Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} povodom Kabićevog negiranja zločina nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora
RAMIĆ: PODSJEĆAMO KABIĆE I NEGATORE DANA BIJELIH TRAKA, PRIJEDOR JE GRAD SA NAJVIĆIM BROJEM RATNIH ZLOČINACA
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 14. June 2018. 15:06:33


Dodikova koalicija još jednim atakom na istinu, pravdu i međunarodno pravo kontinuirano sabotira državu BiH, međunarodnu zajednicu, UN i EU više od 25 godina u Prijedoru.

IGK osuđuje skandalozni postupak šefa Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Dragoslava Kabića koji je tražio da se sankcionišu organizatori Dana bijelih traka koji je 31. maja održan u Prijedoru negirajući da su Bošnjaci i Hrvati na takav način obilježeni tokom srpske agresije.

Podsjećamo Kabiće i sve negatore Dana bijelih traka da je Prijedor grad sa najvećim brojem osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, da je grad sa najviše koncentracionih logora smrti, da u Prijedoru i danas u javnim ustanovama rade bivši članovi Kriznog štaba opštine Prijedor iz 1992.godine i pojedinci koji su bili direktni učesnici u agresiji i zločinu. Haški tribunal je utvrdio da su Bošnjaci i Hrvati morali nositi bijele trake i ta pravna činjenica nije nešto oko čega ima rasprave.

Odbornici SNSD-a čiji vođa Milorad Dodik se nalazi na crnoj američkoj listi negiraju te presude i tako kontinuirano nanose bol preživjelim žrtvama. Svijet, posebno Kanada mora sankcionisati nosioce rastučeg antibosanskog projekta u Prijedoru koji zabranjuju obilježavanje godišnjica zbog korištenja riječi ‘genocid’, koji podnose krivične prijave protiv organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji kontinuirano teroriziraju prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji javno ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i tako namjerno, organizovano i ciljano šire strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana.

Navedeni antibosanski projekat kao udruženi zločinački poduhvat Dodikove političke koalicije u Prijedoru je zapravo nedovršeni genocid kojim se nastavlja uništavanje bošnjačke i hrvatske zajednice kroz negiranje zločina, što prema mišljenju istraživača genocida jeste posljednja faza genocida - poricanje.

Imajući u vidu da je Kanada jedina država u svijetu čija vlada javno obilježava 31. maj Međunarodni Dan bijelih traka, IGK je poslao zahtijev Vladi Kanade da osudi negiranje Dana bijelih traka od strane predstavnika Dodikove političke opcije, da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira zahtijeva stavljanje na dnevni red Vijeća kontinuirano negiranje međunarodnog prava i pravde u Prijedoru i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i Hrvata i da vođu SNSD Milorada Dodika stavi na crnu listu Kanade, te da zajedno sa svojim partnerima od Visokog predstavnika u BiH zatraži zabranu sudjelovanja Milorada Dodika na oktobarskim izborima za Predsjedništvo BiH. Jer onaj ko negira državu BiH, ko negira presude međunarodnih sudova, ko prkosi cijeloj međunarodnoj zajednici, ko kontinuirano više od 25 godina ponižava žrtve genocida u Prijedoru, ko sabotira istinu i pravdu i atakuje na ljudska prava i slobode zaslužuje sudski, a ne izborni proces.

IGK još jednom poručuje Bošnjacima i Hrvatima, povratnicima koji su više od 25 godina žrtve neviđene torture u Prijedoru, niste sami. Mi nećemo odustati od najavljene akcije izgradnje spomen obilježija žrtvama genocida u Prijedoru u Čikagu i Torontu, a zatim i u Prijedoru.

Dan bijelih traka ostaje stalni simbol borbe protiv kontinuiranog negiranja zločina zločina u Prijedoru, protiv policijskih zabrana komemorativnih skupova žrtava u Prijedoru, protiv kontinuiranog odbijanja lokalne vlasti da dozvole izgradnju memorijala civilnim žrtvama. Dan bijelih traka je takođe simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobodem u čitavom svijetu. Kabić i prijedorski lokalni politički establišment treba znati da protiv svojih neljudskih i anticivilizacijskih odluka imaju Prijedorčane i patriote koji daleko od domovine šalju jasnu poruku da njihove zabrane ne mogu spriječiti dobre ljude širom svijeta da se sjećaju žrtava genocida u Prijedoru i svjedoče o njihovom stradanju, piše u saopćenju koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif