracije na državu BiH i njene resurse, čime destabilizuju prostor.

Takođe, zabrinjava ruski uticaj u regionu, čiji su promotori upravo ovi koji danas iz Mostara šalju poruke mira, a u stvari nastavljaju politiku agresije, koju je sud u Hagu osudio u oba slučaja, piše u saopćenju Stranke za Bosnu i Hercegovinu.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13