Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

Hercegovačka ljepotica:
ŽENSKA DŽAMIJA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 11. June 2018. 18:06:36


U Ljubuškom se nadaju da će Krehića ili Ženska džamija na Prilazu, jedna od rijetkih s takvim nazivom u Bosni i Hercegovini, uskoro postati treći vjerski objekat Bošnjaka muslimana u tom gradu koji će se naći na listi nacionalnih spomenika BiH.

To bi bio drugi uspjeh s obzirom da je u džamiji prošle godine, nakon gotovo osam decenija, prvi put ponovno klanjan teravih-namaz tokom ramazana.

Aktivnosti na uvrštavanju ove džamije kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na listu nacionalnih spomenika su počele, zajedno s Musalom, a moguće i s Gožuljskom džamijom.

U ljepotu jedne od sasvim sigurno unikatnih džamija u Bosni i Hercegovini uvjerila se i ekipa Anadolu Agency (AA).

"Imamo dvije džamije, inače najstariju na kula gradu Nesuh-age Vučjakovića iz 1558. godine i Vitinsku ili Ali-bega Kapetanovića sagrađenu između 1856. i 1858. godine koje su već objekti proglašeni nacionalnim spomenicima BiH i pod zaštitom su države. Krehića ili Ženska džamija to isto sigurno zaslužuje i ona bi kao takva trebala biti nacionalni spomenik BiH. Pokrenuta je procedura da se zajedno s Musalom, možda i Gožuljskom džamijom, i nekim kućama iz osmanskog vremena koji podsjećaju na arhitekturu tog vremena stave na listu nacionalnih spomenika BiH", kaže u razgovoru za Anadolu Agency hadži Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.

- Džamija tipični mahalski mesdžid -

On navodi da su rijetki gradovi i mahale u kojima se mogu naći kaldrmisane, kamene ulice. Efendija Germić kaže da se uz malo truda i razumijevanja lokalnih vlasti može puno učiniti za dobrobit tog nacionalnog blaga.

"Ove kamene sokake možete možda vidjeti još samo u Počitelju i nekim manjim mjestima. Ovdje u Ljubuškom je to zaista izvorno očuvano. Samo što o tome niko ne brine. Mislim da lokalna zajednica možda nije dovoljno tome poklonila pažnju, ali smatram da bi za ubuduće to morala i trebala da uradi", cijeni efendija Germić.

Kaže kako je posebno Krehića ili Ženska džamija posve rijetka s takvim nazivom u BiH i stoga je posebno blago. Ima, kaže, efendija Germić Ženska džamija i u Jajcu.



Ostali prilozi:
» POSJETE MEDŽLISU ORAŠJE I DŽAMIJI AZIZIJI
B.net | 01. December 2019 14:32
» TRIBINA I DRUŽENJE SA HFZ. NEDIMOM BOTIĆEM
B.net | 30. October 2019 13:17
» AKCIJA "KURBANI 2019"
MINA | 23. July 2019 19:57
» LEJLETU-L- ISRA' I MI'RADŽ OBILJEŽEN U ORAŠKOJ AZIZIJI
Mirsad Arnautalić | 03. April 2019 13:23
» ERDOGAN ĆE OTVORITI JEDNU OD NAJVEĆIH DŽAMIJA U EVROPI
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2018 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRAČKA MJESTA
15. November 2020 19:43