Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Sandžaklije u Sloveniji su ponos Sandžaka
ISPOD VELA ZABORAVA (IZTRGANO OD POZABE) – PROJEKAT SANDŽAKLIJA SA PLEMENITIM CILJEM
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 10. July 2018. 21:07:19


Sandžaklije u Sloveniji su ponos Sandžaka. Preko svojih udruženja baštine kulturu, tradiciju, običaje Sandžaka, nižu kulturne, sportske i druge uspjehe,a njihova djeca njeguju i vole sve što je sandžačko, pa su ovdje sve Sandžaklije na to jaiko ponosni i njihova druženja su veoma česta, iskrena, prijateljska, ljudska, a tamo gdje zapne i gdje nema pomoći sa druge strane sami zasuču rukave i zajedniki odrade sve što treba, kako radom, tako veoma često i finansijski, ali svojim odličnim programima nameću se i nadležnim organima i institucijama Slovenije, gdje uvažavaju sve ono što Sandžaklije besprijekorno rade.
KULTURNO-ŠPORTSKO DRUŠTVO SANDŽAK U SLOVENIJI upješno je realizovalo već po drugi put, projekat »ISPOD VELA ZABORAVA«, sa plemenitim ciljem njegovanja i očuvanja kulture, običaja i jezika Bošnjaka iz Sandžaka. Pokrovitelj projekta je JSK Ministarsvo za kulturne dejavnosti, zašto im se i ovom prilikom posebno zahvalimo. Prvi put je ovaj projekat ugledao svjetlo dana 2016. godine, a tada je izveden u Domu kulture Šentvid-Ljubljana. Ove godine je projekat »ISPOD VELA ZABORAVA« preko scene prešao u Domu Kulture Kamnik, a program je započeo sa književnom večeri gdje su se prisutnim gostima predstavili, književnici Nedžib Vučelj i Mirsad Hadrović.



Književno veče je vodio cijenjeni Šemso Agović i ovom prilikom se zelimo zahvaliti starom majstoru pisane umjetnosti na profesionalizmu! Te večeri su gospoda Vučelj i Hadrović sa sobom donijeli puno Sandžaka a i Bosne, jer kako nam je svima jasno Bošnjaci iz Sandžaka i Bošnjaci iz Bosne nedjeljiva su cjelina i da je jedino što nas dijeli, geogafija i vještačke granice. U prestavljanju književne umjetnosti gospoda Vučelj i Hadrović u svojim ostvarenjima osvvrću se na promjene u zajednicama koje sa sobom nosi moderno vrijeme i ubrzan način života. Osvrću se i na opasnosti po društvo i porodicu i na vrijednosti koje bi mogle ostati zauvijek izgubljene a koje su vrijedne njegovanja i čuvanja posebno za Bošnjački narod.

Poseban utisak ostavio je svestrani umjetnik Nedžib Vučelj sa svojim foto-impresijama koje su goste posebno ganule. Ovom se prilikom KŠD Sandžak zahvaljuje na gostovanju gospodinu Nedžibu Vučelju i gospodinu Mirsadu Hadroviću, što su uveličali ovaj kultruni događaj.



Po književnoj večeri nastavili smo sa revijalnim dijelom programa, voditelj je bila Selma Rovčanin, od malih nogu član folklorne sekcije KŠD Sandžak, a danas mlada dama na koju smo svi te večeri bili posebno ponosni. Selma je otvorila program riječima: -»Dragi gosti, dragi prijatelji, večeras ćemo vam pokušati približiti naš Sandžak, pokazati sve njegove ljepote, sa pjesmom, igrom i usmenim predanjima, provešćemo vas kroz zavičaj mojih predaka,…!«. I zaista, program je počeo sa usmenom lirikom iz Sandžaka, »Razvili se alajli bajraci« u izvedbi mladog, akobogda, budućeg uspješnog odvjetnika Enisa Šabotića, koji je baš kao i naša Selma od malih nogu član folklorne sekcije KŠD Sandžak. Naša djeca, a danas već odrasli ljudi zajedno u borbi protiv zaborava i zajedno sa nama u plemenitom pokušaju da daleko od zavičaja njegujemo i čuvamo kulturu, običaje i jezik našeg Sandžaka i imati takve mlade ljude u društvu je neprocjenjivo, znači ipak smo na dobrom putu.



Slijedilo je obraćanje presjednika KŠD Sandžak prisutnim gostima gosodina Mirsada Adrovića koji je između ostalog rekao, i to će mislim ostati dugo u pamćenju prisutnih: -»Naš život dešava se na tlu Republike Slovenije, ali naš Sandžak počinje za našom sofrom i tu ne prestaje i za tom našom sofrom ima bujruma svakome,….Kako starimo sve nas više vuče ka zavičaju i sve nas više pritiskaju pitanja: Da li smo uspjeli na našu djecu prenijeti i ostaviti im u amanet one prave vrijednosti, i upravo je to jedan od onih glavnih razloga zašto smo projekat nazvali »ISPOD VELA ZABORAVA«.



Program je nastavljen uz sevdalinke »Hej kad sam sinoć pošla do dućana« u izvedbi članova KŠD Sandžak, Ibrahime Družanović i Mehmeda Družanovića – harmonika koji nam je kasnije zapjevao »Mlado momče za Sjenicu pita« a gospođa Elizabeta Maleškić najavila je nastup starije folklorne skupine KŠD Sandžak koji su se prestavili sa koreografijom »Oj djevpjko iz Sandžaka« autora Muzafera Rovčanina. KUD Ljiljan predstavio se sa pjevačko-muzičkom sekcijom izvedbom sevdalinke »Oj golube, moj golube«. Te večeri smo se posebno osvrnuli na stradanja bošnjačkog naroda iz Sandžaka i podsjetili se na prave heroje jednog naroda koji je vijekovima bio ostavljen na marginama društvenih i političkih previranja, sjetili smo se legendarne braće Rovčanin iz doline Lime koji su svojim junaštvom spriječili totalno pogubljenje i istrebljenje bošnjačkog naroda od četaničkih naleta, a na to nas je podsjetila Sabina Adrović.



Kulturno-športno društvo bošnjakov »Biser« Jesenice prestavilo se odličnom izvedbom koreografije »ŽENSKA ŠOTA« i tako smo se polako približavali kraju kulturne manifestacije, pa je zaključak programa zapravo bio predviđen nastup folklorne skupine KŠD Sandžak sa kolom »KOŠUTA«. Košuta je tradicionalno sandžačko svatovsko kolo a u Sandžaku ga kažu najbole igraju Rožajci. Te večeri je starija folklorna skupina našeg društva htjela pokazati kako oni to rade i na opšte iznenađenje svih prisutnih sasvim spontano su im se na bini priključile i djevojke iz KŠDB »Biser« iz Jesenica, zajedno su odigrali Košutu kao da je godinama vježbaju zajedno.



Odjavom programa usjledilo je kratko druženje, u auli Doma kulture, gostiju i svih koji su nastupili uz odlično pripremljenu sandžčku sofru koju su organizirale vrijedne članice Kšd Sandžak, a druženje je nastavljeno u prostorijama KŠD Sandžak na Usnjarski 9, gdje su se domaćini posebno zahvalili prijateljima, gostima i srodnim kulturnim društvima:

- KUD »LJILJAN«
- KŠDB »Biser« Jesenice
- KUD »Sevdah« Ljubljana
- a posebno svim aktivnim i nesebičnim članovima KŠD Sandžak pri tom posebno našoj djeci, a danas već mladim ljudima, Selmi Rovčanin, Sabini Adrović i Enisu Šabotiću.
- Za scenski izgled posebno hvala gospođi Zori Perenda i gospodinu Muji Perenda predsedniku KUD »Sevdah«, dragi prijatelji, hvala na vašoj nesebičnoj pomoći:
-»,…za našom sofrom ima bujruma svima. Bujrum dragi prijatelji i alahimant do novog druženja, do novog uspjeha, i po ko zna kojeg još projekta »ISPOD VELAZABORAVA« akobogda!“ rekao je na kraju predsjednik društva i domaćin Mirsad Adrović.


















Ostali prilozi:
» U PRIZRENU NARODNA ODLUKA: BOŠNJACI I BOSANSKI JEZIK
Ćerim Bajrami | 15. September 2019 13:28
» POSLIJERATNO SAMOORGANIZIRANJE BOŠNJAKA U PRIZRENU
Ćerim Bajrami | 10. September 2019 20:15
» VRIJEĐANJE BOŠNJAKA U UDŽBENICIMA NA SRPSKOM JEZIKU
Ćerim Bajrami | 30. August 2019 02:03
» UDŽBENICI IZ BOSNE ZA DJECU KOSOVSKIH BOŠNJAKA
Ćerim Bajrami | 25. August 2019 04:45
» NA AHIRET PRESELIO IBRAHIM - IBRO REKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 04. August 2019 12:22
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29. July 2019 19:11
» TROSATNA DJEČIJA ODA DOMOVINI
Hanna Hajduk | 10. July 2019 13:42
» HEROINA EMIRA BAŠIĆ - LEGENDA S UŠĆA SANE U UNU
Ferhat Korajac | 02. July 2019 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03