Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Lijep gest mladog pjesnika
JAKUB DŽAFIĆ POSVETIO BALADU MAJCI HATIDŽI MEHEMDOVIĆ (VIDEO)
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. July 2018. 16:07:06


“Majci – Hatidži Mehmedović”

Oprosti mi najljepša,
oprosti mi najdraža,
što te nisam ljubio,
kao oko čuvao, majko

Ko će mene voljeti,
ko se za mene moliti,
od ružnih snova čuvati,
za mene se boriti

Sinoć sam te, majko,
u snu tražio,
u najljepšoj bašči sam te našao,
sinoć sam te, majko,
u snu ljubio,
na tvojem ramenu plakao,
za oprost te molio

Oprosti mi, ružo,
oprosti mi, leptiru,
za svaki oblačan dan,
za svaki neprospavani san
Svim čestitim ljudima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta sa dubokim žaljenjem i bolom primili su tužnu vijest o preseljenju na ahiret Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“. Majci Hatidži su srpsko-crnogorski zločinci, u julu 1995. godine, u genocidu ubili malodobne sinove Azmira i Almira, muža Abdulaha, oca, brata i desetine muških članova njene porodice. Ostala je sama na ovom svijetu! Kada su se stekli uvjeti za povratak preživjelih žrtava genocida, vratila se u svoj Vidikovac, obnovila kuću i iz Srebrenice vodila borbu za istinu o planiranom i organiziranom ubijanju i strijeljanju svoje nedužne djece i članova porodice kao i svih žrtva genocida. U javnosti bila prepoznatljiva upravo kao veliki borac ljudska prava, za istinu i pravdu za žrtve genocida u Srebrenici. Svojim javnim djelovanjem i svjedočenjem zločinci su zakovamni iza zatvorskih rešetaka.

Ispraćaj sa ovog dunjaluka i dženaza rahmetli Hatidže će se pamtiti po masovnom prisustvu dobrih ljudi iz cijele BiH kao i država širom svijeta.

Njen odlazak sa ovog dunjaluka mladi pjesnik Gračanlija Jakub Džafić ovjekovječio je baladom “Majci – Hatidži Mehmedović”, koju je objavio na svom Youtube kanalu.

Na pitanje Bošnjaci.Net šta je Jakuba potaklo da posveti pjesmu Majci Hatidži, on je odgovorio:

- Moja biološka majka, hvala Bogu, još je zdrava i živa. Ovu pjesmu "Majci" kompletirao sam otprilike prije dvije godine, a sada znam i za koga sam je napisao i posvećujem je našoj majci Hatidži Mehmedović, - kaže Jakub.

- Našoj majci Hatidži u genocidu su ubili djecu i sve muške članove porodice. Ona je postala simbol borbe za istinu i pravdu za sve žrtve genocida. To mi ne smijemo zaboraviti! Najzad, i ova balada će svjedočiti da će ona biti će upamćena i zauvijek naša Majka, kao i sve Majke Srebrenice, koje su uložile velike napore da makar djelić istine i pravde stigne one koji su u genocidu pobili njihovu djecu i članove porodice, - rekao je pjesnik Džafić.Jakub Džafić je rođen u Gračanici, 04. juna 1990. godine, gdje završava osnovnu školu u JU OŠ "Hasan Kikić", a zatim i Gimnaziju "Dr. Mustafa Kamarić". Prvu pjesmu "Dušu da odmorim" napisao je februara 2007. godine. Dalju afirmaciju u poeziji započinje nakon što za pomenutu pjesmu dobija diplomu na takmičenju srednjih škola Tuzlanskog kantona. Prvu i do sada jedinu zbirku pjesama, pod nazivom „Gdje je čovjek“, objavio je 2009. godine. Pored pisanja poezije, aktivno se bavi i šahom, gdje je ostvario nekoliko zavidnih rezultata (prvo mjesto na kantonalnom takmičenju, drugo na federalnom i treće na prvenstvu BiH). Kao umjetnost, izrazito cijeni i muziku. Album prvijenac, pod nazivom „Podijeli sreću“, sa 11 kantautorskih pjesama, objavio je u martu 2015. godine, a ove, 2017. godine, snimio je i singl „Uzalud“, u izdanju muzičke produkcije BHRT.Ostali prilozi:
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
» "VUČKO MA FREN"
B.net | 07. March 2020 13:26
» HALID BEŠLIĆ: KAD GOD SE SJETIM KEME I DAVORA PUSTIM SUZU
RadioSarajevo.ba | 20. February 2020 21:38
» NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STVARAOCI
Eset Muračević | 07. February 2020 14:04
» PJESMA O ZAIMU
Eset Muračević | 17. January 2020 12:57
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38