Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U vogošćanskoj mjesnoj zajednici Semizovac održan godišnji skup porodica nestalih Općine Vogošća
DAN ŠEHIDA: NI ZA OVAJ BAJRAM NISMO SA SVOJIM NAJMILIJIMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. June 2018. 17:06:46

Detalj sa bacana ruža u rijeku Bosnu sa mosta na ulazu u naselje Svrake


Simbolično pet do dvanaest, u vogošćanskoj Mjesnij zajednici Semizovac, danas (16.06.2018.) je započeo ovogdišnji skup porodica nestalih Općine Vogošća sa kojeg je upućen apel da im se pomogne u traženju njihovih najmlijih a koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-995.godine prinudno zatočeni u agresorske logore i u njima ubijeni ili odvedeni u nepoznatom pravcu. Također, zatraženo je od nadležnih Tužilaštava i Sudova da procesuiraju one koji su na području ove općine, tokom minulg rata, ćinili zločine. Kako je istakla Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“, kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša od kojih je 400 ubijeno ili odvedeno u nepoznato.-Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 231 ubijeno lice, a tijela još 60 vogošćana, još uvijek, nisu pronađena, rekla je Ema Čekić. Također, nisu pronađeni posmrtni ostaci ni mnogih građana Ilijaša, Hadžća, Nahoreva, Sarajeva, Sokoca, Visokog..., a koji su, zajedno sa vogošćanima, bili prinudno pritvoreni u agresorskim logorima u Vogošći. Bajram je. Praznik u okviru kojeg bi trebali biti sa svojima najmilijima, da se okupljamo, radujemo... Praznik je, a naša srca su ispunjna tugom jer, umjesto da smo sa njima, tragamo za njihovom sudbinom.
Edin Smajić

Ema Čekić


Pored Eme, o golgotama kroz koje su prolazili mještani ovog kraja, prisutnima je govorio i Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća. On je u svom obraćanju istakao spremnost vezanu za nesebičnu pomoć lokalne zajednice udruženju u odvijanju procesa traženja nestalih.

Melina Alić, Berina Halilović, Nedžla Ibrahimović i Sajra Čekić, učenici Osnovne škole „Porodice efendije Ramić“ iz Semizovca pročitali su svoje literarne radove na temu „Nestali nisu zaboravljeni“.

Nakon polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ovog kraja, prisutni su, sa mosta na ulazu u naselje Svrake, u rijku Bosnu bacili ruže te tako pozvali sve one koji nešto znaju o sudbini njihovih najmilijih, da im pomognu u traženju.


Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora:
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36
» JEDANAEST ZLATNIH
20. January 2020 16:24
» PJESMA O ZAIMU
17. January 2020 12:57
» A BILI SU SAMO DJECA
26. December 2019 16:22
» NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA
16. December 2019 21:21