Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KAKO SAČUVATI OSNOVNU IDEJU SDA?
Autor: Mirsad Mahmutović
Objavljeno: 24. June 2018. 00:06:01

G. Šefiku Džaferoviću može se štošta prigovoriti. Naprimjer, već je u trećoj deceniji na vlasti, obnaša visoke stranačke i državne funkcije i ne vide se neki značajni rezultati u njegovom djelovanju. I to da je, obilazeći bosanske gradove prije prošlih lokalnih izbora pred narod izlazio doista nepripremljen i neinformisan itd. Na njegovu dušu ide i otpisivanje Sutorine Crnoj Gori i td. Ali, mora se priznati g. Džaferoviću da je on čovjek sistema, staložen i razborit i da mu njegovo dugogodišnje iskustvo daje priliku i mogućnost da bude i čovjek kontinuiteta u čuvanju one osnovne ideje SDA o kojoj govorim.


Teško je govoriti o osnovnoj ideji Stranke Demokratske Akcije (SDA) sa ljudima koji to ne razumiju, neće i ne mogu da razumiju. A kako bi i mogli kada je danas među aktivistima SDA ili onim što obnašaju visoke funkcije u stranci i državi većina onih koji nisu učestvovali u njenom osnivanju. Oni koji su je osnivali danas su uglavnom uklonjeni sa političke pa može se reći i životne scene. Nije loše što se redovi stranke obnavljaju i osvježavaju novim kadrovima, posebno mladim ljudima. To nije samo poželjno, već i potrebno, ali svoju sumnju izražavam prema ljudima koji su pobjegli iz zemlje kada je bilo najteže i kada im je bila obaveza, i patriotska i vjerska i svaka druga, da ostanu u njoj. Znam jednog koji je pobjegao iz Sarajeva '92. Došao je u Visoko, spavao kod mene i čekao priliku da nastavi put prema Zagrebu. Dok je boravio u Visokom, granata mu je ubila ženu u Sarajevu. O njenoj sahrani i pomoći djeci brinuli su se aktivisti Visokog saudijskog komiteta i komšije. On nije ni pomišljao da se vrati u Sarajevo, nastavio je put ka Zagrebu. Po dolasku u Zagreb lijepo se smjestio, dobio zaposlenje i nakon rata vratio se u Sarajevo sa hrvatskom putovnicom u džepu i postao jedna od prvih violina bh. politike. Danas je visoki funkcioner SDA, sjedi u Parlamentu, a savjetuje i aktuelnog reisa Husein-ef. Kavazovića. Uvjeren sam da takvi kadrovi i danas u miru imaju spakovane kofere za novu bježaniju ako bude trebalo, ne daj Bože. Nažalost, takvih je na desetine. A gdje su živi osnivači, šta danas rade, pita li ih neko za savjet ili uopće kako žive ti ljudi? Može li se bez njih očuvati osnovna ideja SDA koju je proklamovao njen prvi predsjednik r. Alija Izetbegović sa svojim prvim saradnicima?

SDA se ima mnogo toga zamjeriti, jedan sam od njenih kritičara i to ne krijem. Ali, bez osnivanja ove stranke i njene uloge u odbrani ove zemlje sigurno ne bi bilo ni Bosne niti Bošnjaka. Ko ovu činjenicu ne vidi i ne priznaje nije objektivan i savjetujem mu da se druži sa apaurinima. Naravno, SDA ne može samo kupiti poene i hvalisati se svojim uspjesima, mora pogledati istini u oči i priznati svoje greške, a bilo ih je napretek. Mora se priznati istina, jer se samo tako može naprijed u bolju budućnost. Bez SDA i danas bi nam bilo mogo teže i neizvjesnije.

Ima li nade?

Nada uvijek postoji, ona posljednja umire i potrebno ju je gajiti i hraniti do posljednjeg daha. U posljednjih nekoliko mjeseci ta nada, ta pozitivna energija jako se obnovila i oživjela, što me raduje. Ranije sam pisao u jednoj svojoj kolumni o dobrim potezima g. Bakira Izetbegovića. Mora mu se priznati da je dominirao na političkoj sceni ne samo BiH već i regiona. Briljantno je u Beogradu odbrusio i Vučiću i Čoviću gdje se treba voditi politika BiH i gdje će se odluke donositi o vanjskoj politici. Usred Zagreba je maestralno kazao hrvatskoj javnosti da politika koju vodi HDZ u BiH, uz značajnu potporu zvanične politike Zagreba, nije na pravom putu i donosi veliku štetu cijeloj BiH, a ponajviše šteti hrvatskom narodu. To su činjenice koje se moraju priznati. Naravno, može se reći: pa ko je kriv za loše stanje u zemlji i za takvo katastrofalne rezultate i odnose u Bosni? Ali, isto tako se može uputiti pitanje i drugim akterima bh. političke scene šta oni rade, gdje su, čuje li se njihov glas? Ne samo da se ne čuje već ih nema uopće na polju djelovanja borbe za državu. Njihova glavna preokupacija je vlast, kako se domoći vlasti i kako zagospodariti bogatim resursima ove zemlje. Stoga je neophodno posebno sada ukazati na neke osnovne činjenice bez kojih se ne može sagledati pravo stanje u odnosima koji vladaju trenutno u BiH, posebno kada je riječ o predstojećim izborima koji dolaze u oktobru mjesecu.

Kakva je uloga Šefika Džaferovića?


Imao je g. Džaferović priliku učiti od dobrih i jakih političara, kao što je r. Alija Izetbegović, kasnije i od drugih. Stoga je njegova pojava kao kandidata SDA za mjesto člana Predsjedništva BiH prilika da nastavimo put ka jačanju ove zemlje i put ka njenom članstvu u Euroatlanske integracije. Ovu priliku Bošnjaci i drugi građani ove zemlje ne bi smjeli propustiti. Ako Bog da!


G. Šefiku Džaferoviću može se štošta prigovoriti. Naprimjer, već je u trećoj deceniji na vlasti, obnaša visoke stranačke i državne funkcije i ne vide se neki značajni rezultati u njegovom djelovanju. I to da je, obilazeći bosanske gradove prije prošlih lokalnih izbora pred narod izlazio doista nepripremljen i neinformisan itd. Na njegovu dušu ide i otpisivanje Sutorine Crnoj Gori i td. Ali, mora se priznati g. Džaferoviću da je on čovjek sistema, staložen i razborit i da mu njegovo dugogodišnje iskustvo daje priliku i mogućnost da bude i čovjek kontinuiteta u čuvanju one osnovne ideje SDA o kojoj govorim. Imao je g. Džaferović priliku učiti od dobrih i jakih političara, kao što je r. Alija Izetbegović, kasnije i od drugih. Stoga je njegova pojava kao kandidata SDA za mjesto člana Predsjedništva BiH prilika da nastavimo put ka jačanju ove zemlje i put ka njenom članstvu u Euroatlanske integracije. Ovu priliku Bošnjaci i drugi građani ove zemlje ne bi smjeli propustiti. Ako Bog da!Ostali prilozi:
» BOŠNJACI / BOSANCI, OVO SU NAŠI PROBLEMI KOJI TRAŽE NAŠA RJEŠENJA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 19:34
» ISTOČNO SARAJEVSKO, BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKO SIJELO
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2018 15:54
» IMA JEDAN ČOVJEK
Said Šteta | 13. November 2018 15:15
» LOGOR SMRTI - MANJAČA, 1991-2018
Mirsad Duratović | 13. November 2018 01:20
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» POSTIZBORNE DILEME
Džebrail Bajramović | 11. November 2018 16:17
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
Armin Čusto, dipl.iur. | 11. November 2018 02:26
» KRSMANOVIĆEV PUT BEZ POVRATKA
Ajša Čišija | 11. November 2018 02:18
» NJEGOŠEVSKA I NACISTIČKA ETIKA
Šemso Agović | 06. November 2018 14:00
» NOVA DRUŠTVENA SVIJEST JE VAŽNIJA OD IZBORNOG REZULTATA
Ibrahim Osmanbašić | 06. November 2018 13:44
» NJEGOŠ, JUGOSLOVENSTVO, KRV
Husein Tokić | 05. November 2018 14:36
» POLITIČKI UDAR
Džebrail Bajramović | 04. November 2018 00:04
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 03. November 2018 23:37
» SEDAM DEBELIH - SEDAM MRŠAVIH
Ajša Čišija | 03. November 2018 23:33
» KUMOVI I GROBARI, MOSTARSKOG ALUMINIJA!
Mr. Milan Jovičić | 03. November 2018 13:40
» NE MORAŠ POGINUTI DA BI BIO HEROJ
Elmedina Muftić | 29. October 2018 17:27
Ostali prilozi istog autora:
» BAKIR JE KRALJ
13. March 2018 14:13
» SINOVI JEDNOUMLJA
19. August 2017 15:11
» NAROD KAŽNJAVA ŠUTNJOM
14. October 2016 01:51
» PISMO MOME DRAGOM PRIJATELJU...
09. February 2016 02:16