Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednica Evropske komisije sa premijerima sa Zapadnog Balkana u Skoplju
REFORME U OBLASTI VLADAVINE PRAVA I UPRAVE PRIORITETAN POSAO
Autor: AA
Objavljeno: 19. April 2018. 12:04:14


Razmijena mišljenja o budućnosti regiona i razgovor o najnovijim dešavanjima bile su teme neformalnog sastanka Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije sa premijerima sa Zapadnog Balkana u Skoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan dan nakon predstavljanja Paketa za proširenje za 2018. godinu sa detaljnim ocjenama svih partnera te preporukama Vijeću da donese odluke o otvaranju pregovora s Albanijom i Bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom.

Sastanak je također dio sada već redovnih susreta lidera iz regiona i Evropske unije, a posljednji je održan u formi radnog ručka u Sofiji, kojem je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borissov a prisustvovao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Mogherini je podcrtala važnost redovnih sastanaka jer oni ne samo da pomažu u izgradnji povjerenja nego otvaraju direktne, iskrene i konstruktivne kanale između partnera.

Također pomažu i nadopunjuju dobru saradnju unutar regiona – region ima zajedničku budućnost i ono što mu donosi napredak, naročito na putu ka Evropskoj uniji jeste kooperativan pristup – a ne međusobno natjecanje različitih igrača – što je iznimno važno i za građane regiona.

Mogherini i premijeri Zapadnog Balkana raspravljali su o Paketu za proširenje i o tome kako da jedni druge podržavaju i riješe otvorena pitanja koja postoje, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Podcrtali su svoju punu predanost nastavku rada na unapređenju procesa EU integracija, ponovivši svoj snažni zajednički interes, odgovornost i odlučnost da se postignu opipljivi rezultati koji će unaprijediti život ljudi u regionu.

Rad na reformama u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, dobre uprave i dalje je prioritetni posao.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: