Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 07. August 2018. 14:08:19


Osmanski sultan Murat I poginuo je negdje krajem juna 1389. godine u Kosovskoj bitci. Na mjestu pogibije sultana Murata, centralnom mjestu turske vojske u vrijeme Kosovske bitke 1389. godine, nalazi se Muratovo turbe. Mnogi historiski izvori tvrde da je na ovom mjestu gdje je ubijen sultan i gdje je prolivena njegova krv, sahranjena i njegova utroba, a da je tijelo balzamirano i sahranjeno u Bursi u Turskoj u Mešeji-mauzoleju Murata I.

Smatra se da je odmah po pogibiji Sultana njegov sin Bajazit dao da se na ovom mjestu podigne mauzolej, obilježje sultanu. Turbe predstavlja jedinstveni primjer turskog baroka, piše Sandzaklijka.com.

Danas se oko turbeta – koje je najstariji primjerak otomanske arhitekture nalaze i grobovi onih koji su o njemu kroz stoleća vodili računa – turbedari.

Sanija (Džanković) Turbedar iz Novog Pazara čuva Muratovo turbe nedaleko od Prištine preko 43 godine. Udata je u porodicu Turbedara, čuvara Turbeta. Ova porodica turbedara se ranije prezivala Buhara i došla je ovdje iz Uzbekistana prije 500 godina i od tada oni ovdje žive i u tradiciji im je da čuvaju i održavaju Turbe. Mnogobrojni turisti dolaze na ovo mjesto. Posjetili smo je i razgovarali sa njoj o njenom životu i radu ovdje.Sanija nam je odmah pokazala mezar djede Buhare koji je došao iz Uzbekistana da čuva i održava ovo turbe gdje je po njenoj priči ovdje, tačno na ovom mjestu sultan Murat umro, a ranjen je bio na Gazimestanu gdje su se vodile bitke:

“Osam sati je bio živ i ovdje je umro. Kada je umro njegov sin Bajazit ubrzo je podigao turbe. Kada je podigao turbe, Turbe je prvi posjetio francuski putopisac Žan Parlen u 15 vijeku, drugi je bio turski putopisac Evlija Čelebija. učinio je renoviranje i u to vrijeme je došla jedna familija iz Uzbegistana Buhara. i tako deda, deda, deda i čuvali su ovo Turbe i po njemu su i dobili prezime Turbedari. Tu su mezari amidža, deda, a nena Aiša je bila Bošnjakinja. Ona je bila rodom od Nikšića i kako je samo ona ovdje čuvala Turbe, to niko nije. Ona je maramicom vrata otvarala kako je sve bilo pać.


Bisera Suljić Boškailo, urednica portala Sandzaklijka.com, prilikom posjete Muratoovom turbetu


Ja sam iz Novog Pazara i udata sam u ovu familiju Turbedara. i 43 godine živem ovdje.”


Bisera Suljić Boškailo, urednica portala Sandzaklijka.com, prilikom posjete Muratoovom turbetu
Sanija govori staro-turski, bosanski i vodić je mnogobrojnim turistima u ovom kulturnom kompleksu.

Po njoj u zadnje vrijeme ovdje u Turbe samo Turci investiraju i Sanija živi u kućici pored Turbeta i to je kućica gdje je živjela i Aiša. Kako je ona samo to lijepo održavala, ali za vrijeme komunista mnogo je bio zahmet. Uzeli su zemlju, jednog sina joj ubili za vrijeme partizana i što kažu i sad i u to vrijeme osmansko ovdje sve Turska investira.

– I ti si uvijek ovdje i pokazuješ turistima ovaj spomenik?

– Da, ja sam uvijek ovdje i ima nas 3 koje pokazujemo i ovdje radimo.

Od Sanije smo saznali i mnoge druge interesantne stvari o njenom životu i radu ovdje. Kako je upoznala svog muća, kako je otac nije dao da se uda za njega, a ona pobjegla…

Više o tome u video klipu:Pratite objave novi portal Sandzaklijka.com


Ostali prilozi:
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora: