Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije
BAKIRE, NE U NAŠE IME!!!
Autor: B.net
Objavljeno: 17. April 2018. 15:04:05


Uvaženi gospodine Izetbegoviću,

Sa državne i stranačke pozicije na kojoj jeste, uljudno i komšijski je da svojim kolegama u regionu čestitate izborne pobjede. U ovom kontekstu vaše je pravo da čestitate izbornu pobjedu predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Dakako, čestitku na izbornoj pobjedi Đukanoviću mogli ste uputiti u vaše ime, te u ime tročlanog Predsjedništva BiH, ali i u ime vaše Stranke demokratske akcije na čijem ste čelu. To vam pravo niko ne spori!

Gospodine Izetbegoviću, čestitku Đukanoviću niste mogli uputiti u ime građana Bosne i Hercegovine, ili konkretno, bar onog dijela građana, koji itekako znaju koju odgovornost nosi za ratne zločine 1992. -1995, kada je pomenuti gospodin bio premijer Crne Gore, blizak suradnik balkanskog kasapina Slobodana Miloševića, Dobrice Ćosića, Radovana Karadžića i inih zločinaca koji su u srpsko-crnogorskoj genocidnoj agresiji na BiH pobili dvije stotine hiljada Bošnjaka, raselili više od miliona, srušili više od hiljadu islamskih objekata, među kojima je blizu sedam stotina džamija. Konkretno, koji su počinili genocid, urbicid, kulturocid, elitocid, o čemu svjedoče presude MSP, Haškog tribunala, Suda BiH..., a nakon rata čine memoriocid nad preživjelim žrtvama.

Gospodine Izetbegoviću, s obzirom da ste u čestitci Đukanoviću istakli da je njegova pobjeda, „pobjeda napredne, evropske Crne Gore, opredijeljene da gradi mir i stabilnost u regiji”, te da ste “uvjereni da će njegovim dolaskom na mjesto predsjednika dobri bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore biti dodatno unaprijeđeni i intenzivirani, na dobrobit građana obje zemlje”. U ovom kontekstu, mi građani Bosne i Hercegovine tražimo istinu i zahtjevamo od vas, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da konačno prestanete gurati pod tepih ratni zločin nad Bošnjacima, te da institucionalno pokrenete razjašnjavanje ratnog zločina nad Bošnjacma - građanima BiH koji su uzrokom srpsko-crnogorske agresije 1992. godine potražili utočište u Crnoj Gori, kada su pohapšeni, jednim dijelom pobijeni u Crnoj Gori i pokopani u masovnoj grobnici koja se i dandanas skriva, a jednim dijelom deportovani i predati ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, od kada im se već 26 godina gubi svaki trag, ali i svaki djelić nade da su među živima.

Gospodine Izetbegoviću, ne tražimo od vas da pokrenete odgovornost ratnog premijera Crne Gore Mila Đukanovića za ratne zločine nad Bošnjacima Bukovice (1993). Niti tražimo da se interesujete za žrtve otmice u Štrpcima (1993), posebno ne tražimo od vas da se interesujete za Đukanovićevu odgovornost za hapšenje vaših stranačkih kolega, odnosno kompletnog rukovodstva Stranke demokratske akcije u Crnoj Gori na čelu sa Harunom Hadžićem, koji su pred televizijskim kamerama javno ponižavni, a nakon toga mjesecima po crnogorskim kazamatima svim metodama premlaćivani do smrti (nekoliko njih je podleglo), samo zbog toga što su muslimani i što su članovi Stranke demokratske akcije čiji je osnivač vaš čestiti otac rah. Alija Izebegović. Jasno nam je, ako sa državne i stranačke pozicije godinama ne pokazujete interesovanje za građane BiH – žrtve rata, koji su uhapšeni u Crnoj Gori i pobijeni, zašto bi se interesivali za Bošnjake Sandžaka koji su se žrtvovali za svoj narod, ali i vjerno nosili ideju Sandžaka i Bosne.

Gospodine Izetbegoviću, ukoliko do kraja vašeg mandata preko državnih institucionalnih mehanizama, uključujući Tužilaštvo BiH i CG, ne pokrenete odgovornost sa državne pozicije za ratne zločine nad građanima BiH koji su uhapšeni i deportovani, smatrat ćemo da ste crnogorskom mafijaškom kartelu udružili protiv žrtve rata, ujedno izdali interese bošnjačkog naroda i države BiH, isto kao što ste to uradili sa Sutorinom, teritorij BiH koja izlazi na otvoreno Jadransko more!!!

S poštovanjem,
Građani Bosne i Hercegovine
Žrtve srpsko-crnogorske agresije i genocidaOstali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38