Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kotor Varoš - Banja Luka
SALKIĆ SASTAO SE SA MUFTIJOM KOZLIĆEM I IMAMIMA SA PODRUČJA BANJALUČKOG MUFTIJSTVA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. May 2018. 17:05:25


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 10. maja 2018. godine, u mjestu Kotor kod Kotor Varoša, prisustvovao Edukativnim susretima uposlenika Islamske zajednice sa područja Muftijstva banjalučkog.
Potpredsjednik je razgovarao sa Osmanom efendijom Kozlićem, muftijom banjalučkim i imamima sa područja ovog muftijstva, a prisustvovao je i promociji Kur'ana s prijevodom Nurke Karamana.

U svom obraćanju, potpredsjednik se zahvalio muftiji Kozliću, te poručio da je Islamska zajednica jedan od najvažnijih temelja očuvanja identiteta Bošnjaka u ovom entitetu, cijeloj Bosni i Hercegovini i dijaspori. Salkić je prisutne upoznao sa aktuelnom političkom situacijom i izazovima koji se nalaze pred Bošnjacima na području ovog entiteta. Istaknuto je da je sistemska diskriminacija, kojoj su izloženi Bošnjaci, ali i drugi nesrbi, jedan od najvećih problema.

-Diskriminacija se, prije svega, provodi kroz negiranje identiteta i negiranje bosanskog jezika. Prisutna je i diskriminacija u procesu zapošljavanja i zastupljenosti u javnim institucijama i Vladinim agencijama, a njen cilj je raseljavanje Bošnjaka zbog nemogućnosti obezbjeđivanja egzistencije. Javni mediji u ovom entitetu rade protiv Bošnjaka i svega što je bošnjačko, predstavljajući Bošnjake kao otvorenu prijetnju ovom entitetu. Sve ovo se čini s ciljem usporavanja uspostavljanja veza među građanima različite nacionalnosti u ovom entitetu, kazao je Salkić.

Naglasio je da odgovor na ovakve negativne pojave treba biti istrajna borba za jednaka prava svakog građanina u ovom entitetu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

-Kada uzmemo u obzir cjelokupnu situaciju i dosadašnji odnos, želim da naglasim da nama niko ništa neće pokloniti, nego da se trebamo izboriti za naša prava. Takve su okolnosti nametnute. Zato, pozivam sve da se zajednički borimo za uklanjanje sistemske diskriminacije, a sve je to moguće ako Bošnjaci budu politički jaki i ostvare potpunu političku afirmaciju. Samo politički jaki i potpuno politički afirmisani Bošnjaci u Banja Luci su garancija za uklanjanje sistemske diskriminacije. Zbog toga, trebamo učiniti sve na animiranju naših građana koji žive trenutno izvan Bosne i Hercegovine, da se registruju i učestvuju u demokratskim procesima u našoj domovini, kazao je Salkić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: