Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor": Premijer Kanade Justin Trudeau dobitnik Povelje "Prijatelj Bosne"
MANIFESTACIJA: 555 GODINA SULTAN MEHMED FATIHOVE BOSANSKE AHDNAME; IMENA DOBITNIKA PRIZNANJA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 24. May 2018. 14:05:32


AHDNAMA SULTAN MEHMED FATIHA
1463. - 2018.
555.
ALLAH JE JEDINI POMAGAČ

MEHMED, SIN MURAD-HANOV, VAZDA POBJEDONOSNI!

ZAPOVIJED ČASNOGA, UZVIŠENOGA SULTANSKOGA ZNAKA I SVIJETLE CARSKE TUGRE, OSVAJAČA SVIJETA JE SLJDEĆA:
JA, SULTAN MEHMED HAN, DAJEM NA ZNANJE SVOM GRAĐANSTVU I UGLEDNICIMA, DA SU POSJEDNICI OVOGA CARSKOGA FERMANA, BOSANSKI DUHOVNICI, NAŠLI MOJU VELIKU MILOST, PA ZAPOVIJEDAM;
- NEKA NIKO NE SMETA I NE UZNEMIRAVA SPOMENUTE, NI NJIHOVE CRKVE,
- NEKA MIRNO ŽIVE U MOME CARSTVU,
- ONI KOJI SU IZBJEGLI, NEKA BUDU SLOBODNI I SIGURNI,
- NEKA SE POVRATE I NEKA SE BEZ STRAHA U ZEMLJAMA MOGA CARSTVA NASTANE U SVOJIM MANASTIRIMA.
- NI MOJE VISOKO VISOČANSTVO, NI MOJI VEZIRI, NI MOJI SLUŽBENICI, NI MOJI PODANICI, NITI IKO OD STANOVNIKA MOGA CARSTVA, NEKA IH NE VRIJEĐA I NE UZNEMIRAVA.
- NEKA NIKO NE NAPADA, NITI VRIJEĐA I UGROŽAVA: NI NJIH, NI NJIHOV ŽIVOT, NITI NJIHOV IMETAK, NI NJIHOVE CRKVE.
- PA I TO AKO BI IZ TUĐINE DOVELI KOJEGA ČOVJEKA U MOJE CARSTVO, DA IM JEDOPUŠTENO.

KUNEM SE SLJEDEĆOM VELIKOM ZAKLETVOM: TAKO MI STVORITELJA ZEMLJE I NEBESA, KOJI HRANI SVA STVORENJA I TAKO MI SEDAM MUSHAFA I TAKO MI NAŠEG VELIKOG PEJGAMBERA I TAKO MI 124.000 VJEROVJESNIKA, I TAKO MI SABLJE KOJU PAŠEM, NIKO NEĆE PROTIVNO UČINITI OVOME ŠTO JE NAPISANO, DOK ONI BUDU POKORNI MOJOJ SLUŽBI I VJERNI MOJOJ ZAPOVIJESTI.

PISANO 28.MAJA 1463. U MJESTU MILODRAŽ

(28. MAJ 1463. GODINE, MILODRAŽ - BOSNA I HERCEGOVINA)
Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" sa sjedištem u Sarajevu, već šesnaestu godinu, inspirisani snažnom porukom velikana Sultan Mehmed Fatih Hana i Duhovnog predvodnika Bosanskih Krstjana, Fra Anđela Zvizdovića, mi ćemo zajedno obilježiti poštovanje i uvažavanje pokorenih i osvojenih od strane do tada nepobjedivih i nezaustavljivih osvajača - Osmanlija.

Uz davanje i garantovanje najviših prava i sloboda, o čemu nam neizbrisivo svjedoče riječi, zapisane još prije 555 godine, u Glasovitoj BOSANSKOJ AHDNAMI, koja je pred nama i u kojoj se nedvosmisleno kaže da su svi slobodni i da bez straha žive. Sultan lično, svim vezirima i svim velikašima zapovijeda da moraju poštovati sve stanovnike na svim teritorijama Carstva, bez razlike što oni nisu sljedbenici Islama, pa čak i da su slobodni koga god hoće i iz tuđine, mogu dovesti u zemlje Carstva, što ni najmodernije Međunarodne konvencije nisu u stanju da obezbijede, čak ni u državama EU i NATO, a kamo li u manje demokratskim državama Svijeta. Najbolje je to potvrdila situacija sa izbjeglicama i migrantima u nekoliko proteklih godina, kada je populistička politika nekih članica EU proizvela vrlo diskriminirajuće odnose prema tim unesrećenim prognanicima iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka.

Mi nemamo namjeru veličati AHDNAMU, niti Sultana Fatiha, a ni velikog Bosanca fra Anđela Zvizdovića, predvodnika svih kršćana tada osvojene Kraljevine Bosne, već želimo istaći aktuelnost bosanske multikulturalnosti, zajedništva u različitostima, ljudskih prava i sloboda koje su utemeljene u pravnim dokumentima; Povelji Kulina Bana (1189.), Ahdnami sultana Fatiha (1463.) i Deklaraciji o pravim građana Bosne i Hercegovine (1944.), a koji su preteča Modernim međunarodnim dokumentima o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Također nam nije cilj da branimo Sultan Fatiha i AHDNAMU od nipodaštavanja i pokušaja da se pokaže kako je Sultan morao da uruči Ahdnamu, jer je navodno “želio da zadrži što više vjernih podanika u osvojenim Zemljama.” U Kraljevini Bosni, je ovim dokumentom očuvana multikulturalnost, zajedništvo u različitostima, ljudska prava i slobode, koje je stvorilo uslove za današnje zajedništvo i susretanje brojnih kultura, jezika i etničkih zajednica u Zemljama koje su bile u sastavu Osmanlijskog carstva - Prvog Komonvelta, koji se zasnivao na islamskoj vladavini prava i sloboda.Usporedimo li to sa tadašnjim običajima ratovanja i osvajanja teritorija širom Svijeta, vidjećemo da su teritorije osvojene od Zapadnoevropskih velikih sila bivale vrlo brzo “očišćene” od domicilnog stanovništva ili se isti morali utopiti ili asimilirati, odnosno “integrirati” u osvajačke narode i primiti vjeru Osvajača, po uhodanom običaju “čija vlast, toga je i vjera”, (najbolje se to vidi u Južnoj Americi, gdje se govori šapnski i portugalski i gdje danas žive samo katolici…)

Tako danas, kad pogledamo Sjevernu i Južnu Ameriku ili Španiju nakon 1492. godine, jasno nam se priokazuje prava slika stanja vladavine islamske osmanlijske vlasti, koja je uvažavajući islamske principe i izvore vladavine prava i pravne države, imala jedno univerzalno multikulturalno i multikonfesionalno društvo, koje je razvojem nacija u 19. vijeku preraslo u multinacionalno društvo, koje Svijet i moderna Evropa tek nakon 1945. godine upisuju u Povelji UN i Univerzalnoj deklaraciji o pravima čovjeka iz 1948. godine.
Univerzalna deklaracija (1948.) i Evropska konvencija o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda (1950.), Konvencije o zaštiti izbjeglica (1951.), koje su nastale nakon brojnih ratova i sve grubljeg kršenja ljudskog dostojanstva i osnovnih sloboda čovjeka, samo su još više obogatile korpu ljudskih prava u odnosu na Ahdnamu koja je napisana prije 555 godina, na Milodražu 28. maja 1463. godine.
Bilo je kršenja odredaba Ahdname od strane lokalnih moćnika, ali je uvijek na pritužbe predstavnika bosanskih franjevaca Ahdnama bivala obnavljana u istom obliku i sadržaju, od strane Sultan Fatihovih nasljednika, kakva je bila prva verzija koja je nastala 28. maja 1463. godine, što potvrđuju dokumenti iz 1775. i 1830. godine, koje se mogu naći u arhivama Osmanlijskog carstva u Istanbulu…
Vjekovni život u zajedništvu i u multikulturalnim uslovima doprinijeli su da Bosna i bosanski gradovi postanu paradigma multikulturalnosti u modernoj Evropi.
Komšiluk i dobrosusjedski odnosi i zajedništvo u različitostima, je nešto, čime se mogu pohvaliti i podičiti samo države koje su nastale na prosotrima, na kojima je vjkovima vladala Osmanlijska islamska vlast i državnopravni poredak.
Tako je i Sarajevo koje je nastalo prije 555 godina postalo Evropski Jerusalem. A svima je poznato da je Jerusalem postao multikulturlni i miltikonfesionalni grad zahvaljujući Ahdnami Hazreti Omera iz 637. godine, nakon osvajanja Jerusalima od strane islamskih vladara.
Građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na vjekovni zajednički život multikulturalnost i odnos prema komšiji kao prema najrođenijem, kao i na to, da se baš ovdje u Sarajevu susreću, a ne sukobljavaju kulture i civilizacije Istoka i Zapada .
Zajednička domovina Bosna i Hercegovina je i dalje bosanski šareni ćilim kojim se ponose svi; Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Jevreji, Romi, Vlasi, Crnogorci, Poljaci, Slovenci, Makedonci, Albanci, Turci, Goranci, Torbeši i svi drugi koji u njoj žive i osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom i jedinom domovinom.

Ovogodišnjom manifestacijom – 28. Maj- Dan Multikulturalnosti i zajedništva u različitostima u Bosni i Hercegovini i svečanim obilježavanjem 555. godišnjice, AHDNAME SULTANA FATIHA, šesnaestu godinu zaredom mi obilježavamo ovaj vrlo značajni datum i pravni dokument, dodjeljujući i ove godine Povelje i Zahvalnice:

Povelju PRIJATELJ BOSNE

dodjeljujemo velikim i dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine:


- “U znak zahvalnosti za izuzetan doprinos osčuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske, suverene Bosne i Hercegovine”:

1. H.E. JUSTIN TRUDEAU, PREMIJER KANADE
2. H.E. ZORAN ZAEV, PREMIJER MAKEDONIJE
3. H.E. MEVLUT ČAVUŠOGLU, MIN. VANJSKIH POSLOVA TURSKE
4. H.E. ČEDOMIR JOVANOVIĆ, PREDSJEDNIK LDP SRBIJE
5. H.E. DR. SULEJMAN UGLJANIN, PREDSJEDNIK BNV SRBIJE.

Povelju ZLATNA AHDNAMA

Dodjeljujemo:


“Za sveukupan doprinos obnovi nezavisnosti, međunarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske Bosne I Hercegovine”

1. PROF. DR. DENIS ZVIZDIĆ, PREDSJ. VIJEĆA MINISTARA BIH;
2. GOSP. IVICA ŠARIĆ, DOGRADONAČELNIK SARAJEVA;
3. PROF. DR. NEDŽAD AJNADŽIĆ, NAČEL. OPĆINE CENTAR SARAJEVO
4. AKADEMIK LJUBOMIR BERBEROVIĆ, OSNIV. SGV PR BIH;
5. AKADEMIK EMIR RAMIĆ, DIREKTOR INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA;
6. GOSP. MUHAREM ZEJNULAHU, PREDSJ. ZAJED. ALBANACA U BIH;
7. GOSP. DERVO SEJDIĆ, PRDSTAVNIK ROMA BOSNE I HERCEGOVINE;
8. GOSP. JAKOB FINCI, PREDSJ. JEVREJSKE ZAJEDNICE BIH;
9. AKADEMIK OMER IBRAHIMAGIĆ, ČLAN VKBI, BIH;
10. PROF.DR. MARINKO PEJIĆ, PREDSJEDNIK HNV BIH.

ZAHVALNICE


Za podršku Udruženju i doprinos afirmaciji AHDNAME, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini:

1. H.E. HALDUN KOČ, AMDASADOR R. TURSKE;
2. BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE SRBIJE;
3. BOŠNJAČKO VIJEĆE U CRNOJ GORI;
4. DUNYA BALKAN DERNEKLERI; FEDERASIYONU – DUNBALFED, R.T.
5. MR. ABDULAH SKAKA, GRADONAČELNIK SARAJEVA;
6. INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA GENOCIDA, KANADA;
7. GOSP. ASIM SARAJLIĆ, KO SDA SARAJEVO;
8. GOSP. SAFET SOFTIĆ, DOM NARODA PSBIH;
9. GOSP. ISMET AZIZI, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA KOSOVO ZA SANDŽAK, R. KOSOVO;
10. GOSP. ŠERIF AJRADINOSKI, RUMELIJA, TORBEŠKI KULTURNICENTAR;
11. GOSP. DAMIR MAŠIĆ, KOSDP SARAJEVO;
12. GOSP. ADEMIR JERKOVIĆ, ARHIV FBIH;
13. GOSP. BEKIM MUFTAREVIĆ, DIREKTOR TRT U BIH;
14. HAFIZ VEHBIJA EF. ŠEĆEROVIĆ, MUJEZIN GHB DŽAMIJE.

Želimo da nastavimo ovaj već tradicionalni praznik poštovanja ljudskih prava i sloboda, multikulturalnosti, interkulturalnosti, zajedništva i tolerancije i na taj način da podstičemo Bosansku i Evropsku javnost, na sve veću potrebu poštovanja drugih i drugačijih, na život bez svih oblika diskriminacije i predrasuda.

Ujedinjena Evropa nema perspektive ako se još više ne otvore svi narodi Evrope jedni prema drugima, interaktivnim djelovanjem, bez ikakvih predrasuda i bez bilo kakvih zabrana ili ograničavanja sloboda, bez ksenofobije i islamofobije, samo zato što nisu “naši,” stvarajući Evropsku Zajednicu slobodnih i ravnopravnih kultura, vjera, naroda i etničkih skupina, uz punu primjenu Evropske Konvencije, Konvencije o zaštiti izbjeglica i Konvencije o zaštiti manjinaskih naroda i jezika, kao i sve snažnijoj podršci prekograničnim euroregijama, koje će u mnogome doprinijeti smanjenju razlika i uravnoteženju razvoja slabije razvijenih regija u EU.

AHDNAMA napisana prije 555 godina, može biti i danas vrlo uzoran primjer odnosa jačeg, brojnijeg i moćnijeg, prema slabijem i malobrojnijem, kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama Evropske Unije. Prava pripadaju slabijima i manje brojnima, a obaveze poštivanja prava, moraju ispunjavati jači, moćniji i brojniji narodi i zajednice.

Mi bismo željeli da i mnoge Evropske metropole, poput Sarajeva, budu okićene munarama, crkvenim tornjevima i sinagogama i da svako, bez ikakvog straha obavlja uzvišeni čin molitve na svoj način, Jedinome Stvoritelju, koji nas je stvorio različitima, u ljudskoj zajednici, da živimo ravnopravni i slobodni u svim državama Svijeta.

Apelujemo na vlasti u Bosni i Hercegovini i u Svijetu da se još više posvete ljudskom dostojanstvu i slobodama, želeći i u buduće dodjeljivati priznanja istinskim borcima za poštovanje i očuvanje ljudskih prava i sloboda, kao i istinskim i dokazanim Prijateljima suverene, nezavisne i demokratske Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve nevladine organizacije da zajednički djelujemo u pravcu poboljšavanja uslova, u školama, na fakultetima, u lokalnim zajednicama i na svim poljima gdje se očigledno još uvijek uzurpiraju prava slabijih i manje brojnih širom Bosne i Hercegovine i na taj način budemo partneri zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u državi.

Zahvaljujemo se svima koji podržavaju naše napore u refirmaciji multikulturalnosti, zajedništva u različitostima, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, a naročito Gradu Sarajevu, vlasniku Hotela EUROPA gosp.Rasimu Bajroviću, Opštinama Centar i Novi Grad, DUNBALFED-u i drugim našim prijateljima koji su dali svoj nesebiča doprinos da i ova manifestacija dobije još značajniji međunarodni karakter.

Želimo svim gostima i učesnicima u programu zahvaliti za učešće na obilježavanju 28. maja - Dana multikulturlnosti i zajedništva u različitostima u Bosni i Hercegovini, a povodom 555. godišnjice AHDNAME sultana Fatiha.

Svim medijima se najtoplije zahvaljujemo i pozivamo da nam pomognu, da još više afirmišemo značaj Multikulturalnosti, zajedništva u različitostima, Ahdname i svih dokumenata o ljudskim pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini.

Hvala Vam na podršci, piše u saopćenju koje je ispred Organizaconog odbora dr. Rizvan Halilović.

VRHOstali prilozi:
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif