Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KAKO SAČUVATI OSNOVNU IDEJU SDA?
Autor: Mirsad Mahmutović
Objavljeno: 24. June 2018. 00:06:01

G. Šefiku Džaferoviću može se štošta prigovoriti. Naprimjer, već je u trećoj deceniji na vlasti, obnaša visoke stranačke i državne funkcije i ne vide se neki značajni rezultati u njegovom djelovanju. I to da je, obilazeći bosanske gradove prije prošlih lokalnih izbora pred narod izlazio doista nepripremljen i neinformisan itd. Na njegovu dušu ide i otpisivanje Sutorine Crnoj Gori i td. Ali, mora se priznati g. Džaferoviću da je on čovjek sistema, staložen i razborit i da mu njegovo dugogodišnje iskustvo daje priliku i mogućnost da bude i čovjek kontinuiteta u čuvanju one osnovne ideje SDA o kojoj govorim.


Teško je govoriti o osnovnoj ideji Stranke Demokratske Akcije (SDA) sa ljudima koji to ne razumiju, neće i ne mogu da razumiju. A kako bi i mogli kada je danas među aktivistima SDA ili onim što obnašaju visoke funkcije u stranci i državi većina onih koji nisu učestvovali u njenom osnivanju. Oni koji su je osnivali danas su uglavnom uklonjeni sa političke pa može se reći i životne scene. Nije loše što se redovi stranke obnavljaju i osvježavaju novim kadrovima, posebno mladim ljudima. To nije samo poželjno, već i potrebno, ali svoju sumnju izražavam prema ljudima koji su pobjegli iz zemlje kada je bilo najteže i kada im je bila obaveza, i patriotska i vjerska i svaka druga, da ostanu u njoj. Znam jednog koji je pobjegao iz Sarajeva '92. Došao je u Visoko, spavao kod mene i čekao priliku da nastavi put prema Zagrebu. Dok je boravio u Visokom, granata mu je ubila ženu u Sarajevu. O njenoj sahrani i pomoći djeci brinuli su se aktivisti Visokog saudijskog komiteta i komšije. On nije ni pomišljao da se vrati u Sarajevo, nastavio je put ka Zagrebu. Po dolasku u Zagreb lijepo se smjestio, dobio zaposlenje i nakon rata vratio se u Sarajevo sa hrvatskom putovnicom u džepu i postao jedna od prvih violina bh. politike. Danas je visoki funkcioner SDA, sjedi u Parlamentu, a savjetuje i aktuelnog reisa Husein-ef. Kavazovića. Uvjeren sam da takvi kadrovi i danas u miru imaju spakovane kofere za novu bježaniju ako bude trebalo, ne daj Bože. Nažalost, takvih je na desetine. A gdje su živi osnivači, šta danas rade, pita li ih neko za savjet ili uopće kako žive ti ljudi? Može li se bez njih očuvati osnovna ideja SDA koju je proklamovao njen prvi predsjednik r. Alija Izetbegović sa svojim prvim saradnicima?

SDA se ima mnogo toga zamjeriti, jedan sam od njenih kritičara i to ne krijem. Ali, bez osnivanja ove stranke i njene uloge u odbrani ove zemlje sigurno ne bi bilo ni Bosne niti Bošnjaka. Ko ovu činjenicu ne vidi i ne priznaje nije objektivan i savjetujem mu da se druži sa apaurinima. Naravno, SDA ne može samo kupiti poene i hvalisati se svojim uspjesima, mora pogledati istini u oči i priznati svoje greške, a bilo ih je napretek. Mora se priznati istina, jer se samo tako može naprijed u bolju budućnost. Bez SDA i danas bi nam bilo mogo teže i neizvjesnije.

Ima li nade?

Nada uvijek postoji, ona posljednja umire i potrebno ju je gajiti i hraniti do posljednjeg daha. U posljednjih nekoliko mjeseci ta nada, ta pozitivna energija jako se obnovila i oživjela, što me raduje. Ranije sam pisao u jednoj svojoj kolumni o dobrim potezima g. Bakira Izetbegovića. Mora mu se priznati da je dominirao na političkoj sceni ne samo BiH već i regiona. Briljantno je u Beogradu odbrusio i Vučiću i Čoviću gdje se treba voditi politika BiH i gdje će se odluke donositi o vanjskoj politici. Usred Zagreba je maestralno kazao hrvatskoj javnosti da politika koju vodi HDZ u BiH, uz značajnu potporu zvanične politike Zagreba, nije na pravom putu i donosi veliku štetu cijeloj BiH, a ponajviše šteti hrvatskom narodu. To su činjenice koje se moraju priznati. Naravno, može se reći: pa ko je kriv za loše stanje u zemlji i za takvo katastrofalne rezultate i odnose u Bosni? Ali, isto tako se može uputiti pitanje i drugim akterima bh. političke scene šta oni rade, gdje su, čuje li se njihov glas? Ne samo da se ne čuje već ih nema uopće na polju djelovanja borbe za državu. Njihova glavna preokupacija je vlast, kako se domoći vlasti i kako zagospodariti bogatim resursima ove zemlje. Stoga je neophodno posebno sada ukazati na neke osnovne činjenice bez kojih se ne može sagledati pravo stanje u odnosima koji vladaju trenutno u BiH, posebno kada je riječ o predstojećim izborima koji dolaze u oktobru mjesecu.

Kakva je uloga Šefika Džaferovića?


Imao je g. Džaferović priliku učiti od dobrih i jakih političara, kao što je r. Alija Izetbegović, kasnije i od drugih. Stoga je njegova pojava kao kandidata SDA za mjesto člana Predsjedništva BiH prilika da nastavimo put ka jačanju ove zemlje i put ka njenom članstvu u Euroatlanske integracije. Ovu priliku Bošnjaci i drugi građani ove zemlje ne bi smjeli propustiti. Ako Bog da!


G. Šefiku Džaferoviću može se štošta prigovoriti. Naprimjer, već je u trećoj deceniji na vlasti, obnaša visoke stranačke i državne funkcije i ne vide se neki značajni rezultati u njegovom djelovanju. I to da je, obilazeći bosanske gradove prije prošlih lokalnih izbora pred narod izlazio doista nepripremljen i neinformisan itd. Na njegovu dušu ide i otpisivanje Sutorine Crnoj Gori i td. Ali, mora se priznati g. Džaferoviću da je on čovjek sistema, staložen i razborit i da mu njegovo dugogodišnje iskustvo daje priliku i mogućnost da bude i čovjek kontinuiteta u čuvanju one osnovne ideje SDA o kojoj govorim. Imao je g. Džaferović priliku učiti od dobrih i jakih političara, kao što je r. Alija Izetbegović, kasnije i od drugih. Stoga je njegova pojava kao kandidata SDA za mjesto člana Predsjedništva BiH prilika da nastavimo put ka jačanju ove zemlje i put ka njenom članstvu u Euroatlanske integracije. Ovu priliku Bošnjaci i drugi građani ove zemlje ne bi smjeli propustiti. Ako Bog da!Ostali prilozi:
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
» BANKARSKI FENOMEN
Hazbija Kalač | 01. February 2019 02:36
» POSLIJE BOJA KOPLJEM U TRNJE
Ajša Čišija | 31. January 2019 20:54
Ostali prilozi istog autora:
» BAKIR JE KRALJ
13. March 2018 14:13
» SINOVI JEDNOUMLJA
19. August 2017 15:11
» NAROD KAŽNJAVA ŠUTNJOM
14. October 2016 01:51
» PISMO MOME DRAGOM PRIJATELJU...
09. February 2016 02:16