Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KURVANJSKA ŠUTNJA VALENTINA INZKA
Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 17. September 2018. 14:09:58

Punih 9 godina, od kada je toj funkciji, g. Valentin Inzko kurvanski šuti, pušta da državu BiH i njene građane hladna voda nosi, a ako nekad nešto sebi u bradu i prozbori, jedva čeka da ga što manje ušiju čuje i da se rečeno što prije zaboravi. Mlakim, dvoličnim i licemjernim izjavama, kakva je i ova posljednja, sa kojom se rušiteljima BiH uvlači i s njima koketira, separatističko i neprijateljsko djelovanje protiv BiH se ne spriječava, već odobrava, ohrabruje i potstiče.


ZIJAD BEĆIREVIĆ: Kao niske đerdana, već godinama se na vratu Visokog međunarodnog predstavnika Inzka nižu zahtjevi bh građana i institucija za korištenje “Bonskih ovlasti”, kako bi se zaustavila kriza političkih odnosa i agonija države BiH, ali se Inzko oglušio o sve takve zahtjeve. U toku cijelog svog mandata, koji traje već 9 godina, koristio je Bonske ovlasti samo da se osigura finansiranje FBiH i još jednom i to na štetu stabilnosti BiH.
Nakon uporne indolentne neodgovorne šutnje i apsistencije, nenadano se oglasio Visoki predstavnik u BiH g. Valentin Inzko izjavom “ne vjerujem da će se Republika srpska otcijepiti”, koja je mnoge ne samo zatekla i iznenadila, već zaprepastila.

Sa velikom sigurnošću mogu pretpostaviti, da ste svi vi, kao i ja, zanijemili, ne vjerujući svojim očima i ušima, kada ste u jučerašnim vijestima čuli izjavu Visokog međunarodnog predstavnika u BiH g.Valetina Inzka, u kojoj kaže “ne vjerujem da će se Republika srpska otcijepiti”. Nedovoljno je poznato šta ovakva izjava znači, šta joj je bio stvarni povod, čime je bila iznuđena i ko stoji iza ovakvih nagovještaja.

Neoprostiva duga šutnja Valentina Inzka

Punih 9 godina, od kada je toj funkciji, g. Valentin Inzko kurvanski šuti, pušta da državu BiH i njene građane hladna voda nosi, a ako nekad nešto sebi u bradu i prozbori, jedva čeka da ga što manje ušiju čuje i da se rečeno što prije zaboravi. Mlakim, dvoličnim i licemjernim izjavama, kakva je i ova posljednja, sa kojom se rušiteljima BiH uvlači i s njima koketira, separatističko i neprijateljsko djelovanje protiv BiH se ne spriječava, već odobrava, ohrabruje i potstiče.
Svojim indolentnim odnosom prema zbivanjima u BiH, u kojoj su njeni rušitelji podržani njegovom šutnjom svaki dan sve glasniji, ohrabrio je srpske i hrvatske separatiste i nacionaliste, osnažio njihove fašističke težnje, indirektno podržao podjelu BiH i ugrozio njen opstanak. U toku njegova mandata “osovina zla - Dodik - Čović “ toliko je ojačala, da otvoreno i bez straha od posljedica udara na institucije BiH, parališe njihov rad i ugrožava opstanak i napredak države BiH . Od Inzka se s pravom očekivalo da preventivno djeluje, sankcioniše nosioce fašističke ideologije i unaprijedi Dejtonsko ustrojstvo države. Prije svega bio je dužan, u skladu sa funkcijom koju obavlja, naglasiti i svima dati do znanja, da na osnovu Dejtonskog ugovora ( kojim se pokrivaju i iza kojeg se kriju i on i neprijatelji BiH) Republika srpska ne može i nema načina da postane država niti da se spoji sa drugom državom (Srbijom). Njegava obaveza bila je i ostaje da osujeti i spriječi sve uticaje iznutra i izvana, posebno iz susjedstva BiH, koji podržavaju petokolonaše i vode razgradnji BiH države. Nije to činio ranije, ne čini ni danas. Njegovo ponašanje je sve manje zaštitničko i sa sve sve više naklonosti neprijateljima BiH. Time jedinstvena multetnička BiH u glavama nekih najodgovornijih postaje napušteni i zaboravljeni koncept.
I sve se ovo ponovno dođađa u vrijeme vruće izborne kampanje, u kojoj i dalje dominiraju nacionalisti. Ako ima istine u tome da izbori određuju budućnost zemlje, onda je budućnost BiH u ovakvim okolnostima više nego neizvjesna. I za nju trebamo biti ozbiljno zabrinuti.

Pisma upozorenja Inzku i OHR

Kao niske đerdana, već godinama se na vratu Visokog međunarodnog predstavnika Inzka nižu zahtjevi bh građana i institucija za korištenje “Bonskih ovlasti”, kako bi se zaustavila kriza političkih odnosa i agonija države BiH, ali se Inzko oglušio o sve takve zahtjeve. U toku cijelog svog mandata, koji traje već 9 godina, koristio je Bonske ovlasti samo da se osigura finansiranje FBiH i još jednom i to na štetu stabilnosti BiH.


ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: Vuk dlaku mijenja, al` ćud nikad!


Otrcana je floskula srpskih vladara “Mi smo za mir”, jer smo svjedoci zastrašujuće činjenice da srpska “fašistička ideologija” i san o “Velikoj Srbiji” u kontinuitetu traje decenijama prenoseći od jednog do drugog lidera mržnju, zlo i prijetnju miru kao štafetnu palicu. Da li će se ikad, ili uopšte, pojaviti neki srpski Willy Brandt koji će se pokloniti nevinim žrtvama, izviniti susjedima za zločine počinjene od strane pripadnika srpskog naroda, doživjeti katarzu i odlučno krenuti u izgradnju održivog mira, napraviti iskorak ka toleranciji i suživotu sa balkanskim narodima te tako doprinijeti sigurnosti i opštem blagostanju svih na ovim prostorima?


Ovih dana g. Inzko je primio nekoliko pisama od bh političara zabrinutih za stanje u BiH, koji izazvani sve opasnijim izjavama Predsjednika Rs Milorada Dodika traže da mu se zabrani političko djelovanje. Posebno su indikativni navodi u pismu Prof. dr. Mirsada Hadžikadića, kandidata za Predsjedništvo BiH, koji od Inzka traži da Miloradu Dodiku zbog njegovih posljednjih antidržavnih izjava zabrani političko djelovanje. U svom pismu, koje bi moglo postati odlučujuća pokretačka snaga, Hadžikadić potsjeća Inzka na “paradoksalnu situaciju u kojoj se država BiH nalazi već neko vrijeme”, a koja se posebno usložnjava posljednjim izjavama Predsjednika entiteta Rs M.Dodika.
“To je situacija koju ne samo imate mogućnost nego i obavezu da riješite”, upozorava Hadžikadić. “Bonske ovlasti su alat koji vam je stavljen na raspolaganje da spriječite urušavanje institucija BiH iznutra”.
Hadžikadić poziva Inzka da Milorada Dodika trajno udalji iz izbornog procesa. “Ako mu se dopusti da bude izabran u Predsjedništvo BiH, on jasno namjerava da pređe sa riječi na djela, a vi propustite da reagujete, bićete njegov saučesnik.”

Prema pisanju nekih medija u istom ili sličnom tonu, sa istim zahtjevima kao Hadžikadić, Međunarodnom predstavniku Inzku, posebnim pismima obratili su se Amir Jerlagić (Stranka za BiH) i Predsjednik Foruma Bošnjačkih intelektualaca i prof. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu - akademik dr. Suad Kurtćehajić, potsjećajući na još jednu Dodikovu izjavu “kako će Srbija i Republika srpska jednoga dana biti jedno,” Obzirom da svoj pasivan odnos prema zbivanjima u BiH, za koju je zadužen i odgovoran, međ. pred. Inzko pravda preprekom koju čini PIC, Murtćehajić, potsjeća da je PIC „savjtodavni a ne naredbodavni organ“, što znači da njegove odluke nisu uslovljene isključivo zahtjevima PIK.

Zaklanjanje iza PIC (Vijeća za provedbu mira u BiH)

Svoju neučinkovitost, neodlučnost i indolentnost u zaustavljanju i obuzdavanju razornih agesorskih procesa protiv države BiH, i dalje vođenih i potsticanih iz Srbije i Hrvatske, preko instaliranih okupacionih centara u BiH, Međunarodni visoki predstavnik, kao operativni i izvršni organ OHR, ne može pravdati ograničenjima kreiranim iz PIC, jer su prije svega rezultat njegove neodlučnosti da djeluje u pravcu zaštite države BiH. Sigurno je da PIC, čija je struktura sastavljena od 55 različitih subjekata, ne djeluje isključivo kao savjetodavni već u nekoj mjeri i naredbodavni organ, ali samo u onoj mjeri u kojoj Međ. predstavnik padne pod uticaj određenih članica PIC i dozvoli da mu se nametnu njihovi zahtjevi.

BiH nije moja država

Potsjećamo, u jednom od nedavnih intervjua, na upit novinara RTRS: “D a li je njegov politički motiv i danas nezavisna Republika srpska?”- Predsjednik Rs Milorad Dodik je odgovorio “Naravno, ja to i ne krijem!” A u nastavku intervjua Dodik je rekao “Bosna i Hercegovina nije moja država.” I nije to rečeno prvi put. Dodik to u različitim prilikama ponavlja kao onomatopeju.
Po kojim to rezonima, da li demokratije ili fašističke ideologije, takav političar, već ranije potvrđeni neprijatelj BiH, već u oktobru ove godine (ako pobjedi na izborima) može postati njen predsjednik. Uz ove najnovije i mnoge ranije Dodikove izjave su na nivou veleizdaje države BiH, kojoj je dao ustavnu zakletvu na vjernost.

Ko je Valentin Inzko?

Valentin Inzko je austrijski političar. Bio je prvi ambasador Austrije u BiH od 1996. do 1999.godine.Na dužnosti Visokog predstavnika u BiH je od 26.3. 2009.g., a jedan period (od 2009. do 2011.) bio je i Specijalni predstavnik EU u BiH. Mandat visokog predstavnika određen je čl.10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visokog predstavnika predlaže Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC). PIC čini grupa od 55 zemalja i međunarodnih organizacija koje sponzoriraju i vode proces implementacije mira. Prvi Visoki predstavnik u BiH bio je Carl Bildt od decembra 1995 do jula 1997.g. Do dolaska Inzka u BiH OHR i raniji međunarodni predstavnici od 1997 do 2012. godine nametnuli 899 odluka i rješenja.U posljednjih 7 godina OHR ne nameće ni zakonska ni ustavna rješenja niti smjenjuje političare, što je intenzivno vršeno u mandatu Wolfanga Petritscha. Kako se po svemu čini, na svojoj dobro plaćenoj funkciji, 69-godišnjak Inzko ostaće do kraja života, jer ako bi bio smjenjen ne bi bilo moguće postaviti nekog drugog, jer se Rusija s pravom veta zalaže za ukidanje OHR, a što ne odgovara interesima nekih zapadnih zemalja, posebno SAD .

Kakav smo mi to narod?

Kakav smo mi to narod, kad sve negativne kontacije o Miloradu Dodiku, sva uvjerljiva sumnjačenja o njegovom kriminalnom djelovanju i korupciji, otvorena mržnja prema državi koja ga plaća i komšijama uz koje je postao ono što je danas i bez kojih ni njemu nema suživota, stavljanje na Američku crnu listu, nisu dovoljno jaki argumenti da mu okrenemo leđa, zaustavimo ga u njegovom rušilačkom pohodu i sankcionišemo njegova zlodjela. Nasuprot tome svi ti upozoravajući minusi, iz interesa ili straha, nisu umanjili već kod velikog broja njegovih slijepih sljedbenika u nekom vidu uvećali njegovu vrijednost i dali mu status velikog srpskog vođe.


INZKO DPDIK: Crveni karton na čekanju (Karikatura: Šukrija Meholjić)


Postoji li igdje na svijetu država u kojoj je najveći njen neprijatelj njen Predsjednik?

Sve ovo Bosnu i Hercegovinu vodi u tešku situaciju, u kakvoj se ne nalazi ni jedna zemlja svijeta. Veliki BH oktobar je na pragu. Zar nije došlo vrijeme da se zajedno sa nama Međunarodna zajednica zapita šta će se desiti ako Neprijatelj BiH br. 1 Milorad Dodik već ovog oktobra postane Predsjedavajući Predsjedništva BiH, a znaju dobro, jer je više nego jasno dao do znanja, da mu je glavni cilj i zadatak srušiti državu BiH, osamostaliti Rs i u datim uslovima pripojiti je Srbiji. Postoji li igdje na svijetu država u kojoj je najveći njen neprijatelj njen Predsjednik?
Ako bi nekim čudom i došlo do suspenzije Milorada Dodika, kvalitet u strukturi Predsjedništva BiH ne bi se bitnije izmjenio, jer bi time bio olakšan produžetak razornog djelovanja Mladena Ivanića, koji u osnovi ima iste težnje kao Dodik, samo na njima radi na podmukliji način. Ali sankcionisanje Dodika bilo bi od značaja i uticaja, imalo bi pozitivne efekte na više načina, jer bi se mnogi kriminalci, nacionalisti i šovinisti, povukli,a time bi nacionalistički naboji splasnuli. BiH i njeni narodi mogli bi doći do više zraka i barem kratko predahniti.
Sudeći po nekim nagovještajima, da je nakon prijema više upozoravajućih pisama PIC održao ili će održati sastanak, bude nadu da će se Visoki predstavnik i OHR u većoj mjeri posvetiti svom poslu i ažurnije i odgovornije nego do sada izvršavati zadatke koji su pred njih postavljeni, a prije svega da omoguće BiH da uspješno provede izborni proces, stabilizira se i uspješnije krene naprijed.
Šta će OHR i Inzko preduzeti i kako odgovoriti na zahtjeve koji su im upućeni, može biti od velikog uticaja na dalji tok izbornog procesa, a možda imati i presudan uticaj na dalji razvoj društvenih i ekonomskih odnosa u BiH.Ostali prilozi:
» ODGOJ I OBRAZOVANJE
Aziz Hurem | 14. December 2018 15:43
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
Ostali prilozi istog autora:
» EZAN SA BOSANSKIH DŽAMIJA
26. July 2018 16:33
» HADŽIKADIĆEVA RUKA SPASA
04. April 2018 18:36
» DUBIČKI MIROVNI POKRET
23. March 2018 15:07