Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

OKTOBARSKA R/EVOLUCIJA
U OKTOBRU KAZNITI ONE KOJI VRIJEĐAJU INTELIGENCIJU GRAĐANA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 15. August 2018. 21:08:37
DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Separatističke i destruktivne politike u BiH, a koje se zasnivaju na negiranju njhove domovine i afirmaciji interesa susjednih država, imaju svaki dan sve više problema da uvjere svoje sljedbenika u ispravnost ideologije koja se suprestavlja univerzalnim ljudskim pravima, evropskim pravnim stečevinama i opće prihvaćenim demokratskim princima.


Očito da je zapaljiva secesionistička retorika koja se temelji na manipulaciji i neistini ostala jedini instrument kojima se služe rušitelji države Bosne i Hercegovine tokom aktuelne predizborne kampanje. Poražene i presuđene - velikohrvatske i velikosrpske - zločinačke politike sramno su završile na smetljištu historije, ali to očigledno nije jasno zasljepljenim nacionalnim ideolozima koji su izgubili kompas u vremenu i prostoru, ne shvatajući da je epoha divljaštva u evropskom kontinentu odavno završena, te da nije moguće vrijeme vraćati unazad. Revizija historije utemeljene na lažima ne može poništiti historijske činjenice i civilizacijske stečevine, bez obzira što zastranjene ideologije ulažu ogroman napor i sredstva za svoje sljedbenike u nešto što nije tačno.

Faktički svakodnevno, našii istočni i zapadni susjedi udaraju u zid općeprihvaćenog svjetskog demokratskog poretka zasnovanog na jednakopravnosti svih članica UN, a gdje se osuđuje svaki oblik nasilnog mijenjanja granica priznatih država – a od čega ne odustaju nosioci ekstremnih politika kod naših susjeda. Iako ne uživaju podršku velikog broja svojih građana, a koji su svjesni da je neproduktivno i sramno negiranje presuđenog genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od strane međunarodnog suda, mračnjački ideolozi nisu spremni da se odreknu društvene moći koja im omogućava ugodan život i blagostanje – dok im država tone u družničko ropstvo i građani im se iseljavaju u alarmantnom broju. Sigurno da bi se nastavilo sa glorifikacijom ratnih zločinaca da egzaktni podaci ne pokaziju da su naši susjedi daleko neuspješnija država i društvo od Bosne i Hercegovine i da se njihov ekonomski oporavak ne može naslutiti u ovom stoljeću, tj. realnije su pretpostavke da će im poljuljana privreda doživjeti totalni kolaps, a što neminovno vodi ostajanju bez produktivnog i reproduktivnog djela građana i što statistika nepobitno argumentuje.

Dakle, umjesto da se brinu o svojoj budućnosti naši susjedi troše ogromnu institucionalnu i intelektualnu energiju da ovladaju djelom teritorija Bosne i Hercegovine i pripoje ih svojim državama – jer u tome vide jedini spas iz dolazeće i neminovne katastrofe u šta ih vode neodgovorni lideri i pogrešne politike.

Bosni i Hercegovini nije uopće lahko da gradi svoj prosperitet kraj toliko domaćih izdajnika koji varaju svoje birače na izborima već treću deceniju, obmanjujući ih da će njima biti dobro ako u BiH bude gore! Svakako da je to nemoguća misija i pogrešna racionalna postavka koja nužno vodi razočaranju i frustraciji. Separatističke i destruktivne politike u BiH, a koje se zasnivaju na negiranju njhove domovine i afirmaciji interesa susjednih država, imaju svaki dan sve više problema da uvjere svoje sljedbenika u ispravnost ideologije koja se suprestavlja univerzalnim ljudskim pravima, evropskim pravnim stečevinama i opće prihvaćenim demokratskim princima.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je zbog ekstremnog separatističkog avanturizma završio na američkoj crnoj listi, a ulaskom hadezeovog lidera u Predsjedištvo BiH država je ušla u očit nazadak, zaustavljeni su ključni infrastruturni projekti, blokiran je evro-atlanski put i stvorana je institucionalna paralizacija – dok se istovremeno gradila nelegalna paralelna vlast, koja bi u slučaju disolucije države preuzela treći entitet. Za takve zaključke ne treba neko ekspertno znanje jer predstavnici secesionističkih politika to ne kriju i javno zagovaraju rušenje države i podrivaju ustavno-pravni poredak zemlje.

Ko i kako ruši i onemogućava reformski put Bosne i Hercegovine nije nikakva tajna, ali je samo nepoznanica ponašanje OHR-a koji je, naravno bolje informisan i od javnosti i naših predstavnika u vlasti, a koji ne izvršava obaveze za koje je zadužen, iako jedini ima ingerencije i instrumente da implementira svoje odluke. Naravno da je neproduktivan i dobro poznat stav OHR-a „da se domaći političari dogovore oko budućnosti“ i da će oni „svaki dogovor domaćih lidera podržati“. Da se domaći političari mogu dogovorite ne bi bilo ni rata niti bi OHR bio potreban Bosni i Hercegovini – jer nikada u historiji ljudskog roda nije postignut koncenzus između žrtve i dželata, a međunarodna zajednica baš na tome insistira i neodustaje od tog apsurda globalnih razmjera. Zašto?

Odgovor ne možemo znati – ali neminovne su posljedice i za tu istu međunarodnu zajednicu jer dozvoljava da nosioci fašističkih ideologija provode svoje projekte u srcu Evope. Očito je da su oči evropskih desničara uprte u nakaradne i secesionističke politike u BiH te da na osnovu njihove pomoći opstaju projekti koji su ostvareni genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom. Dakle, politika BiH, sastavni je dio globalnih političkih trendova, stoga je odgovornost građana Bosne i Hercegovine značajna i od njih se očekuje da podrže i biraju one političke predstavnike koji su sposobni da implementiraju lokalne interese u sklopu aktuelnih globalnih trendova.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu prepoznala je potrebu da se programski reformiše i kadrovski otvori prema novim članovima da bi odgovorila izazovima pred kojima se nalaze institucije društva i kompletna država na reformskom putu ka evro-atlantskim integracijama. Prihvatajući nove ideje i pragmatične modalitete stranka je osvježena sa novim progresivnim kadrovskim potencijalom koji se može nositi sa svim izazovima koje nosi turbolentan društveno-politički život u našem društvu, a koji najčešće oscilira od jedne do druge krajnosti.

Mnogo je pokazatelja koji ukazuju da je došlo do značajnih promjena u biračkom tijelu i da se neće moći dobiti podrška na ovim izborima za nove mandate na starim i istrošenim modalitetima bacanja predizborne prašine u javnost i na zbunjene glasače. U oktobru je prilika da se građani prisjete datih obećanje od prije četiri godine i kazne one kojima je javno djelovanje ispunjeno vrijeđanjem inteligencije građana.

Džebrail Bajramović

14.08.2018.god.Ostali prilozi:
» ONA, ANA BRNABIĆ, PINK PANTER
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. November 2018 15:19
» ALUMINIJ, LAHKI METAL, ALI TEŠKO STANJE!
Mr. Milan Jovičić | 16. November 2018 15:00
» BOŠNJACI / BOSANCI, OVO SU NAŠI PROBLEMI KOJI TRAŽE NAŠA RJEŠENJA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 19:34
» ISTOČNO SARAJEVSKO, BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKO SIJELO
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2018 15:54
» IMA JEDAN ČOVJEK
Said Šteta | 13. November 2018 15:15
» LOGOR SMRTI - MANJAČA, 1991-2018
Mirsad Duratović | 13. November 2018 01:20
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» POSTIZBORNE DILEME
Džebrail Bajramović | 11. November 2018 16:17
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
Armin Čusto, dipl.iur. | 11. November 2018 02:26
» KRSMANOVIĆEV PUT BEZ POVRATKA
Ajša Čišija | 11. November 2018 02:18
» NJEGOŠEVSKA I NACISTIČKA ETIKA
Šemso Agović | 06. November 2018 14:00
» NOVA DRUŠTVENA SVIJEST JE VAŽNIJA OD IZBORNOG REZULTATA
Ibrahim Osmanbašić | 06. November 2018 13:44
» NJEGOŠ, JUGOSLOVENSTVO, KRV
Husein Tokić | 05. November 2018 14:36
» POLITIČKI UDAR
Džebrail Bajramović | 04. November 2018 00:04
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 03. November 2018 23:37
» SEDAM DEBELIH - SEDAM MRŠAVIH
Ajša Čišija | 03. November 2018 23:33
» KUMOVI I GROBARI, MOSTARSKOG ALUMINIJA!
Mr. Milan Jovičić | 03. November 2018 13:40
Ostali prilozi istog autora:
» POSTIZBORNE DILEME
11. November 2018 16:17
» POLITIČKI UDAR
04. November 2018 00:04
» MEDIJSKE IGRE BEZ GRANICA
02. February 2018 20:38
» BOŠNJACI I MEDIJI
11. October 2017 02:00
» BOŠNJAČKO PITANJE (II DIO)
14. August 2017 01:40
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29