Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DOMOVINA VAPI ZA ODGOVORNIJOM VLAŠĆU
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 28. August 2018. 15:08:23
Autor je dobitnik najvećeg priznanja "Zlatni ljiljan". Kandidat je Stranke za BiH za Parlament FBiH koji će se održati u oktobru 2018.


DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Građani treba da budu svjesni da oni ne postoje zbog vlast – mada neodgovorni političari ne odustaju od nakaradne zamjene teza, već isključivo i samo vlast postoji zbog građana, a političari su njima odgovorni – i to tokom cijelog mandata! U oktobru treba verifikovati novi oblik odgovornosti izabranih političara – a to je moguće samo ako se kazne neodgovorni i oni koji nisu ispunili obećanja i očekivanja u proteklom mandatu; i ako se povjerenje da onima koji imaju viziju pretočenu u programe i na čijoj realizaciji se žele angažovati iskreno i u punom kapacitetu. Bosna i Hercegovina se mora osloboditi beskurpuloznih manipulatora ako želi ostvariti opći društveni napredak – a šansa za to su predstojeći oktobarski izbori.


Iz godine u godinu sve je veći jaz između bogatih i siromašnih u Bosni i Hercegovini a što direktno pruzrokuje sve masovnije iseljavanje iz zemlje, dok oni koji kreiraju takav društveni ambijent potpuno ignorišu egzaktne statističke podatke koje govore o socijalnom statusu stanovništva i demografskoj slici društva. U principu političke elite i njihovi saradnici ostvarili su sve što je od strateškog značaja za osiguranje njihovog statusa i imovine, dok su obični građani dogurani nad rub provalije i dovedeni u potpunu egzistencijalnu nesigurnost bez mogućnosti bilo kakvog prosperiteta.

Kreiranje depresivne društvene atmosfere je direktan učinak vlasti u proteklom mandatu – i od te odgovornosti ne mogu se nikako opravdati jer su odbačene nove generacije stručnjaka, u koje je država ulagala, a onda su ih jednostavno prepustili da stečenim znanjem i kroz našu dugoročnu investiciju grade države zapada a ne svoju domovinu. Kreatori i nosioci takve katastrofalne politike trebaju da budu kažnjeni na narednim izborima, inače će se negativni trendovi općedruštvene stagnacije nastaviti, a to znači da će u naredne četiri godine bogati biti još bogatiji a siromašni još sirmomašniji i da će zemlju naputiti nove desetine hiljada mladih stručnjaka. Ako se na predstojećim izborima ne kazne neodgovone politike i stranke koje su ih provodile – a koje se ne smatraju odgovornim za anarhiju u strukturama vlasti i katastrofalno stanje u društvu – sigurno da će se nastaviti negativan trend zaduživanja i daljnja pljačka društvene imovine koja kroz kriminogenu privatizaciju postaje vlasništvo ljudi koji su odavno predmet sudskog gonjenja, ali vlast, kojom oni upravljaju, nema snage da im izrekne zaslužene kazne, i naravno, oduzme im se abnormalna velika imovina – o kojoj sanjaju uspješni biznismeni i na bogatom zapadu.

U negativno naelektrisanom društvenom ambijentu, gdje se na svaki oblik kreativnosti, talenta i sposobnosti gleda sa odbojnošću, zavišću i prezirom, najlogičnije je da mladi stručnjaci svoju perspektivu ne vide u državi u kojoj je svaki oblik progresa osuđen na propast – a domovina im iz dana u dan postaje sve prilagođenija korupciji, nepotizmu i kriminalu jer zakonske uredbe ne mogu da se usaglase za vitalne institucije, a kamoli za boljitak građana. Beskonačan i jalov razgovor o izbornom zakonu poslao je jasnu poruku građanima: „Mi ne želimo da donosimo zakone za vašu korist i za dobrobit društva i u tome smo kao većina saglasni!“ Dakle, sve je po zakonu i demokratski – i niko ne preuzima odgovornost za opći društveni kolaps! A razlog je jasan – dok su građani siromašni neodgovorna i bahata vlast ih lako može kontrolisati, a ako budu u blagostanju – oni znaju da neće dobiti glasove jer ih i ne zaslužuju. Stoga, svi oni koji su činili vlast u proteklom mandatu odmah su se u startu dogovorili – da rade na svom bogaćenju i na siromašenju građanja, tj. da se nastavi pljačkaška privatizacija i iracionalno trošenje budžetskih sredstva od kojih samo neznatan dio ode na stvarne društvene potrebe, a većem dijelu gubi se trag.Građani jedino putem izbora imaju priliku da pravilno i konstruktivno usmjere svoje nezadovoljstvo i daju glas u oktobru kandidatima koji nisu dio kriminogene hobotnice koja pljačka i iscrpljuje sve resurse Bosne i Hercegovine. Kriminal ne poznaje nikakve granice – niti nacionalne niti stranačke, tako da na prostoru cijele naše domovine podjednako cvjeta kriminal – u spregu sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću. Dokaz za to je više nego očigledan jer je veliki broj visoko pozicioniranih političara – bio i još uvijek je – predmet sudskog gonjenja, ali svaki put epilog sudskog procesa je identičan – administrativne greške u vođenju sudskog procesa, nestanak dokaza i oslođajuća presuda za veoma krupne optužbe. Čak, ni najmanji oblik krivičnog djela ne može da im se utvrdi. Dakako, da je to ismijavanje kompletne države, njenih institucija i vrijeđanje inteligencije građana, kao i činjenica na kojoj se ogleda opravdanost da smo svrstani na sami vrh po stepenu korupcije, ne samo u Evropi, već i u cijelom svijetu. Iz dana u dan postajemo sve neozbiljnija država jer i najobičnije pravne banalnosti postaju nesavladive barijere – kao što je izdavanje osnovnih administrativnih domumenata lične ili poslovne prirode. Istina da je u nekim sredinama administracija funkcionalnija – ali to se isključivo odnosi na lokalni nivo, što jeste olakšanje ali koje onemogućava opći društveni progres jer već na sljedećem koraku legalnog puta čeka vas neprelazna barijera.

Naravno da takav vid iracionalizma mladi neće toleristi i stoga, prije ili kasnije, kupuju kartu u jednom pravcu – što je kreiran egzodus isključivo sračunat radi održavanja iste te političke elite na vlast. Druge razloge teško je racionalno opravdati.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu potpuno je svjesna delikatne situacije u kojoj se država nalazi i da trenutni nosioci vlasti su spremni na sve oblike destrukcije društva radi ostvarenja uskostranačkih interesa i bogaćenje njenih lidera i njihovih poslušnika – a na šta se kontinuirano skreće pažnja građana. Kroz sveobuhvatnu predizbornu platformu „PROBOJ“ Stranka za BiH prezentira javnosti na kojim principima i načelima, kao i resursima, želi realizirati svoje programske ciljeve – a koji su usmjereni ka kompletnoj reformi društva i odlučno ispunjavanje uvjeta za evroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina, nakon pretrpljene apokaliptične agresije u proteklom ratu, ne zaslužuje da bude van općih međunarodnih pozitivnih tokova i da odbačena propada na regionalnom začelju, opterećena hipotekom neodgovornih političkih lidera i dekadentnih politika.

Kada se građani uozbilje i preuzmu odgovornost za budućnost svoje domovine sigurno da će prinuditi i odgovornije ponašanje izabranih predstavnika u strukturama vlasti. Građani treba da budu svjesni da oni ne postoje zbog vlast – mada neodgovorni političari ne odustaju od nakaradne zamjene teza, već isključivo i samo vlast postoji zbog građana, a političari su njima odgovorni – i to tokom cijelog mandata! U oktobru treba verifikovati novi oblik odgovornosti izabranih političara – a to je moguće samo ako se kazne neodgovorni i oni koji nisu ispunili obećanja i očekivanja u proteklom mandatu; i ako se povjerenje da onima koji imaju viziju pretočenu u programe i na čijoj realizaciji se žele angažovati iskreno i u punom kapacitetu. Bosna i Hercegovina se mora osloboditi beskurpuloznih manipulatora ako želi ostvariti opći društveni napredak – a šansa za to su predstojeći oktobarski izbori.Ostali prilozi:
» LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Armin Čusto, dipl.iur. | 05. August 2020 16:42
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02