Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zahtjeva od institucija BiH da priznaju nezavisnost države Republike Kosovo
BANA ZAHTJEVA BEZUSLOVNU SMJENU BH. MINISTRA CRNADKA ZBOG POLITIZOVANJA IZDAVANJA VIZA KOŠARKAŠIMA KOSOVA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 10. August 2018. 21:08:58


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje Ministarstvo inozemnih poslova Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Igorom Crnadkom, koji je izdramatizirao davanje viza Kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji Republike Kosovo, kako bi učestvovali na Evropskom prvenstvu kadetskih reprezentacija, B divizije, koje se održava u Sarajevu.

Velikosrpski nacionalistički klanovi u Ministarstvu vanjskih BiH sa Crnadkom na čelu, kao i u Košarkaškom savezu BiH, ispolitizirali su jedan sportski događaj kakav je Europsko prvenstvo kadeta koje ima za cilj da zbližava mlade u cjeloj Europi i u njima razvija takmičarski sportski duh, te da se “bez granica” širi prijateljstvo među mladima. Sam čin do posljednjeg momenta odugovlačenja davanja viza kosovskim reprezentativcima, pokazatelj je da velikosrpski nacionalistički i kriminalni klanovi koriste institucije države Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju Ministarstvo inozemnih poslova i Košarkaški savez BiH, da preko njih šire rasizam i međunacionalnu mržnju prema mladim sportistima, ali i prema građanima i samoj državi Republici Kosovo, o kojima apsolutna većina građana Bosne i Hercegovine ima dobro mišljenje, uz to rodbinske i prijateljske veze.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva predstavnike institucija države BiH na krajnju ozbiljnost da prestanu na ovakav način blamirati državu Bosnu i Hercegovinu. Pozivamo bošnjačke predstavnike u vrhu države BiH, Predsjedništvo i Vijeće ministara, ali i Košarkaški savez, da javno osude ovaj nečastan i negrađanski čin sa kojim je do posljednjeg trenutka blokirano davanje viza da u petak večer, 10. augusta 2018., bude odigrana utakmica reperzentacija između šesnaestogodišnjaka BiH i Kosova. Sa ovakvim neljudskim i rasističkim činom kako djeluju srpski predstavnici, svi slobodnomisleći ljudi su poraženi. Najzad poraženi su i kadeti srpske nacionalnosti kojima je sigurno stalo da se bave sportom, da postanu svjestki asovi, a ne da ih njihovi političari u samom početku razvoja sprječavaju da ne idu naprijed, i to sve zbog nacionalističke politike koju vode nasljednici ratnih zločinaca Miloševića i Karadžića.

Pozivamo Vijeće ministara BiH da bez odlaganja smijeni Igora Crnadka sa pozicije ministra inozemnih poslova i da se konačno prestane sa ponižavanjem i blamiranjem državnih institucija.

Ovim povodom, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zahtjeva od svih institucija BiH bez odlaganja da priznaju nezavisnost države Republike Kosovo, i na taj način u budućnosti da se spriječi ovakvi i slični postupci nedoraslih predstavnika u vlasti koji nanose ogromnu štetu državi BiH.

Ujedno priznanjem države Kosovo, omogućit će se nesmetano kretanje građana, povezivanje porodica, međusobne robne razmjene i ekonomski razvoj. Ukazujemo da građani države Republike Kosovo imaju potpisan sporazum sa Republikom Srbijom o trgovini i nesmetanom kretanju građana, sa ličnom kratom ili pasošem. Dok je upravo zbog uticaja velikosrpske politike u BiH, to pravo uskraćeno građanima BiH i Kosova.

Ukazujemo javnosti, posebno na Kosovu, da iza svakov ovog rasističkog čina stoji Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji utiče preko “paljanskih” satelita koje predvodi Milorad Dodik, a svi su pod uticajem Srpske pravoslavne crkve i SANU. Pomenuta beogradsko-paljanska politička garniture preko leđa države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka obračunavaju se istovremeno sa građanima BiH i Kosova. Uz to naglašavamo, u tome ne bi uspjeli da u takvim namjerama nemaju podršku velikohrvatskih nacionalista koje predvodi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, čiji poslušnici pomažu u blokiranju institucija države BiH idući na ruku Dodiku i Vučiću, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif