Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Godišnjica
829 GODINA DOBRIH KULINOVIH, DO SADAŠNJI BIEDNIH DANA BOSNE
Autor: Hakija Đozić
Objavljeno: 29. August 2018. 15:08:30


Prof. dr. Hakija ĐOZIĆ, umirovljeni nastavnik EFSA UNSA: Otvorenu agresivnost na tom planu, najčešće po osnovu tajnih sporazuma, ispoljila i tzv velika Srbija i tzv. velika Hrvatska, radi čega su bespravno "jamili" oko 30.000 km2 povijesne Bosne. Jako aktivni su bili i njivi građani (često i kao tajni agenti) koji žive u tzv. BiH. Tu činjenicu dokazuje i veliki broj osuđenih ratnih zločinaca BiH, pred sudom Hagu. Takav tretman zaslužuju još neki njihovi građani, recimo, koji poluglasno govore o podjeli povijesne Bosne. Da dalje ne družimo.
Dosjetljivi pjesnik je lijepo opjevao uzoritog Kulina bana, čija se Povelja, relativno malog sadržaja, slavi kao najstariji pravni akt država Evrope. Pogledajmo taj uzor!

Prije osamstotina ljeta,
kao na početku svijeta,
osvanuo divan dan.

Poranio Kulin ban, kao da je Sudnji dan.

"Dobro jutro Kulin bane!"

viče narod na sve strane.

"Dobro jutro! Dobar dan!"

odgovara Kulin ban,

kao da je Sudnji dan.

Reci nama Kulin bane, kakve Bosna čeka dane?

Zamisli se Kulin ban, zamisli se Kulin ban,

kao da je Sudnji dan.

"Kada dođu teški dani - nikom teže biti neće,

a kad dođu dani sreće - nikom bolje biti neće",

reče mudri Kulin ban.

Od Kulina bana, do današnjih dana.


(Duško Trifunović, Knjiga za čitanje i pjevanje, Svjetlost, 1977.
Opjevao Seid Memić Vajta, 27/03/2010 18:34)

U prethodnom tekstu se, promišljajući misli Kulina Bana, govor da je "Osvanuo divan dan..., zatim nagovjetava i da je moguć "Sudnji dan". Tu činjenicu potvrđuje i Donald Hejz (Oslo. 25.3.2005), bivši čelnik OHR-a, kad kaže: "Od BiH postoji samo fasada", što su, kako reko smo, bijedni dani Bosne, ćega se stidimo nakon 829 ljeta. Mediji sad javljaju da je manji entitet BiH, zbog enomnih dugova (radi luksuzne potrošnje) nalazi pred stečajem.

Jedinstven biser Bosanske povijesti

Pogledajmo kakve je Kulin slao poruke, kad je kazao: "svim građanima Dubrovnika... Neće im biti od mojih časnika sile..."

Povelja Kulina bana na bosanskom jeziku

Ja, Ban Bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ. Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davati ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje…"


U vremenu vlasti Kulina, što do sada nije prevaziđeno, Banovina Bosna se izuze tno ekonomski i kulturno razvila. Kulin je predvodio Bošnjake kod poraza Bizantije. On se snažno odupro na ogromne krstaške napade. Lažno se odrekao Bosanske patarenske crkve (termin Ćire Truhelke). Autor je prve Povelje Bosne (29.8.1189), što je dokaz za postojanje Bosanskj države, najstarije takve tvorevine u Evropi. Kulin je to ostvario, ne samo što je bio ban, već vojskovođa, heroj - sin Bosanski, čiju reinkarnaciju, naša država željno očekuje. Jer, Bosna je sad najsiromašnija država Evrope. Ako joj želimo napredak, moramo iz mijenjati državnu politiku.

Primaorci dara postali dio koalicije za pljačku Bosne

Trgovina u razvijenom srednjem vijeku je bila jako unosan posao. Stoga su Dubrovčani, na osnovu ovlasti Kulina, podizali svoje kolonije u Bosni, posebno u blizini rudnika obojenih metala. Tako je (u XIV st.) nastala njihova kolonija u Srebrenici, koja je brojila i oko 500 njihovih građana. U tom su gradu imali konzula i suce za suđenje u greškama prometa. Predmet njihove trgovine je bila so, srebro, vosak, vuna, koža itd. Tako se njihova trgovina, počev od XIV stoljeća proširila na cijeli Balkan. Ona nije bitno oslabila ni nakon što su Osmanlije pokorili to područje.

Ipak, ta je trgovina oslabila i utihnula nakon geografskih otkrića, te velikog priliva srebra iz prekooceanskih država. Jer, u tom su vremenu kolonijalne zemlje vršile i kolonijalnu podjelu svijeta. Posebno je atraktivan bio Balkan. U ratovima koji su vođeni skoro svakih 20 godina, posebno je aktivna bila Austrougarska, čiji su satelit bile sve kneževine Hrvatske, pa i Dubrovačka Republika.

Jedinice agresivne Austrougarska su ispoljavala posebno grubu agresivnost poslije tzv. Berlinskog kongresa, čije norme nikad nisu objektivno realizovan-e u vilajet Bosni. Oni su toj državi, pod rukovodstvom Hrvata (general Filipović itd.) nadjeli ime Bosna i Hercegovina, sa namjerom da se ona podijeli. Njihova se želja ispoljavala i u narednim ratovima, pa i kroz tzv. Dejtonski sporazum. Sve spomenute nedaće Bosanaca su pokazane kroz niže pokazane slike i karikature. Stoga su građani BiH sad postali potpuno obespravljeni. Živeći životom bijednih građana.

Otvorenu agresivnost na tom planu, najčešće po osnovu tajnih sporazuma, ispoljila i tzv velika Srbija i tzv. velika Hrvatska, radi čega su bespravno "jamili" oko 30.000 km2 povijesne Bosne. Jako aktivni su bili i njivi građani (često i kao tajni agenti) koji žive u tzv. BiH. Tu činjenicu dokazuje i veliki broj osuđenih ratnih zločinaca BiH, pred sudom Hagu. Takav tretman zaslužuju još neki njihovi građani, recimo, koji poluglasno govore o podjeli povijesne Bosne. Da dalje ne družimo.

Ako bi se rezimirao prethodni tekst, on pokazuje kako je prošlo 829 GODINA DOBRIH KULINOVIH, DO SADAŠNJI BIEDNIH DANA BOSNE. Da bi se ta stvarnost izmijenila, iz osnova terba mijenjati politika islamofobije, koju tajnovito provode susjedi BiH, čak i institucije međunarodne zajednice (recimo Most Pelješac).


Vješanje Bosanaca od strane A-U u Doboju

Vješanje šejha M.H. (26.8.1878), Gorica, Sarajevo
Oslo., pred Dejton,11.6.1997.
Igra i pritisci međunarodne zajednice
Ostali prilozi:
» STABILOKRATA VUČIĆ
DW.de | 22. June 2020 21:38
» POSLJEDNJI IZDISAJ
Šefka Begović-Ličina | 12. June 2020 05:56
» ONAJ KOJI NIJE SPOSOBAN DA OTKLANJA UZROKE, BIVA UGROŽEN POSLJEDICAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2020 17:56
» ISTRAŽIVAČ ASTRONAUTIKE
Božidar Proročić | 09. June 2020 14:39
» ZA JEDNOG SRBINA - HILJADU MUSLIMANA
Bošnjaci.Net | 06. June 2020 18:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
Mr. Milan Jovičić | 04. June 2020 18:45
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. June 2020 14:53
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNA NI NA NEBU NI ZEMLJI!?
05. February 2019 19:07
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
02. December 2018 23:27
» DEJTONSKI KATANAC
28. August 2018 15:51