Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

DURATOVIĆ: MNOGI NISU NISU SVJESNI SITUACIJE KOJA VLADA U RS-U KADA SU U PITANJU ŽRTVE RATA NESRPSKE NACIONALNOSTI
Autor: Hayat
Objavljeno: 13. September 2018. 16:09:20


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je ocijenilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture koju je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici održanoj 21. juna.

Reagirao je i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka.

- Svi one koje ova odluka iznenađuje još uvijek nisu svjesni situacije koja vlada u RS-u kada su u pitanju žrtve rata, a koje nisu srpske nacionalnosti. Odnos institucija vlasti kako entitetskog tako i lokalnog u RS-u. Mene ova odluka nije ni malo iznenadila.

Ja sam od samog početka izrade nacrta ovoga zakona učestvovao aktivno s amandmanima ispred Udruženje logoraša, ali i neko ko je prošao sve prijedorske logore davali smo određene sugestije, dio jeste prihvaćen, ali one ključne su odbijene. Odbijene su one koje u suštini onemogućavaju ostvarivanje prava žrtvama rata koje nisu srpske nacionalnosti.

U porcesu dokazivanja bili samo validni dokumenti koje daju republičke institucije i organizacije RS-a. Oni nisu htjeli da prizanju ni kartice međunarodne organizacije Crvenog križa. Ni potvrde i uvjerenja o statusu logoraša koje izdaju neki drugi savezi, a ne Savezi RS-a.

U zakonu je bilo navedeno da se status ne može dokazati izjavama svjedoka, već mora postojati određena dokumentacija koja vrijedi. Onda smo ih pitali kako da jedna žena, koja je bila žrtva sesksualnog zlostavljanja u logoru Omarska dokaže, nekim dokumentima koji su izadli republički organi. Niko nije prilikom izlaska nije dobio uvjerenje. Borba da se izmjeni ovaj zakon će se nastaviti na višim instancama – kazao nam je Duratović.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: