Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JERUSALEM: GRUPA OD 159 RADIKALNIH JEVREJA U PRATNJI POLICIJE UŠLA U AL-AKSU
Autor: AA
Objavljeno: 19. September 2018. 13:09:51


Grupa od 159 radikalnih Jevreja u pratnjI policije ušla je u Al-Aksu, smještenu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave za vakufe u Jerusalemu, saopćio je kako je izraelska policija za Jereje otvorila ulaz El-Magaribe, na jugu Al-Akse.

Danas je počeo jevrejski praznik Yom Kippur (Dan pomirenja), a nakon njega sedmodnevni Sukot. Radikalni Jevreji povremeno uz pratnju policije u jutarnjim i poslijepodnevnim satima ulaze u Al-Aksu.

Ovi ulasci nerijetko podižu tenzije na tom području i dovode do sukoba Palestinaca i izraelske policije.

Izraelske snage od 2003. godine uvode jevrejske doseljenike u kompleks Al-Akse, a muslimanima često nameću starosnu granicu za ulazak. Zbog vjerovanja da se tu nalaze ostaci Solomonovog hrama, izraelske vlasti vrše tajna kopanja ispod kompleksa i time ugrožavaju historijske objekte.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: