Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine PD PS Bosne i Hercegovine
SLOBODA KRETANJA PREDUVJET ZA SARADNJU BIH I KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 14. August 2018. 13:08:55

Šemsudin Mehmedović (Foto: Denis Zuberi - Anadolu Agency)


Susjedi nikako da se odreknu nekih političkih ambicija prema Bosni i Hercegovini, a to se zapravo reflektuje i na spoljnotrgovinsku razmjenu i, inače, privrednu saradnju između BiH i njenih susjeda, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Tu kao šlag na tortu dolaze odnosi sa Kosovom. To posebno iz razloga što je taj vizni režim postao toliko krut da zapravo bh. građani ili nemaju nikako šansu ili teško dolaze do viza koje trebaju za putovanja na Kosovo. A, da bi se razvila privredna aktivnost između BiH i Kosova mora postojati sloboda kretanja", izričit je Mehmedović.

On navodi da istovremeno Srbija sa Kosovom ima bezvizni režim, odnosno mogu čak sa ličnim dokumentima da putuju i time da razvijaju privrednu aktivnost.

"Čini mi se da je ovdje više u pitanju ekonomski rat protiv Bosne i Hercegovine nego što su emotivne veze između Srbije i Kosova. To iz razloga što zapravo na taj način se sprečava saradnja i privredna aktivnost između BiH i Kosova, koja je tradicionalno bila na jednom visokom nivou, posebno kada je u pitanju proizvodnja u elektroenergetskom sektoru i održavanje postrojenja i servisiranje. Sada, dok bh. serviseri dobiju vize, posao propada, jer ne mogu građani Kosova čekati nekoliko mjeseci da budu bez električne energije. Samim tim, znači da se zapravo na taj način uskraćuje šansa BiH uopće da razvije privrednu aktivnost, ne samo u elektroenergetskom sektoru nego i u cestogradnji, hemijskoj industriji... Mislim da se ovdje Srbija odnosi maćehinski prema BiH. Nažalost, ti politički sateliti u BiH čine sve da idu naruku Srbiji, a na štetu države BiH u kojoj žive i u kojoj blagodatno uzimaju enormno visoke plate", stav je Mehmedovića.

Rusija zbog prodaje nafte lošijeg kvaliteta na tržištu BiH koči sporazum


Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH navodi kako je Bosni i Hercegovini još ostalo da zaključi bilateralni sporazum sa Ruskom Federacijom kako bi postala članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO).Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
Ostali prilozi istog autora: